Ekonomi

G20 Ticaret ve Yatırım Bakanları toplantısı "DTÖ'de reform" çağrısıyla sona erdi

G20 Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantısı'nın son bildirisinde, G20 ülkelerinin, Dünya Ticaret Örgütü'nde (DTÖ) mukteza reformun yapılabilmesi düşüncesince örgütün topu topu üyeleriyle çalışkan ve pozitif ortak biçimde emek vermek dair azimli bulunduğu belirtildi.

G20 Ticaret ve Yatırım Bakanları toplantısı
12-10-2021 22:55
Campania

Türkiye'nin de karışma bulunduğu G20 ülkelerinin tecim ve envestisman bakanlarının, G20 Dönem Başkanı İtalya'nın Sorrento kentinde meydana getirdiği toplantı, eş bildirinin kabulüyle sona erdi.

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, düzenlemiş bulunduğu matbuat toplantısında, toplantıların doğurgan geçtiğini dile getirerek, "Sorrento Bildirisi'ni onayladığımızı duyurmaktan mevki duyuyorum. Mesajımız net: Ticaret, insanoğlu düşüncesince şimdi güzel kuma geleceği güvence etmelidir." dedi.

Di Maio, DTÖ'nün aklık işlemesinin, ticaretin derneşik ve sürdürülebilir kuma biçimde ilerlemesi ve konuşu büyümeye katkıda bulunması düşüncesince ehemmiyetli bulunduğunu anlatım ederek, "Dünya ekonomisi değişti ancak Dünya Ticaret Örgütü'nün kuralları, ticaretin gerçekleri ve tensikat arasındaki tutarsızlıklar değişmeden kaldı." niteleyerek konuştu.

Sonuç bildirisi

Toplantının son bildirisinde, bakanların, temelinde Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) olduğu, ayrımcı olmayan, açık, adil, kapsayıcı, eşitlikçi, sürdürülebilir ve şeffaf, aşırı cepheli tecim sistemini pekiştirmek kabilinden kuma araya geldiği belirtildi. Bakanların bu hususta dengeli kuma tecim ve envestisman ortamını temin dair taahhütlerini yineledikleri anlatım edildi.

Bildiride, G20 ülkelerinin, Kovid-19 salgını sonra dayanıklı, güçlü, sürdürülebilir ve etraflı kuma konuşu toparlanmaya müteveccih koordineli kuma müdahaleyi motivasyon ederek Kovid-19 salgınının arsıulusal tecim ve envestisman üstündeki tesirini kısıntı dair oydaş oldukları kaydedildi.

DTÖ'nün istikbaline bağlı Riyad Girişimi'ne gönderme meydana getirilen bildiride, "DTÖ'de lazım reformun yapılabilmesi düşüncesince DTÖ'nün kâffesi üyeleriyle enerjik ve müspet kuma biçimde çalışmaya kararlıyız." ifadesi toprak aldı.

Bildiride salgının, sakıncasız ve sansasyonel Kovid-19 aşılarına, otama ve kişileştirme kitlerine toptan boyutta erişimin önemini gösterdiği dile getirilirken, Kovid-19 karşısında evren ticaretini ve yatırımını desteklemeye müteveccih G20 eylemlerinin uygulanacağı vurgulandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?