Sağlık

Evinde kalp aksesi geçiren 93 yaşındaki adam, koldan anjiyo yapılarak hayata tutundu

Evinde kalp aksesi geçiren 93 yaşındaki nemli adam, koldan meydana getirilen anjiyo ve takılan stent yardımıyla baştan hayata döndü. Tedavisinin peşi sıra mütekellim nemli adam "Ölmek istiyordum ölemiyordum. Kendimi ayrılma etmiştim fakat demin baştan hayata döndüm" dedi.

Evinde kalp aksesi geçiren 93 yaşındaki adam, koldan anjiyo yapılarak hayata tutundu
18-11-2021 10:23

İstanbul'da biricik başına canlı 93 yaşındaki Mustafa Fazıl Kıranlıoğlu geçtiğimiz devir evinde kalp aksesi geçirdi. Şiddetli döş ağrısı canlı buğulu adam nasip yapıtı oğlu çeşidinden bulunmuş oldu ve hastaneye yetiştirildi. Hastanede meydana getirilen araştırmaların peşi sıra amcanın anjiyo olması planlandı. Ancak doğacak yaşı dolayısıyla alışılagelen kasıktan meydana getirilen anjiyonun efdal riziko içermesi dolayısıyla bu işlemin koldan yapılması gerektiğine değişmeyen verildi. Mustafa amca, koldan meydana getirilen anjiyo ve takılan stent sebebiyle baştan sağlığına kavuştu.

Ölmek istiyordum ölemiyordum

Yaşadığı ağrılar dolayısıyla yitmek istediğini tamlayan 93 yaşındaki Mustafa Fazıl Kıranlıoğlu ise “Buraya gelmeden evvel hayatım ağrıyordu. Ölmek istiyordum ölemiyordum. Ve özlük kendimi vazgeçme ettim. Aileme de seslenmedim biran evvel öleyim diye. Allah'tan ki hasbelkader geldiler ayırt ettiler de beni buraya getirdiler. Ellerine verdiler ve beni eyvallah kurtardı. Şuan kendimi aşırı elleme hissediyorum. Sanki doksan yaşı bitirdim ikinci doksana başlıyormuş denli hissediyorum kendimi oldukça iyiyim” diyerek konuştu.

Operasyonu oluşturan Biruni Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Okay Abacı “Mustafa eş bizlere döş ağrısı şikayetleri ile başvuruyor. Yapılan müşterek değerlendirmede müşterek kalp aksesi geçirdiğini saptadık. Tabi kılıç bu hastanın yakınlarıyla yapmış olduğumuz değerlendirmeler kararı işlemin riskini de anlatıp hastamıza koroner grafi işlemi hazırlamaya değişmeyen verdik. İleri yaşta hastalarda koldan anjiyo yapmanın da birtakımı zorlukları var. Özellikle haslet yapısının aşırı kıvır kıvır olması dolayısıyla bu hastalarda anjiyo yaparken zorlanıyoruz. Biz Mustafa erkeğe doğacak buğulu olması dolayısıyla ve aşırı kireçli müşterek haslet yapısına cemaat olması dolayısıyla koldan anjiyo işlemi yaptık. Kireçli haslet olması da bizlere birtakımı dezavantajlar oluşturuyor. Özellikle stent işlemi yaparken yahut mavra işlemi yaptığımız tam haslet yırtılmasına sebebiyet vererek hastada ölüme derece revan müşterek bir hale sebebiyet verir. Bu nedenden kılıç o alana stent koymadan evvel oranın dobra müşterek halde hazırlanması lazım. O kirecin orda müşterek dobra parçalanıp stenti o halde koymamız lazım. Yoksa koyacağımız stentin nazar boncuğu pozitif yanları mümteni hastamıza. Tabi bizim alışılagelen elimizde mevcud balonlarla yaptığımızda yeteri derece müşterek duruluk sağlayamadık. Elimizde birtakımı hususi malzemelerle hususi balonlarla orayı dobra müşterek halde hazırladıktan sonraları stent işlemini gerçekleştirdik ve kısaca bu muamelat on iptidai zaman derece sürdü ve işlemi bu halde kalburüstü müşterek halde sonlandırdık. Daha esbak zamanlarda bu hastaya stent koymayı bırakın anjiyo grafi işlemi başkalık gerçekleştirmek istemiyorduk. Çünkü muamelat riski aşırı yüksekti. Artık değişen teknolojinin de ilerleme göstermesiyle baş başa şen müşterek halde hem anjiyo grafi işlemi yapabiliyoruz. Uygun malzemeye cemaat bulunan kardiyoloji birimlerinde de bu işlemler aşırı şen müşterek halde bundan böyle yapılabilmekte” diyerek konuştu.

Türkiye'de keyif turizminin de ehemmiyetli müşterek noktaya geldiğini kail Abacı, "Normal müşterek anjiyo grafiden ayrımlı kendisine doğacak yaşlarındaki bu marazlı grubunda ilkin riskli marazlı grubuna birtakımı hususi malzemeler kullanılabilmekte. Bu hususi malzemeye hastanemiz cemaat ve kılıç bu hususi gereç sebebiyle aşırı efdal riskli hem ülkemizden bununla beraber yurtdışından hastalara bu işlemi rahatlıkla yapabilmekteyiz. Sayılarımız değişik artmakta ilkin yapmış olduğumuz karmakarışık işlemlerle baş başa hem hastaya şimdi şen hastalar hem konforlu emniyetli müşterek halde hastanemizden ayrılıyorlar bununla beraber işlemlerimiz kalburüstü olmaktadır. Yaşlanmayla baş başa yaşlılığın ilerleme göstermesiyle baş başa bundan böyle hastaların kaderine vazgeçme edilmemesi geçişsiz bizim elimizden geldiği derece bu marazlı grubuna nitelikli müşterek dirim sunabilmeliyiz. Hastaları kaderine vazgeçme etmeyip icabında anjiyo grafi işlemleri yapmış olup makul malzemelerle makul işlemi yapmamız gerekmektedir” dedi.

Volkan Kayalar
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?