Dünya

DSÖ Direktörü Ghebreyesus dünyanın toy global salgına mücehhez olmadığını söyledi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünyanın Kovid-19'un peşi sıra dünkü birlikte toptan salgına mücehhez olmadığını belirtti.

DSÖ Direktörü Ghebreyesus dünyanın toy global salgına mücehhez olmadığını söyledi
18-02-2022 22:55
Cenevre

Almanya'daki Münih Güvenlik Konferansı'na eklenmiş olan Dr. Ghebreyesus, Kovid-19 salgınındaki akıbet hale müteallik değerlendirmelerde bulundu.

Ghebreyesus, Kovid-19 salgınına dünyanın tedariksiz yakalandığını hatırlattı ve artık çıkabilecek salgınlara ilişkin, "Dünyanın tedarikli bulunduğunu sanmıyorum ve bu mevzuda ülkelerden beklediğimiz yatırımların gerçekleşmediğini görmekten endişeliyim." dedi.

Salgının ne devir biteceği mevzusunun sık sık gündeme geldiğini vurgulayan Ghebreyesus, "Bazı devletlerde dölleme oranının yüksekliği ve Omicron varyantının daha geniş hastalığa kez açması, salgının bittiğine müteallik kazalı algılara kez açıyor. Fakat müstevli bitmedi." ifadelerini kullandı.

Afrika nüfusunun yüzdelik 83'üne daha müşterek numara düze aşının yapılmadığını kaydeden Ghebreyesus, "Engellenebilir müşterek salgından müşterek hafta içre 70 bin isim yaşamını kaybediyorsa salgının bitmesi gibi değildir." niteleyerek konuştu.

"Salgını aktarmak yeğleme meselesi"

Kovid-19'un enfeksiyonu sürdükçe dünkü varyantların çıkmaya bitmeme edeceğinin altını çizen Ghebreyesus, "Aslında bulunan şartlar, daha bulaşan ve daha kazalı varyantların çıkması düşüncesince uygun. Fakat bu sene içre salgını global acele halden çıkarıp arama dibine alabiliriz. Bu mevzuda malzemelerimiz de bilgimiz de var." ifadelerini paylaştı.

Ghebreyesus, "Biz bitirmeye değişmeyen verdiğimiz devir müstevli biter. Sonuç namına bu müşterek belki değil, yeğleme meselesidir." dedi.

DSÖ'nün sabık sene başlatmış olduğu Kovid-19 ile Mücadele Araçlarına Erişimi Hızlandırma (ACT-A) girişimi kapsamında başta global telkih eşitsizliğini karşılamak düşüncesince 16,8 bilyon dolar kaynak tevlit hedefini hatırlatan Ghebreyesus, dört başı mamur ülkelere, bu girişime hediye yaparak salgının arama dibine alınma periyodunu çabuklaştırma çağrısında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?