Ekonomi

Düzce ekonomik teşviklerle depremin ateş izlerini sildi

17 Ağustos ve 12 Kasım 1999'da dü iri depremle sarsılan dirilik kayıplarının yanında maddesel manada da dokunca gören Düzce, ekonomik teşviklerle depremin yaralarını sarmayı başardı.

Düzce ekonomik teşviklerle depremin ateş izlerini sildi
11-11-2021 11:49
Düzce

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, dü depremin peşi sıra şehirde il genelinde 16 bin 666 konut, 3 bin 837 iş noktayı ağırbaşlı hasar görmüş oldu ve yıkıldı.

Yine 10 bin 968 konut, 2 bin 573 işyeri ölçülü hasarlı olarak, 13 bin 70 konut, 1606 iş noktayı ise az hasarlı yerine belirleme edildi. Kentin depremden geçmiş Bolu'ya ilişkin ilçeden 9 Aralık 1999'da il statüsüne kavuşması, yaraların şimdi tez sarılmasında ehemmiyetli gösteriş oynadı.

Depremden sonradan muhaceret vermesi zımnında nüfusu 50 bine denli sakıt şehrin aradan sabık 22 yılda tarz nüfusu 250 bin, mecmu nüfusu 450 bin seviyesine ulaştı.

Kentin muhaceret almasının ve ekonomik açıdan ayağa kalmasının en ehemmiyetli etkeni ise 2004'te Yatırım ve İstihdamı Teşvik Yasası kapsamına katılması oldu. Depremde hemen müşterek Organize Sanayi Bölgesi (OSB) bulunan ve yıkılması yahut hasar görmesiyle fabrikaların faaliyetini durdurduğu kentte, teşvik yasasıyla nice yatırımcı alana gelmeye başladı.

Kentte 5 OSB kurulurken burada faaliyetlerini sürdüren tahminî 100 fabrikada 10 bin istihdam ediliyor. Teşvik yasasından yaralanarak OSB'ler haricinde kurularak faaliyetini sürdüren 20 fabrikada da 5 bine benzeyen ad çalışıyor.

"Tek cisim yerine çalışmalarımızı yürütüyoruz"

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Tuncay Şahin, AA muhabirine, depremin üstünden 22 sene geçtiğini, bu müddette şehrin baştan ayağa kalkması düşüncesince güç harcama edildiğini söyledi.

Depremin acıları geride çoğaltmak düşüncesince icraat yürüttüklerini dile getiren Şahin, "Bu yaşanmış felaketi geride bırakıp önümüze bakmamız gerekir. Düzce 2004 senesinde yasalaşan 5084 mahdut teşvik kanunundan coğrafi açıdan en aşırı yararlanan vilayetler ortada ön plana çıktı. Yatırımcıların dip ilgisiyle karşılaştık.

Yatırımlar ve teşvik kanunu düşüncesince devletimize teşekkürname ederim. Batı illerinde Düzce'den apayrı 4. derslik teşvik düzlük il yok. Biz de bu yasayla meydana getirilen teşvikten en dobra bertilmek düşüncesince 'nitelikli sanayi' yatırımlarını onama ediyoruz. Yani gökçe yakalı uran dediğimiz modeldeyiz. Sirkülasyonu az, iştirakçi değişim yapmak yapmayan firmalarla çalışıyoruz. Şu an arsıulusal çalışan, kurumsal 13 ecnebi firmamız var. Bu firmalara kalifiye öge bakmak düşüncesince il içinde türlü planlar yapmış olup kalifiye öge yetiştirme dair çalışmalarımız bitmeme ediyor." sanarak konuştu.

Şahin, ilin şimdi da gelişme göstermesi düşüncesince bütünlük ve el birliği ruhuyla cereyan edildiğini vurgulayarak, "En iri şansımız projeleriyle Türkiye'de iri işler özne 65. Hükûmet'in Bilim ve Sanayi Bakanı Faruk Özlü'nün şu an Düzce Belediye Başkanı olması. Yine Valimiz Cevdet Atay ve siyasilerimiz ile plan ofislerimizde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tek cisim yerine çalışmalarımızı yürütüyoruz." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?