Sağlık

DSÖ 2016 yılı verilerine göre 3 milyon insanın ölümü alkolle ilişkilendirildi

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Atlı, 15-21 Kasım Alkol Bağımlılığı Farkındalık Haftası'nda vatandaşlara uyarıda bulundu. Prof. Dr. Atlı, “Çözüm, psikiyatri uzmanına gidip

DSÖ 2016 yılı verilerine göre 3 milyon insanın ölümü alkolle ilişkilendirildi
20-11-2021 17:09
DÜ Tıp Fakültesi Hastaneleri Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bağımlılıkla Mücadele Uygar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Atlı, alkol bağımlılığının heyecan ve sarsıcı yüzünü ortaya koymak, alkolün insan ve maşer sağlığı üstündeki menfi etkilerine uyanıklık tefriş kılmak düşüncesince 15-21 Kasım Alkol Bağımlılığı Farkındalık Haftasında uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Atlı, DSÖ 2016 verilerine göre, dünyada 3 milyon insanın ölümünün alkolle ilişkilendirildiğini tabir etti.

Uyuşturucu dendiğinde genel açıdan akla eroin, esrar, kokain kabilinden maddeler geldiğini kail Prof. Dr. Atlı, vatanımızda ve dünyada alkolde ehemmiyetli ortak narkotik bap bulunduğunu hatırlatmasında bulundu. Dünyanın nice ülkesinde alkol, yasal ortak bap bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Atlı, “Bu açıdan yasa dışı maddelerden onu ayıran ortak yönü vardır. Bu, maatteessüf ulaşılmasını sağlıyor. Alkol, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2016 verilerine göre, yeryüzünde 3 milyon insanın vefatıyla ilişkilendirmiş.

Ciddi ortak el sağlığı sorunu. Aynı sürede riskli gruplar dediğimiz bebek gözyaşı gruplarına da inmiş. Gebelerde kullanması mevcut. Gebelerde de özelikle fetal anomaller yapabilmekte. Ama maatteessüf iki canlı kadınlarda alkol kullandığını görüyoruz. Alkol, hoppadak nöropsikyatri belirtilere defa açmıyor. Alkol, karaciğerde siroz, duygu hastalıkları, bellek alışkanlık rahatsızlıkları kabilinden ortak güruh hastalıklara etken olabiliyor” dedi.

“İlk devir ferah alkol, şimdi sonradan faziletli içkilere geçiş”

Bir fasıl tababet branşlarında az alkolün kalbe güzel geldiği, vücuda güzel geldiği kabilinden birtakım söylemler bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Atlı, laflarına şu şekilde bitmeme etti:

“Ben ortak psikiyatrist adına buna da karşıyım. Bazen az alkolle başlamış olan şahısların bir aşırı bakıyoruz 3-5 yıl sonradan baş döndürücü alkole geçiyor. Çünkü müsamaha terimi mevcut eksiksiz maddelerde bulunduğu kabilinden alkolde de var. Sen, geçmiş devir ferah ortak alkollü içecekle elde ettiğin tadı ilerdeki dönemlerde, 3 ay 5 ay, 1 yıl sonradan bundan böyle on ferah içecekle elde edemiyorsun. Ben isimlerini söylem kılmak istemiyorum. Artık o yetmiyor şimdi kaba içkiler içiyorsun. Alkol payı faziletli içkilere geçiyorsun. Korona sürecinde sonuç 2 memleketimiz ve dünyada hatırlı ortak hali mevcuttur. Uzun kapanma dönemleri oldu. Yakınlarımız ölüm etti.

Biz, hastalandık, hastalanma kaygısı yaşadık. Bu süreçte de maatteessüf gene ayrımsız şeyler, klinik adına yaklaşımlara tanık olduk. Bu güneş tacı sürecinde de bizim kaygılarımızın çoğalması normal. Ama kaygımız, mesleki, içtimai işlevselliğimizi bozacak düzeye vardı mı hal alkolde değil. Tabi ki çözüm, psikiyatri uzmanına gidip otama olup, akla yatkın tedavileri, terapileri, ilaçları almaktadır. Kasımın 3'üncü haftası, bu yılda 15-21 Kasım arası alkol farkındalık haftası adına değerlendiriliyor. Bu mevzuda etkinlikler düzenlenmekte.”

Rıdvan Kılıç - Sedat Irmak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?