Ekonomi

Fındıkta kip bahçeler mahsul ve kaliteyi artırdı

Trabzon'da, modern tarım tekniklerinin yaygınlaştırılması düşüncesince açılan kip fındık bahçelerinde, toy hasat devri evveliyat ürün ve kalitenin artırılmasına müteveccih hazırlıklar başladı.

Fındıkta kip bahçeler mahsul ve kaliteyi artırdı
04-03-2022 14:15
Trabzon

Trabzon Ticaret Borsasınca (TTB) 7 sene geçmiş başlatılan "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma" projesi kapsamında, özellikle Yomra ilçesine ilişkin İkisu Mahallesi'ndeki fındık bahçesi edinmek neredeyse il genelinde 60 kalıp bostan oluşturuldu.

Bahçeler, bu aylarda meydana getirilen derin sürgünü temizliği, gübreleme ve kireçleme işlemleriyle toy hasat zamanına hazırlanıyor.

TTB Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, AA muhabirine, fındığın, Türkiye'nin en aşırı ihraç etmiş olduğu ürünlerden bulunduğunu söyledi.

Ülkenin, salname 2 bilyon doları fazla fındık dış satım potansiyeli olduğuna ayraç fail Arslantürk, şu ifadeleri kullandı:

"Bizim de bu kalıp bahçeleri oluşturmamızdaki esas hedef Türkiye'nin yekûn istihsal alanındaki verimsizliğine özen çekebilmekti. 740 bin hektarlık bölgede istihsal yapıyoruz fakat sayı farkı 100 kilogramın altında istihsal gerçekleşiyor. Bu kalıp bahçemiz de 7 yaşında. Geçen sene dönüme 258 kilo randıman aldık. Hedefimiz burada 500 kilogramlara ulaşmak."

Arslantürk, kalıp bahçelerdeki sistemin alışılagelen hanuman sisteminden farklı, tek beden ilişkin yerleşmiş bulunduğunu belirterek, "Son 3 yıldan bu yana de üreticiye en dişi cins bulunan Yomra sivrisi ve çakıldak türünü parasız dağıtıyoruz. Kasım ayında 40 bin ağaç dağıtımı gerçekleşti. Önümüzdeki bitmiş teşrin düşüncesince de 60 bin ağaç öngörüsü süresince akıntı ediyoruz. Yeni bahçeler yapmaya mücahede ederiz ve şükürler olsun ki neticelerini almaya başladık." dedi.

"Yapılacak icraat karşılığını randıman ve nitelik namına bizlere yansıtacaktır"

Karadeniz'in doğusundan batısına derece dört başı mamur bahçelerde seyrekleme, budama ve toy dikim modeline geçişin çabucak artmaya başladığını vurgulayan Arslantürk, "Bizim elhak misyonumuz var, 5 bilyon dolarlık ihracat. Bunu yapabilmenin altyapısı da üretimden, verimlilikten geçiyor ve şimdilerde onu görmenin mutluluğu içerisindeyiz." diyerek konuştu.

Arslantürk, bahçelerde şu an gübreleme zamanında olunduğunu aktararak, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Fındık ocaklarında derin sürgünü temizlikleri, ecnebi otlarla savaşım derece mekanik organizasyonların birlikte ortak de kireçleme yapılıyor. Şu anda yapraklar en evolüsyon döneminde, patlama noktasına derece geldi. Çiçekler tozlaşmasını tamamladı. Bu yapılacak icraat şimdi ondan sonra karşılığını randıman ve nitelik namına bizlere yansıtacaktır. Bu mevzularda üreticilerimize, zirai faaliyetlerini noktayı ve vaktiyle yapmasını öneriyoruz. Neticede çıkan üründen bölge, yurt kazanacak."

Üretimin artırılmasının önemine dikkati çekici Arslantürk, "Biz Türkiye'nin, bugünkünün minimum 3 sert ortak istihsal yapmasını hedefliyoruz. misal bahçelerdeki misyonumuz de dönüme minimum 500 kilogram. Bu kapsamda toy sezonun Türk üreticisine iyi olmasını diliyorum. " diyerek konuştu.

"Çalışınca, çalışma verince karşılığı alınıyor"

Örnek bostan sahiplerinden Ömer Ustaömeroğlu da 3 dönümlük kalıp bahçesinde 285 arka fındığı bulunduğunu söyledi.

Bahçesinin kestirmece 7 salname bulunduğunu tamlayan Ustaömeroğlu, "Ben şurası gördüm, çalışınca, çalışma verince karşılığı alınıyor." ifadesini kullandı.

Ustaömeroğlu, kalıp bahçesindeki verimden duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Eskiden burada emektar kökler hanuman sistemi vardı. Dönümden kestirmece 75-80 kilo fındık alıyorduk, bunu yaptıktan sonraları en akıbet 258 kilo fındık aldık şu demek oluyor ki 3 sert arttı. Memnunuz." dedi.

Örnek bahçede gübreleme karşıcı Ahmet Öztürk de fındık bahçesinde şimdilerde yapılması müstelzim işlere dikkati çekerek, "Fındık tarımında herhangi ortak ay bahçede yapılacak işler var. Biz de onları sırası ile yapıyoruz. 70 kilo bulunan hasat, bu sayede 250 kilograma derece çıktı." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?