Gündem

Erciyes ve Hasan Dağı Türkiye'nin aktif iki yanardağı! Kayseri için korkutan uyarı

Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri Temsilcisi Mustafa Umut Özdemir; Erciyes ve Hasan Dağı'nın Türkiye'nin aktif iki yanardağı bulunduğunu belirterek, düşüt belki bulunmasına karşın rastgele müşterek depremle patlayabileceğini söyledi. Özdemir ayrıca, Kayseri'nin 7 şiddetind

Erciyes ve Hasan Dağı Türkiye'nin aktif iki yanardağı! Kayseri için korkutan uyarı
23-11-2021 11:01

Türkiye'de sonuç günlerde meydana mevrut depremlerin peşi sıra Aksaray'daki Hasan Dağı'nda volkanik hareketlenmenin yer aldığı gündeme gelmişti.

Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri Temsilcisi Mustafa Umut Özdemir mevzuyla ilişik meydana getirdiği açıklamada; yanardağın düşüt müşterek belki de olsa patlama ihtimalinin bulunduğunu söyledi. Türkiye'de iki aktif yanardağ bulunduğunu ve bunların Erciyes ile Hasan Dağı bulunduğunu tamlayan Özdemir, "Hasan Dağı Erciyes derece aktif müşterek volkan. Uzun süredir Hasan Dağı'nda doğal taş yağı lambası lambası çıkışı vardı. Son patladığından buyana doğal taş yağı lambası lambası çıkışı bitmeme ediyordu ancak sonuç depremlerden sonradan Hasan Dağı'nda doğal taş yağı lambası lambası çıkışı ve hararet artışı gözlemlendi. Volkan'ın hâlâ aktif olabilmesi için aşırı faziletkâr büyüklükte müşterek depremle bacasının açılması gerekir. Buna ilişkin nice layın birleşmesiyle aktif bir duruma geçmesi gerekir. Şu anda Hasan Dağı ve Erciyes'in aktif olması için şartların değişmesi gerekiyor. Erciyes ve Hasan Dağı'nın patlama riski bana mucibince düşük. Gaz çıkışı kabil ancak iki yanardağın en sonuç patlama aralıklar 6 bin ile 10 bin sene arası. Onun için baştan patlama ihtimali aşırı düşük. Ama rastgele müşterek depremle bacalarının baştan açılmasıyla ve basıncın açılmasıyla baştan patlayabilir. İtalya'daki derece iri patlama değil de önemsiz püskürtü akıntıları biçiminde olabilir" biçiminde konuştu.

"Üzerinde bulunduğumuz kırık hattı 7 şiddetinde zelzele üretebilir"

Kayseri'nin de zelzele ilişkin riskli semt olduğunu, üstünde bulunmuş yer aldığı kırık hattının 7 şiddetine denli zelzele üretebileceğinin altını çizen Özdemir; "Tüm Türkiye zelzele bölgesi. Hemen doğrudan Türkiye'de riskli sıfır zelzele bölgesi aşırı az. Kayseri de riskli bölgelerden biri, 7 şiddetine denli zelzele üretebilecek müşterek kırık üzerindeyiz. Deprem olabilmektedir yada olmaz, değişmez müşterek bilinçlilik yok. Deprem olacak gelecekte. Ama bunun için ne yapmamız gerekiyor? Sonuçta zelzele insanı öldürmüyor, yapılar öldürüyor" dedi.

Özellikle evlatların beşinci sınıf çağından itibaren zelzele ilişkin eğitilmesi icap ettiğinin de altını çizen Mustafa Umut Özdemir; "Bina seçerken depremselliğini araştırmalıyız. Özellikle sert olmadığını düşündüğümüz müşterek binada isek zelzele yerinde ne yapacağımızı, zelzele derhal sonra dışarıda elbette müşterek dirim sürdürebileceğimize değgin tedbirleri almamız gerekiyor. Kendimize rastgele odada cama DOĞRU korunaklı semt belirlemeliyiz. Deprem olduğunda telefon şebekeleri gideceği için rastgele familya müşterek telaki noktası belirlemeli, zelzele çantası hazırlanmalı. Bence en ehemmiyetli bilinçlilik eğitim. Eğitimde ayrıntılar verdiğimiz müşterek bilgiyi katiyen unutmuyor. O sebepten dolayı ilkin ufaklıklara ilkokuldan başlayarak depremde ne yapılması gerektiği öğretilerek bilim birikimi sağlarsak gelecekte binaların hâlâ sert olacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Turan Bulut
 

İLGİLİ HABER
Jeoloji uzmanı Prof. Dr. Aksoydan zelzele açıklaması Jeoloji uzmanı Prof. Dr. Aksoy'dan zelzele açıklaması
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?