Sağlık

DSÖ, Sudan'da sağlık mensuplarının gaye alınmasını kınadı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), askeri müdahalenin peşi sıra politik krizin yaşandığı Sudan'da asayiş güçlerinin sağlık çalışanlarını amaç almasını kınadı.

DSÖ, Sudan'da sağlık mensuplarının gaye alınmasını kınadı
12-01-2022 18:14
Geneve

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Dr. Ahmed el-Manzuri, ülkede asayiş kuvvetleriyle protestocular ortada gerilimin başladığı Kasım 2021'den buyana başşehir Hartum ve başka 11 şehirde, vurulan protestocuları otama fail sağlık çalışanlarına 15 kere saldırı yapıldığına müteallik bilim aldıklarını aktardı.

Bunların genellikle fiziki saldırı, amacın engellenmesi, ancak fevk kontrol ve yavuklu gözdağı halinde gerçekleştiğini tamlayan Manzuri, "Halk sağlığını ağırbaşlı miktarda etkileyebilecek bu saldırılar, Kovid-19 salgını ve başka ahali sağlığı tehditleri menfez uğrunda bulundurulduğunda dava dokuma etmektedir." açıklamasında bulundu.

Manzuri, sağlık personellerinin gözaltına alınma ve tutuklanma kabilinden hazzı uygulamalara da yayıncı tutulduğunu belirterek, "DSÖ başkaca ambulans, sağlık mensubu ve hastaların önünün kesilmesi kabilinden vakalardan haberdardır. Bu cins hadiseler sağlık merkezlerinde çabuk servislerin işlerini aksatmakta, tıbbi tedavilerin sağlıksız kalmasına minval açmaktadır." ifadesini kullandı.

Sağlık çalışanlarına müteveccih rastgele çeşitli saldırıyı DSÖ'nün kınadığının altını çizen Manzuri, "Sağlık çalışanı, parasız ve sağlık binalarına müteveccih saldırılar, arsıulusal hukukun açıkça ihlalidir ve hemen durması gerekir. Kovid-19'un ehemmiyetli birlikte gözdağı olmayı sürdürdüğü ve halkın dang humması, sıtma, kızamık ve sarılık E kabilinden başka müstevli riskleri altında bulunduğu zamanımızda sağlık hizmetlerinin mâniasız birlikte biçimde işlemesi şarttır." dedi.

Manzuri, Sudanlı yetkililere, ülkedeki sağlık hizmetlerini tehlikeye atabilecek rastgele çeşitli hareketten ırak durmaları çağrısı yaptı.

Sudan'da 25 Ekim 2021'deki askeri müdahalenin peşi sıra uygulayımcı hükümeti kurması düşüncesince görevine iadeli edilen Başbakan Abdullah Hamduk, ülkedeki politik krizin çözülememesi ve askerle anlaşmazlıklar zımnında 2 Ocak'ta istifasını sunmuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?