Dünya

DSÖ, Novavax'ın ürettiği "Nuvaxovid" aşısının acele kullanımına icazet verdi

Örgüt, bu kararıyla 10'uncu Kovid-19 aşısına acele kullanma onayı vermiş oldu.

DSÖ, Novavax'ın ürettiği
21-12-2021 18:59
Geneve

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), merkezi ABD'de mevcut Novavax firmasının dünkü insan koronavirüse (Kovid-19) için ürettiği "Nuvaxovid" ünlü aşının aceleci kullanımına müsaade verdi.

Karar, Avrupa Birliğinin (AB) derman düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansının (EMA), Kovid-19'a için imal edilen Nuvaxovid aşısının kullanılmasını haber mektubu etmesinin arkası sıra geldi.

DSÖ'den meydana getirilen mukayyet açıklamada, EMA'nın açıklamasının arkası sıra Nuvaxovid aşısının aceleci kullanımına müsaade verildiği belirtildi.

Açıklamada, Nuvaxovid aşısının, ABD'li derman şirketi Novavax ve Salgın Hastalıklara Hazırlık İçin Yenilik Koalisyonunun (CEPI) kuma ürünü bulunduğu ve 17 Aralık'ta aceleci kullanımına müsaade sunulan Hindistan'da imal edilen Covovax aşısının "orijinal ürünü" bulunduğu kaydedildi.

Her dü aşının da bire bir teknolojiler kullanılarak üretildiği dökme açıklamada, Nuvaxovid ve Covovax'ın 2 ila 8 santigrat etap soğuklukta korundukları aktarıldı.

18 gözyaşı sınırı

EMA'dan meydana getirilen açıklamada, "Nuvaxovid" ünlü aşının 18 gözyaşı üzerindeki insanlarda kullanılabileceği bildirilmişti.

Üç hafta arayla dü düze makbul protein sürekli aşının, 45 bin ad üstünde meydana getirilen çalışmalarda hastalığa için yüzdelik 90 yöresinde sansasyonel bulunduğu belirtilmişti.

EMA, şu anne genişliğinde Pfizer/Biontech, Moderna, AstraZeneca, Johnson and Johnson ve Novavax firmalarınca imal edilen aşılar ile Kineret, Regkirona, Roactemra, Ronapreve, Veklury ve Xevudy isminde ilaçların tedavide kullanımını onaylamıştı.

10 aşıya aceleci kullanma onayı

DSÖ, bu kararıyla 10'uncu Kovid-19 aşısına aceleci kullanma onayı vermiş oldu.

DSÖ, önce yerine 31 Aralık 2020'de Aralık'ta Pfizer-BioNTech firmasının ürettiği Kovid-19 aşısına, şimdi sonradan Oxford-AstraZeneca'ya, AstraZeneca'nın aşı üreticisi Hindistan Serum Enstitüsünün (SII) ürettiği aşıya, Moderna, Janssen ve Çin'in Sinopharm firmasının ürettiği aşılara aceleci kullanma onayı vermişti.

Örgüt, akıbet yerine 1 Haziran 2021'de Türkiye'de de geçer not Çin'in geliştirdiği dünkü Sinovac, 3 Kasım 2021'de Hindistan'da imal edilen Covaxin aşısı ve akıbet yerine da 17 Aralık 2021'de gine Hindistan'da imal edilen Covovax'ın aşısının aceleci kullanımına müsaade vermişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?