Teknoloji

Emniyetin 'delil avcıları' TEKNOFEST'te

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı, evcil ve ulusal imkanlarla geliştirilen ilkin insansız bomba imha araçları peyda etmek kadar envanterinde kullandığı nice ürünü, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) 2021'de sergiledi.

Emniyetin 'delil avcıları' TEKNOFEST'te
25-09-2021 12:10
İstanbul

Anadolu Ajansının iletişim araçları paydaşı bulunduğu TEKNOFEST'te Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığınca açılan departman bağ görüyor. "Delil avcıları"ndan düzenlilik olaylarının aydınlatılmasında makbul formül ve cihazlar üzerine bilgelik meydan vatandaşlar, sayısal düzen ve mevhum gerçek teknolojisi ile hazırlanmakta bulunan simülasyonlarla bu bölgede repertuvar kazanıyor.

Şüpheli paketlerin insansız vasıta ile imhasına imkân sağlayıcı elektromanyetik dalavere sistemini, aykırı bomba kontrol ve belirleme robotunu, 5 bin 200 metreden patlayıcıları ruhsuz duruma getiren lazerli bomba imha drone'nu yakından rüyet olanağı bulan ziyaretçilere, pus izi ve ayyarlık biçimleri üzerine kullanışlı bilgelik veriliyor. Katılımcılar, Emniyet Müzesi'nde sergilenen, Çanakkale Savaşı'na fahri adına eklenen 17 yaşındaki Osmanlı subay namzeti Asteğmen Mehmet Muzaffer'in "100 Liralık Kaimesi"ni de yakından inceliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkan Yardımcısı Oğuz Tüzün, AA muhabirine, başkanlığın bomba imha ve inceleme, fenomen noktayı tetkik ile laboratuvar birimleri kazanmak neredeyse üç anne bölgede çalışkanlık gösterdiğini söyledi.

Olayların aydınlatılması noktasında delillerin önemine aksan fail Tüzün, "Bir şüpheliyi müşterek şeyle suçlayacaksak tanık baş döndürücü önemli. Delilin noktayı de bura (Kriminal Daire Başkanlığı). Delile bulunan emniyet devlete bulunan güvendir. Yani delili ne denli sert tutarsak devlete bulunan itimatı de artırıyoruz bu şekilde, bu bilinçle çalışıyoruz." dedi.

"Başkanlığımız hilekârlık ve teknolojiyi rastgele manada kullanıyor"

Kriminal Daire Başkanlığı Olay Yeri İnceleme Şube Müdürü İsmail Şahin de fenomen noktayı ekiplerinin Türkiye'nin ciharıyek birlikte fariza yaptığını hatırlatırken, "Biz meydana mevrut vakaları fenomen durumunda kırma olanağına sahibiz. Bu olanağı hilekârlık ve teknolojiyle bağdaştırdığımızı burada (TEKNOFEST) yurttaşlarımıza sergilemekteyiz. Başkanlığımız hilekârlık ve teknolojiyi rastgele manada kullanıyor. Bunu kullanırken de yeniliklere rastgele sabık devir hâlâ da müşterek tomar kendini uyarlanmış ediyor. Biz burada başkanlığımızca gençlerimizle, çocuklarımızla, vatandaşlarımızla teşrikimesai içinde olmak, polis-vatandaş duygusunu imar etmek amacıyla oyunlar düzenledik. Oyunlarda çocuklarımız, meydana mevrut arakçılık vakasında nelere bağ etmeleri gerektiğini, fenomen durumunda ne cins delilleri elde edeceklerini, biyolojik, kimyasal, fiziki türdeki delillerin ne işe yaradığını öğreniyorlar. Biz burada polisliği sevdirmeye çalışıyoruz. Onların gözlerindeki mutluluğu görebiliyoruz. TEKNOFEST bizlere bu olanağı yarattı." diyerek konuştu.

Vatandaşların muhtemel kusur vakalarında kıygın olmamaları düşüncesince bilinçlendirme emek harcaması yaptıklarına yer veren Şahin, fenomen noktayı tetkik çalışmalarının meydana gelen projelerle akıbet yıllarda ehemmiyetli aralık katettiğini aktardı.

Yaptıkları çalışmalarla adaletin etkinliğini, verimliliğini ve hızını arttırdıklarını kaydeden Şahin, delile bulunan itimatı topu topu ülkede bilge eylemek istediklerini laflarına ekledi.

Vatandaşlar ayyarlık vakalarına huzur kullanışlı halde bilgilendiriliyor

İstanbul Bölge Kriminal Laboratuvar Müdürü Serdar Neşe, Bölge Kriminal Laboratuvar Müdürlüklerinin 10 ilde ihtimam verdiğini tabir etti.

Laboratuvarların balistik, biyolojik, kimyasal, antropoloji, belge, ses, fon ve veri incelemeleri kazanmak neredeyse ast anne hilekârlık dallarına ayrıldığına dikkati çekici Neşe, fenomen yerlerinde ve sormaca birimlerinin elde etmiş bulunduğu bulguların laboratuvarlarda ait birimlerce incelenerek tanık vasfı kazandığını belirtti.

Neşe, TEKNOFEST içinde açtıkları stantta vatandaşları ayyarlık vakalarına huzur kullanışlı halde bilgilendirdiklerini söyledi.

Kriminal Daire Başkanlığı Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürü Başkomiser Osman Tüysüz ise geliştirmiş oldukları teknolojileri ve emek vermek prensiplerini TEKNOFEST'te katılımcılara aktardıklarını tabir etti.

Bomba uzmanlarının kullandığı topu topu ekipmanları mevhum gerçek teknolojisinin de katkısıyla vatandaşlara gösterdiklerini dile getiren Tüysüz, "Ülkeye ek kıymeti efdal bulunan yerel ve ulusal imkanlarla geliştirmiş olduğumuz teknolojileri sergiliyoruz. İnsansız teknolojiler bizim düşüncesince hakkıyla baş döndürücü aşkın önemli. Türkiye'de baş döndürücü ufak tefek yıllarda fark kılıç Kriminal Daire Başkanlığı adına bomba uzmanlarımızın dirilik güvenliği düşüncesince hakkıyla bu mevzuyla ait iklim dışından uygulayım bilimi transferi yaptık ve bunu başardık. Bunların yerel ve ulusal olması da hakkıyla ülkemize baş döndürücü iri katkılar sağladı. Bu teknolojiyi geliştirmeye bitmeme ediyoruz." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?