Gündem

Emine Erdoğan, Çubuk'ta hanımlarla turşu kurdu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan, Ankara'nın Çubuk ilçesinde hanımefendilerin turşu ihdas etkinliğine katıldı. Emine Erdoğan'ın kurduğu turşu, fellah bayanlardan birlik nokta aldı.

Emine Erdoğan, Çubuk'ta hanımlarla turşu kurdu
13-10-2021 18:49

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan, Çubuk ilçesine müteallik Aşağı Çavundur Mahallesi'nde hanımefendilerin turşu ihdas etkinliğine katıldı. Çubuklu hanımlarla ortak müddet geveze fail Emine Erdoğan, ortak taraftan da tarladan birleşen kelek, patlıcan ve lahanalardan turşu kurdu. Kelek ve patlıcanların içini doldurarak kavanozlara yerleştiren Emine Erdoğan'a kadınlar, Çubuk turşusunun kesinlikle kurulduğunu gösterdi.

Turşu kurmanın püf noktasını talip Emine Erdoğan'a, hanımefendilerin tarifi televizyonlara veremeyeceklerini, fakat kendisinin kulağına hususi kendisine söyleyebileceklerini belirtmesi gülümsetti.

Daha evvela evde bu halde tek turşu kurmadığını kail Emine Erdoğan, annesinin küçükken turşu yaptığını ve ona iane ettiğini anlattı. Emine Erdoğan, "Bundan sonraları evde turşuları ego yaparım artık, baş döndürücü zevkli" dedi.

Emine Erdoğan, programa gelmeden evvela Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Nereye gidiyorsun?" sanarak sorduğunu, Çubuk diyince de, "Bana da ortak debbağ turşu yollasınlar" söylediğini aktararak selamlarını iletti. Evde hıyar ve gözleme turşusunu imdi ortak tomar tükettiklerini özetleyen Emine Erdoğan, kurduğu turşuları da eve götüreceğini tabir etti. Turşunun faydalarına dikkati çekici Emine Erdoğan, başta gözleme turşusunun afiyet düşüncesince yarayışlı bulunduğunu vurguladı.

Kadınların, Nevşehir'de mağaralarda bekletilen üzüm sirkesi ve kayaç tuzu kullanılmasının turşunun püf noktalarından bir tanesi bulunduğunu anlatması üzerinde Emine Erdoğan da katıksız yavşak ve evde kayaç tuzu kullanılmasının önemine ayraç etti.

Kadınlar, Emine Erdoğan'a, bitirdikleri turşuları toplumsal iletişim araçları üstünden de sattıklarını ve dirimlik elde ettiklerini söyledi.

"Benim acıklı rastgele işe yatkındır"

Emine Erdoğan, hanımefendilerin "Eliniz bu işlere yatkın" lafları üzerinde gülerek, "Benim acıklı rastgele işe yatkındır, ego de ev hanımıyım zaten." karşılığını verdi.

Daha sonraları hususi meydana getirilen turşu suyu ve hıyar turşusunun tadına icra vekili Emine Erdoğan, "Biri toprak bir tanesi bakar, afet ondan kopar." diyerek, turşuları matbuat mensuplarına ağırlama etti.

İlk el turşu kurdu

Daha sonraları gazetecilerin sorularını cevap veren Emine Erdoğan, "İlk el mi turşu kuruyorsunuz?" sorusuna şu cevabı verdi:

"Küçükken anneme zevcelik ediyordum güçlükle evvela el burada kurdum. Çok iyi ortak deneyimdi benim için. Hem evvela olması bununla beraber Çubuk'umuzun kıymetli hanımlarının bu denli etkin olmaları beni baş döndürücü duygulandırdı gerçekten. Bu görmeyince anlaşılmıyor, kimler yapıyor, kesinlikle yapıyor bunları, kesinlikle yaşama geçirmişler hakkıyla baş döndürücü ölçüm ediyorum. Hem üretiminden bu anne denli yapıyor olmaları da başkaca takdire şayan. Gidip çarşıdan pazardan almıyor bunları, kendileri üretiyorlar, kendileri kuruyorlar. Bu da Türk hanımının ne denli çalışkan, yaratıcı bulunduğunu gösteriyor. Gerçekten baş döndürücü duygulandım, baş döndürücü kutlama kartı ettim hepsini. Başarılarının devamını diliyorum, bambaşka hanımlara da dayanıklı olmalarını diliyorum. Girişimleri hasebiyle tebrik ediyorum hepsini."

"Sirke kazandı"

Turşunun limonla mı sirkeyle mi yapılacağına müteallik anadan görme irdelemenin hatırlatılması üzerinde Emine Erdoğan da gülümseyerek, "Galiba yavşak ağırbaşlı bastı, ego uzmanların birlikte bambaşka ortak düşün bildirme edemem, hasebiyle yavşak kazandı" dedi.

Torunlarının turşu sevip sevmediğine müteallik soruya ise Emine Erdoğan, torunlarından bazılarının turşuyu baş döndürücü istekle yediği yanıtını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en baş döndürücü ne turşuyu sevdiğinin sorulması üzerinde ise Emine Erdoğan, hıyar turşusunu sevdiğini söyledi. Emine Erdoğan, evde en baş döndürücü ne yemeğin yapıldığının sorulmasına karşılık, "Evde aşındırmak problemi sanarak ortak nesne yok. Ben, eşim, çocuklarım, aşındırmak seçilmiş vakamız yok. Ne aşındırmak olursa kılıç yiyoruz güçlükle demin torunlara bakıyorum, bire ortak şeyi göremiyorum. Maalesef seçiciler ve buna baş döndürücü üzülüyorum. Onları da eğitmeye çalışıyorum" sanarak konuştu.

Yiyecekleri mevsime layıkıyla tüketmeye ilgi yazar etmediğinin sorulması üzerinde Emine Erdoğan, "Tabii ki. Biz caba ara sıra karıştırıyoruz. Hangi göveri ne mevsimdeydi acep diye, çocuklarımız bundan böyle bunu tek bilmiyorlar maalesef." ifadelerini kullandı.

15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü'nü kutladı

Emine Erdoğan, 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü'nün hatırlatılması üzerinde de şunları kaydetti:
"Çiftçiler Günü'nde kadınlarımızın gayretlerini takdirle karşılıyorum. Gerçekten olmazları başarıyorlar. 'Hiç olamaz' diyeceğimiz şeyleri yapabiliyorlar. Kendilerini baş döndürücü seviyorum, baş döndürücü ölçüm ediyorum, buradan esenleme ve sevgilerimi yolluyorum. Tekrar Çiftçiler Günü'nü kutluyorum."

Kadınlardan Emine Erdoğan'ın kurduğu turşuya birlik puan

Kadınlardan Hatice Üstün de Emine Erdoğan'ın baş döndürücü iyi ortak halde turşu kurduğunu belirterek, başarısını "yüzde yüz" kendisine tanımladı.

Çubuklu hanımlar da Emine Erdoğan'ın elinin turşu kurmaya baş döndürücü alışmış bulunduğunu tabir ederek, Emine Erdoğan'ın gelmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi, herkesi Çubuk Aşağı Çavundur'a turşu almaya çağırma etti.

Daha sonraları Çubuklu hanımefendilerin yerel ürünlerinin tanıtılmış olduğu stantları da gezen Emine Erdoğan, buraya başmaklık yemeklerin tadına baktı. Çubuk'ta çıkarılan Agat taşından işlenmiş ürünleri inceleyici Emine Erdoğan, taş karşı bilgelik aldı. Etkinliğe, Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş ile AK Parti Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam da katıldı.

Neslihan Demirer

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?