Gündem

Geçen yıla oranla 30 bin daha çok düzensiz göç tespit edildi

Göç İdaresi Başkanlığının aktüel verileri için değerlendirmelerde mevcut Sosyolog Muhammed Sinan Karabıyık “Aralık kocaoğlan fiktif ile 151 bin 119 düzensiz göç tespit edildi. Bu kopya geçtiğimiz yıla uyarınca 30 bin ad daha fazla. Listenin başlangıcında enfazla düzensiz

Geçen yıla oranla 30 bin daha çok düzensiz göç tespit edildi
21-12-2021 09:03

Göç İdaresi Başkanlığının 09.12.2021 günlü gündeş verilerine layıkıyla Türkiye'de Aralık kocaoğlan fiktif ile 151 bin 119 düzensiz göçmenin yakalandığı tespit edildi. 2020 senesinde bu benzer 122 bin 302 yerine kayıtlara geçmişti. Bu yıl düzensiz muhacir sayısında Afganistan 64 bin 301 isim ile geçmiş tam toprak alırken Afganistan'ı 21 bin 869 isim ile Suriye ve 15 bin 368 isim ile Pakistan strateji ediyor. 2017 yılı fiktif ile Afgan göçmenlerin dizelge başlangıcında bulunduğunu dile getiren İstanbul Esenyurt Üniversitesi'nden Sosyolog Öğr. Gör. Muhammed Sinan Karabıyık, “2021 senesinde Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesiyle baş başa levent boylu zamandır Türkiye'ye yönelen düzensiz Afgan göçünün muvazeneli ortak halde bitmeme edeceği ön görülmektedir” dedi.

“Türkiye göç düşüncesince gaye yurt olabilir”

Sırasıyla Afganistan, Suriye ve Pakistan kökenlilerin Türkiye'de yakalanan düzensiz göçmenler boyunca en hareketli geçmiş üç grubu oluşturduğunu aktaran Muhammed Sinan Karabıyık “Genel yerine göç istatistikleri incelendiğinde, levent boylu senelerdir göç açısından transit yurt konumunda mevcut Türkiye'nin yaklaşan gelecekte göç düşüncesince gaye yurt olacağına müteallik fideist arttırmaktadır” dedi.

Karabıyık, ülkeye gayrikanuni yollardan antre karşılayıcı yahut kanuncu yollardan girip kanuncu süresi arasında çıkmayarak ülkede gayrikanuni ortak biçimde yaşamaya bitmeme fail insanların düzensiz muhacir yerine tanımlandığını dile getirerek, “Düzensiz göç kaynak, transit ve gaye devletler açısından değişik değerlendirilmelidir. Düzensiz muhacir pınar yurt düşüncesince ülkeyi bırakma ederken mukteza kanuncu prosedürlere uymayarak yurt haddini güzeşte insanları tanımlamaktadır. Transit ülkesi düşüncesince ise pınar ülkeden gaye ülkeye akla yatkın kanuncu yahut kanuncu sıfır yollardan ülkeye girip burayı ortak intikal güzergâhı yerine kullandıktan sonraları yurt sınırlarını bırakma fail kişilerdir” halinde konuştu.

“Salgın sırasında göç isteği muvazeneli ortak biçimde bitmeme etti”

2020 yılının geçmiş çeyreğinde Türkiye'de ve dünyanın katı baş döndürücü durumunda ortaya çıkan Covid-19 salgını yevmi hayattan iş hayatına, ekonomiden global siyasi örgütlenmelere denli katı baş döndürücü piyasası tesiri dibine aldığını kail Karabıyık, “Buna karşın Covid-19 salgını boyunca düzensiz göç isteği muvazeneli ortak biçimde bitmeme etmiştir. Özellikle bahar aylarında derin yerine başlamış olan düzensiz göç eğiliminin coğrafi koşullarda gözetilerek yaz ayları ve sonuç baharda artarak bitmeme etmiş olduğu düzensiz göçe bağlı istatistiklere yansımakta” sanarak konuştu.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?