Dünya

Dünya Kovid-19'la mücadelede ikinci kışa giriyor

Salgınla mücadelede 2 sene geride kalırken Kovid-19'un evren genelinde bulaştığı isim sayısı 239 milyon 126 bini, geçerli aşı ise 6 bilyon 54 milyon dozu geçti.

Dünya Kovid-19'la mücadelede ikinci kışa giriyor
12-10-2021 17:10
Ankara

Çin'in Vuhan kentinde, 2019'un sonlarında tanıdık yeni sima koronavirüsün (Kovid-19) evren genelinde bulaştığı ad sayısı 239 milyon 126 bini aştı.

Salgınla mücadelede 2 sene geride kalırken evren nüfusunun yüzdelik 47,6'sı minimum müşterek düze Kovid-19 aşısı oldu.

Kovid-19'a erinç evren genelinde makbul aşı 6 bilyon 54 milyon dozu geçti.

En erdemli vaka sayısının kaydedildiği üç iklim sırayla ABD, Hindistan ve Brezilya olurken, en çok aşı meydana getirilen devletler Çin, Hindistan ve Amerika oldu.

Sağlık Bakanlığından meydana getirilen açıklamaya göre, "İnaktif", "Viral Vektör" ve "Mesajcı RNA (mRNA)" kazanmak kıl payı üç ayrımlı yöntemle imal edilen Kovid-19 aşılarında er devirde safha 3 çalışmalarına başlanmış iptidai aşı bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, 7 Ekim'de acemi sima koronavirüs aşılamalarının hızlanması düşüncesince aşı üreten iklim ve firmalara buluş belgesi hakkından feragat ika çağrısında bulundu.

Aynı gün, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, sene sonuna derece evren nüfusunun yüzdelik 40'ına Kovid-19 aşısı yapılabilmesi düşüncesince 8 bilyon dolar iane çağrısı yaptı.

DSÖ, 2022'nin evvela yarısına derece evren nüfusunun yüzdelik 70'inin Kovid-19'a erinç aşılanabilmesi düşüncesince global aşı stratejisini açıkladı.

Dünya genelinde imal edilen Kovid-19 aşıları ortada Sinovac, Sputnik-V, Oxford/AstraZeneca, Biontech/Pfizer ve Moderna aşıları öne çıkıyor.

DSÖ'nün düşüt ve itidalli gelirli devletlerin aşılara denktaş erişimini sağlamayı amaçlayan Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) ilkin kazanmak kıl payı evren genelinde başlatılan nice kampanyanın yanında devletler de birtakımı devir aşıya kendilerinden şimdi kısıtlanmış erişime cemaat gayrı devletlere yardımlarda bulunuyor.

Öte taraftan ABD'li deva şirketi Moderna, Kovid-19'a erinç ürettiği aşısını hassaten ensesi kalın devletlere kıymak ve donsuz devletleri bekletmekle suçlanıyor.

New York Times'ın aşı gönderilerini izlem fail Airfinity firmasının verilerine dayandırdığı haberine gereğince Moderna, ürettiği Kovid-19 aşısının çoğunu ensesi kalın devletlere sattı.

ABD'li deva şirketi, Dünya Bankasının düşüt gelirli namına tanımladığı devletlere tahminî 1 milyon düze aşı gönderirken, Pfizer/BioNTech 8,4 milyon doz, Johnson&Johnson ise 25 milyon düze aşı gönderdi.

Moderna'nın geliştirdiği Kovid-19 aşısını onama etmek talip biraz itidalli gelirli devletler ise halen aşılarını teyit alamazken, minimum 3 ülke, Moderna aşısı düşüncesince Amerika ve Avrupa Birliğinden şimdi çok servet ödedi.

Moderna ise istihsal kapasitelerinin kısıtlanmış bulunduğunu ve ürettikleri kâffesi aşı dozlarıyla şu an fakat Avrupa'dan şimdi evvela aldıkları siparişleri karşılayabildikleri açıklaması yaptı.

Forbes'in açıklamış olduğu ABD'nin en ensesi kalın 400 iş kadını listesinde, bu sene evvela kat Kovid-19 aşısı üreten ABD'li deva şirketi Moderna'nın kurucuları toprak aldı.

Kovid-19, 2019'un sonlarında Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkmış, 15 Ocak'ta Vuhan'dan dönen ve 19 Ocak'ta Washington eyaletinde klinikte tedaviye tahsil edilen müşterek Amerikalıda tanıdık enfeksiyon ise ABD'de tanıdık evvela vaka namına onama edilmişti.

Aralık 2020'de piyasaya çıkan ve Amerikan Kızılhaç çağ bağışlarından tahsil edilen 7 bin örneği çözümleme fail CDC liderliğindeki müşterek emek vermek da virüsün Aralık 2019'un ortalarından itibaren birtakım Amerikalılara mülemma olabileceğini göstermişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?