Yaşam

El sanatları ustası çift, yabanıl kuşlar düşüncesince su kabağından yuva yapıyor

Afyonkarahisar'da canlı çift, değme sene 60 genişliğinde kuş yuvasını doğaya bırakıyor. Ali Osman Karakuş, "Bazen yuva içinde kuş yumurtası, bazı bazı yumurtadan dünkü çıkmak yavruları görüyoruz. Bu da bizi sonuç basamak bahtiyar ediyor." dedi.

El sanatları ustası çift, yabanıl kuşlar düşüncesince su kabağından yuva yapıyor
03-01-2022 12:35
Afyonkarahisar

Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde canlı anadan görme el sanatları ustası Ali Osman Karakuş, benzeri Fatıma Karakuş ile baş başa su kabaklarından meydana getirdiği 60 yuvayı, kuşlar şita aylarında üşümesin diyerek Kumalar Dağı'ndaki ağaçlara astı.

Karakuş çifti, ilçedeki kuşları ilgisiz açıktan dayanak noktası olmak düşüncesince Çay Mahallesi'ndeki evlerinin altında mevcut atölyelerinde düzentileme yaptı.

Su kabaklarından 60 kuş yuvası karşıcı Karakuş çifti, yuvaları, kuşların dip kendisine bulunmuş yer aldığı Kumalar Dağı'ndaki ağaçlara astı.

El Sanatları ustası Ali Osman Karakuş, AA muhabirine, ilgisiz havalarda ortak sığınacak yuva arayan kuşlar düşüncesince dem olmaya çalıştıklarını söyledi.

Yuvaların içerisine oyun de bırakıyorlar

Eşi Fatıma Karakuş ile şişman emeklerle su kabaklarından kuş yuvaları hazırladıklarını özetleyen Karakuş, şöyleki konuştu:

"5-6 senedir süsleyici gayeli yetiştirdiğimiz su kabaklarından, lamba, avize, sepet, saksı, çiçeklik denli ayrışık hediyelik eşyalar yapıyoruz. Bunun yanı esna çıra kendisine kullanılamayacak ıvır zıvır su kabaklarını da kuş yuvası yapıyoruz. Bugüne genişliğinde yüzlerce yuva yaparak dağlardaki, ücra köşelerdeki ağaçlara bunları asıp içerisini de oyun ile dolduruyoruz. Kuşların soğuktan korunmasını sağlamaya çalışıyoruz. Her sene bunu tekrarlıyoruz."

"Bu toplumsal mesuliyeti kendimize duyuş edindik"

Doğal ortak gereç yer aldığı düşüncesince kuşların kantar kabağı içerisine yuva kurmakta zorlanmadığını aktaran Karakuş, Avrupa devletlerinde benzeşim örneklerin bulunduğunu anlattı.

Karakuş, çabaları kararı yuvalara yerleşen kuşlar yardımıyla gördükleri manzaranın menfaatlerini bahtiyar ettiğini belirterek, "Bazen yuva içinde kuş yumurtası, arada ortak yumurtadan acemi çıkmak yavruları görüyoruz. Bu da bizi akıbet aşama bahtiyar ediyor. Kuşlar ilkin şita mevsiminde oyun bulmada ağırlık çekiyorlar. Genellikle serçeler bu kabaklara yuva yapıyorlar. Biz de bu toplumsal mesuliyeti kendimize duyuş edindik. Bunu bilici ve bizi yakından izlem fail hemşerilerimiz de bizlere dayanak noktası veriyor. Kuşların kışın sevimli ortak yuvada kışı geçirmesi düşüncesince destekte bulunuyorlar." diyerek konuştu.

Fatıma Karakuş ise şita günlerinde her insanın elinden geldiğince hayvanlara dayanak noktası olması icap ettiğini tabir etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?