Sağlık

'Erken menopoz yaklaşık her 100 kadından 1’inde görülebiliyor'

Her 100 kadından birinde görülebilen Prematur Over Yetersizliğine üzerine ilgi çekici Op. Dr. Ulkar Heydarova, “40 yaşından ilk yumurtalıkların fonksiyonlarının durması Prematur Over Yetersizliği namına değerlendirilir. Prematur Over Yetersizliği yaklaşık her 100 kadından 1'in

'Erken menopoz yaklaşık her 100 kadından 1’inde görülebiliyor'
27-12-2021 13:53

Çamlıca Medipol Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Op. Dr. Ulkar Heydarova, Prematur Over Yetersizliği (POY) üzerine ehemmiyetli açıklamalarda bulundu.

Op. Dr. Heydarova, meydana getirilen çalışmalarda menopoz düşüncesince sayı farkı gözyaşı aralığının 50 ila 52 adına gösterildiğini belirterek, “40-45 gözyaşı arası menopoz, er menopoz adına değerlendirilir. 40 yaşından evvel yumurtalıkların fonksiyonlarının durması prematur over yetersizliği adına değerlendirilir ve yaklaşık her 100 kadından 1'inde görülebilir. 30 yaşından evvel mebiz fonksiyonlarının bozulması ise her bin kadından birinde görülebilen ortak durumdur. Prematur Over Yetersizliği sebebi aşırı tahavvül göstermektedir ve olguların yüzdelik 90'ında kesme ortak sebep belirlenememektedir fakat kalıtım bilimi ve çevresel faktörler ehemmiyetli gösteriş oynamaktadır.

Bilinen ehemmiyetli sebepleri dijital ve strüktürel kromozom anomalileri, otoimmun hastalıklar, ışınım tedavisi ve kemoterapidir. Tüm hastaların familya öyküsünün sorgulanması gerekmektedir. Özellikle 30 yaşından evvel POY bulunan olgularda kesinlikle kalıtım bilimi tetkik yapılmalıdır” sanarak konuştu.

"Bu belirtiler hastalığın habercisi"

Erken menopozun belirtilerini Op. Dr. Heydarova, şöyle açıkladı: "Bu hastalar nüsha düzensizlikleri, nüsha görememe, ısıdam basması, geceleyin terlemeleri kadar şikâyetlerle başvurabilir. Bu şikâyetlerden rastgele bir tanesi bulunan hastalarda POY teşhisi akla gelmeli, hastadan ayrıntılı anamnez alınmalı ve buna müteveccih tanılama testleri yapılmalıdır. Adet düzensizliği ve nüsha görememeye sebep olabilecek başka tıbbi esbap araştırılmalı ve dışlanmalıdır. Yumurtalık rezervini değerlendirmede kesme ikrar görmüş ortak sınav olmasa da tanıdık en emin formül kanda AMH (Anti Mullerian Hormon) değerlerinin ölçülmesidir. Tedavi ile hastalığın ilerlemesi önlenemez ve mebiz rezervi ne efsus ki artırılamaz fakat oluşabilecek keyif sorunlarının önlenmesi acısından er tanılama ve otama önemlidir. Erken tanılama başta gittikçe oluşabilecek osteoporoz ve duygu alışkanlık hastalıklarını önlemede iyice önemlidir. Hasta, estrojen hormonun az olması sebebi ile er mızrap erimesi, duygu alışkanlık rahatsızlıklarında kalık riziko üzerine tetik ortak biçimde bilgilendirilmelidir. Tıbbi tedavinin beraberinde ruhsal dayanak yarayışlı olacaktır".

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?