Gündem

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Zekat bağışımız 2021'de 112 milyon liraya yükseldi

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, 2020'de 59 milyon bulunan zekat bağışının, 2021'de 112 milyon liraya yükseldiğini belirtti.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Zekat bağışımız 2021'de 112 milyon liraya yükseldi
01-03-2022 14:15
Ankara

Diyanet İşleri Başkanı ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Erbaş, TDV kabilinden Vakfın konuşma planlı "Zekat Tanıtım Toplantısı"nda, İslam aleminin hümayun zamanlarından, "üç aylar"dan geçildiğini ve ramazan mevsimine yaklaşıldığını belirtti.

Savaşların ve menfaat çatışmalarının dünyayı yaşanmaz bir duruma getirmiş olduğu ortak döneme ve vakalara şehadet edildiğine dikkati çekici Erbaş, Filistin, Afganistan, Myanmar, Somali, Suriye, Yemen ve bugünlerde de Ukrayna'da Rusya kaynaklı yaşananları hatırlattı.

Erbaş, "Dünyanın sağlam baş döndürücü durumunda ve özellikle Müslümanların yaşamış olduğu coğrafyalarda insanoğlu savaşlar, yoksulluk, yoksulluk kabilinden problemlerin kuşatması altında yaşama tutunmaya çalışıyor." dedi.

Ali Erbaş, Ukrayna'da çocukların, sivillerin endişe ve endişeyle için karşıya kaldığına ayraç ederek şunları kaydetti:

"İnsanlık topyekun toptan güçlerin adalet, doğruluk ve acıma tanımaz politikalarının bedelini ödüyor. Bir el elan altını çizerek tabir edeyim ki hepimiz ki kabilinden yapılırsa yapılsın ve kime için işlenirse işlensin gelişigüzel çeşitli zulmün ve haksızlığın karşısındayız. Bizim inancımıza uyarınca ırkı, inancı, coğrafyası, dili, rengi ayırt etmeksizin her insanın canı ve geçinme özgürlüğü dokunulmazdır. Bizler, sulh dini İslam'ın müntesipleriyiz. Merhamet medeniyetinin mensuplarıyız. Bizim inancımızda dinine, ırkına, coğrafyasına ve rengine bakmaksızın muhtaca ve mağdura iane eli germek vardır."

"Zekat, sonuç aşama hassaslık müstelzim ibadettir"

İnsan ile Allah arasındaki inan bağının ortak tezahürü bulunan ibadetlerin bire ortak sürede inancın ferdî ve içtimai yaşama yansıması olduğunu, bu bağlamda zekat ibadetinin bu gaye ve işleviyle öne çıktığını tabir fail Erbaş, şöyleki bitmeme etti.

"Zekat, muhtacın, zenginin malındaki hakkıdır. Dolayısıyla zekatı kesmek köle hakkını ihlal etmektir, yasak yemektir. Farz bulunan ortak şeyi adına getirmemek yasak ika kılmak anlamına gelmektedir. O nedenden zekat kesmek fakirin hakkını yemek, zımnında harama tahavvül buyurmak demektir. Allah ve köle hakkı olması yardımıyla de sonuç aşama hassaslık müstelzim ibadettir. Miktarından cinsine, verilecek yerlerden usulüne genişliğinde gelişigüzel ortak etabı Kur’an ve sünnetle belirli bulunan bu ibadetin ifası, şişman ortak titizlik ve saydamlık gerektirmektedir."

Erbaş, Başkanlığın kanuncu görevinin "toplumu kült dair aydınlatmak" bulunduğunu ve kendilerine bununla ait şişman görevler düştüğünü dile getirerek, "ibadet esasları ile ait işleri yürütmek" görevine güvenerek Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü içinde Zekat Hizmetleri Daire Başkanlığı kurma edildiğini hatırlattı.

Bu birimle, zekat verebilecek her insanın zekatını perestiş şuuruyla adına getirmesini sağlamak, onlara kılavuzluk buyurmak ve emanetlerini ehline doğrulama etmenin zeminini hazırlamayı hedeflediklerini bildiren Erbaş, Başkanlık ve TDV'nin milletin dengesiz etmiş olduğu zekat, fitre, kurban, sadaka kabilinden bağışlarını şişman ortak titizlikle, dengesiz bilinci, saydamlık prensibi ve itimat duygusu içinde gerekseme sahiplerine ulaştırdığını vurguladı.

Erbaş, hayırseverlerin zekatlarıyla bugüne genişliğinde 300 binden ortak tomar öğrenciye terbiye desteği verdiklerini aktararak, "2020'de 59 milyon bulunan zekat bağışımız, 2021'de 112 milyon liraya yükselmiştir." bilgisini verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?