Yaşam

Dördüncü gömlek keçe ustası, sanatını eğitimle serbest kitlelere ulaştırmayı hedefliyor

Konya'da 4 kuşaktır keçe işçiliğiyle uğraşan Girgiç ailesinin mümessillerinden Salih Girgiç, mesleği ile bilimsel nitelikli emekleri müşterek arada çekmek düşüncesince faziletli lisans eğitimi alıyor.

Dördüncü gömlek keçe ustası, sanatını eğitimle serbest kitlelere ulaştırmayı hedefliyor
13-12-2021 13:50
Konya
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Dördüncü batın keçe ustası, sanatını eğitimle açık kitlelere ulaştırmayı hedefliyor

Selçuklu Türkleri ile Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen, Konya ve Mevlana ile özdeşleşen keçe sanatı, Girgiç ailesinde nesilden nesle aktarılıyor.

Dedesinin babası, büyükbabası ve babası keçe ustası bulunan 34 yaşındaki Salih Girgiç de babasından öğrendiği mesleği, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde almış olduğu faziletkâr lisans eğitimi ile akademik boyuta taşıyor.

Keçe ustası ailenin dördüncü batın mümessili Girgiç, AA muhabirine, keçeciliğin ortak aile geleneği bulunduğunu anlattı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Halı Kilim Eski Kumaş Desenleri Ana Sanat Dalı'nda faziletkâr lisans yaptığını dile getiren Girgiç, "Orada bitmeme ettiriyorum zira aldığımız dobra ortak edep bilimi bilimi var. Bu işin akademik, gün boyutunda kesinlikle tetkikat yapılmış, neler merkum onları aramak ve kendim de ortak şeyler boşlamak için, hâlâ açık kitlelere ulaşalım sanarak bu yola başladım. İşin mutfağında yetişkin kazanmak iri yarar sağlıyor. Buradan yola çıkarak anca ortak değişmeyen aldım. Çok dobra neticeler da oldu." sanarak konuştu.

Babasının keçe ilişkin çalışmalarının bitmeme ettiğini anlatım fail Girgiç, ailelerinde keçeye başlamanın yaşlarının olmadığını söyledi.

Ailede, evlatların oyuncak oynama yaşı ulaştığında eline yün verildiğini aktaran Girgiç, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Atölyede elhak muhtemelen ortak istihsal bitmeme ediyor. Çocuklara önemsiz görevler veriliyor. Mesela ortak diziye havale yapılıyor, şapkalarda küçüklere fariza veriliyor. Bu yol bebek icra ettiği işin hakeza ortak yerde değerleneceğini fikren baş döndürücü hâlâ itinalı davranıyor. Hep bu biçimde yetiştiğimiz düşüncesince temelden özveren ortak biçimde alıngan fiilen yetiştik. Biz 9 kardeşiz. 6 erkek, 3 kız var. Hepsi de bu işle uğraşıyor. Babam habbe ortak tane çocuğuymuş ancak kılıç açık ortak aileyiz. Beşinci torunlar geliyor."

"Keçeyi kumaşlarla da birleştirdik"

Girgiç, keçenin asırlardır yelek, dolambaç derece ürünlerde kullanıldığını hatırlatarak, keçeyi bugüne hâlâ akıllıca eşyalarda kullandıklarını anlattı.

Yelek, ceket, kaban, seçimi mahsulat yaptıklarını dile getiren Girgiç, "Keçeyi kumaşlarla da birleştirdik. İpek ve hav kumaşlarla birleştirince, yünün yararlanma piyasası baş döndürücü hâlâ değişti. Şapka, çanta, toprak sergileri, engel panosu yapıyoruz." dedi.

"Keçe düşüncesince 'Mevleviliğin kalbi' diyebiliriz"

"Suf" kelimesinin yün, "Sufi"nin de yün giyen anlamına geldiğini kail Girgiç, Konya ve Mevlana'nın keçeyle özdeşleştiğini dile getirdi. Girgiç, şunları kaydetti:

"Keçe düşüncesince 'Mevleviliğin kalbi' diyebiliriz. Mevlevilerin kullandığı sikkeler, arakiyeler, üstlerine delme namına giyindikleri haydariyeler, ayaklarına giyindikleri mestin içi daima keçedir. Onlar çilehaneye çekileceği devir tatlılıkla döşek değil, keçeden malzemeler kullanmışlardır. Bunun nedeni de afiyet açısından bünyenin gücünü alan, dinlendiren ortak malzemedir ancak Mevleviler açısından bakarsak, sikke de kullanmışlar. Sikkeyi baş döndürücü tatlılıkla ortak malzemeden de yapabiliriz ancak sikke, zarfında moher bulunan ortak malzemeden yapılmıştır. Vücuda kolay kıl batar, giyindikleri yeleklerde de böyledir. Bunun hedefi da evren dünyasına menfaatlerini kaptırmamak düşüncesince gelişigüzel ne derece metin ve şen ortak verim kullanmış olsalar da aralık aralık batan kılların evren yaşamının geçici, esas ehemmiyetli olanın öbür yerküre dünyasına envestisman gerçekleştirmek bulunduğunu belirtsin sanarak daima keçe kullanmışlardır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?