Gündem

Elma diyarı Amasya’nın ‘yeni sarı altını’ cennet hurması

Türkiye'nin elma diyarı Amasya cennet hurması(Trabzon hurması) kaynağı olma uğrunda da ilerliyor. Bu sene 600 tondan çok rekoltenin beklendiği vitamin kaynağı semere branşında kilosu 3 lirayı bulan fiyatıyla da yüzünü güldürülmüş olduğu üreticisi düşüncesince ‘yeni sar

Elma diyarı Amasya’nın ‘yeni sarı altını’ cennet hurması
01-11-2021 09:14

Yörenin kâr hangarı Ziyaret beldesinde günün geçmiş ışıklarıyla bahçelerin şeklini üreticiler devir boyu topladıkları hurmaları itinayla seçiyor. Kabuğu soyulan meyveler ise kurutmalık düşüncesince askılara asılıyor. Kurusu da kilosu 40 liradan satılıyor.

Beldelerinde 15 sene öncesine derece yetiştiriciliğinin az yapıldığı cennet hurmasının akıbet zamanlarda dikiminin derece derece arttığını özetleyen 76 yaşındaki Nadir Atıcı, “Bugünlerde branşında fiyatı 2,5 teklik ile 3 teklik bulunan cennet hurması deminden baş döndürücü değerlendi. Sarı altın neredeyse oldu” dedi.

Bu sene hasadın baş döndürücü dişi geçtiğini belirtiği ürünlerinin İstanbul ve Ankara ilkin peyda etmek neredeyse yurdun herhangi birlikte yanına gönderildiğine yer veren Ahmet Cengiz, “Bu sene baş döndürücü elleme hurma var. Daha evvela hakeza randıman görmedim” niteleyerek konuştu.

Cennet hurmasın örgensel ortamda yetiştirildiğini vurgulayan Rahmi İçöz de, “İlaç vurmadığımız düşüncesince masrafsız. Her sene elleme mülk kazandırıyor. Sebze-meyve biçiminde kilosu 5 teklik ile 7 teklik arasındaki fiyatlardan satılıyor. Kurusu henüz elleme mülk kazandırıyor. Kilosu 40 liradan satılıyor” şeklinde konuştu.

Ziyaret Belediye Başkanı Mehmet Uyanık ise ilde ilişik kıymetli birlikte randıman durumuna mevrut hurmanın teşrinievvel sahasının artmasına müteveccih planlar uygulandığını ayraç etti.

Murat Çelik
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?