Ekonomi

Elektrikte aşırı zamanlı tarifenin kullanılması artırım ve bereket sağlayacak

Elektrikte aşırı zamanlı tarifenin çalışan biçimde kullanılmasının tüketiciler açısından yüzdelik 20 ila 30 seviyesinde artırım sağlayabileceği ve bu sayede elektrik sisteminin şimdi dişi biçimde işleyebileceği öngörülüyor.

Elektrikte aşırı zamanlı tarifenin kullanılması artırım ve bereket sağlayacak
23-11-2021 14:46
Antalya

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi'nin "Türkiye'de Enerji Dönüşümünü Hızlandıracak Son Kullanıcı Elektrik Fiyatlandırmaları" raporunda, perişan elektrik tarifesinde üç zamanlı fiyatlandırmanın çalışan biçimde kullanılmasının elektrik sistemi ve gümrahlık üstündeki tesirleri değerlendirildi.

Rapora göre, enerji dönüşümüyle beraberce dünkü elektrik istihlak profilleri ve asıl elektrik sistemi maliyetlerini, mevsimlik ve diyalekt yansıtacak biçimde baş döndürücü zamanlı ve devim bilimi fiyatlandırma stratejilerine gerekseme duyuluyor.

Tüketicilerin, fiyatlara uyarınca tüketimlerini apayrı müşterek devir dilimine kaydırmasının elektrik faturalarında artırım edilmesinde, elektrik sistemi verimliliğinin artmasında ve karbon emisyonlarının azaltılmasında nazik ciddiyete eş olabileceği hesaplanıyor.

Son kullanıcı elektrik fiyatlandırmalarının, tüketicilerin, elektrik sistemi maliyetlerini yansıtan değer sinyallerine uyarınca akıntı etmesini sağlayacak biçimde olması gerektiği vurgulanan tutanağa göre, nihai tüketicilerin fahri yerine elektrik istihlak saatlerini belirlemeyebilmesinin, piyasada oluşan elektrik fiyatlarına uyarınca tüketimini kaydırabilmesinin, gümrahlık ve artırım açısından yarar sağlayacağı öngörülüyor.

Son kullanıcı fiyatlandırmasında mevsimlik ve diyalekt farklılıklarının delik uğrunda bulundurulması ve tüketicinin bilinçlendirilmesinin arzu tarafı katılımında ehemmiyetli gösteriş oynayacağı anlatım ediliyor.

SHURA'ya göre, dobra düşünülmüş fiyatlandırma ve zeki tarife tasarımları, elektrik tüketiminin, karbondioksit sürüm yoğunluğunun ve manzume maliyetlerinin elan az bulunduğu saatlere kaydırılmasını motivasyon edebilir. Talebin kaydırılmasıyla beraberce yenilenebilir enerji entegrasyonunun elan az maliyetlerle sağlanması desteklenebilir, dünkü fiyatlandırma ve tarifelerle lağım döşemi kısıtları azaltılabilir.

Bunlarla birlikte, çevre fiyatlarına dayalı, baş döndürücü zamanlı ve devim bilimi fiyatlandırma düşüncesince tamamı nihai tüketicilerin itidalli ve levent boylu vadede zeki ahit kullanmasına gerekseme duyuluyor.

SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktör Vekili Hasan Aksoy, tutanağa bağlı AA muhabirine, arzu tarafı katılımıyla tüketicinin sürece karışma olması icap ettiğini belirterek, "Tüketicilerin müşterek biçimde oyuna sokulması gerek. Tüketici tedarikçiden baş döndürücü zamanlı tarifeyi yeğleme etmeli." dedi.

Çok zamanlı tarifeyle yüzdelik 20-30 artırım sağlanabileceğini dile getiren Aksoy, tüketicinin bu mevzuda bilinçlendirilmesinin nazik bulunduğunu kaydetti.

Aksoy, baş döndürücü zamanlı tarifenin münteşir ve çalışan yerine kullanılmasıyla tüketicinin artırım etmesinin yanı esna elektrik sisteminin de elan doğurgan biçimde işlemesinin sağlanacağını laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?