Ekonomi

Demir ve demir dışı metallerden 11 ayda 11,1 bilyon dolar ihracat

Demir ve demir dışı metaller sektörü senenin 11 ayında 11,1 bilyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Demir ve demir dışı metallerden 11 ayda 11,1 bilyon dolar ihracat
07-12-2021 12:29
İstanbul

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğinden (İDDMİB) meydana getirilen açıklamada görüşlerine toprak sunulan İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki, senenin önce 11 ayında sektör ihracatının bedel adına yüzdelik 49,7 artışla 11,1 bilyon dolara ulaştığını belirtti.

Sanayi sektörleri ortada en baş döndürücü ihracat karşıcı 6. sektör olduklarının altını çizen Öztiryaki, sektör ihracatının hacim adına yüzdelik 9,4 artışla 2,8 milyon titrem seviyesine yükseldiğini anlatım etti.

Öztiryaki, şunları kaydetti:

"Demir ve demir dışı metaller piyasasının 2020 yılı ünite ihraç fiyatı 2,97 dolar iken 2021'in önce 11 ayında yüzdelik 34 artışla 3,92 dolara ulaştı. Kasım ayında sektörümüzün en ortak tomar ihracat gerçekleştirdiği devletler ortada 160 milyon dolar ile Almanya önce tam toprak alırken, 90,5 milyon dolar ile İtalya ikinci sırada, 66,5 milyon dolar ile Amerika üçüncü sırada, 65,7 milyon dolar ile İngiltere dördüncü tam toprak aldı.

Yılın 11 ayında 1,2 bilyon dolar ile Almanya önce tam toprak alırken, 685 milyon dolar ile İtalya ikinci, 552 milyon dolar ile Birleşik Krallık ise üçüncü tam Almanya’yı izlem ettiler. STA sonrası Birleşik Krallık’a değerde yüzdelik 70 oranda ise yüzdelik 33 oranında ortak ihracat artışı gerçekleşti."

"İhracatımız ivme kesmeden bitmeme edecek"

İDDMİB Başkanı Öztiryaki, senenin 11 ayında ast sektör ihracatında ise alüminyum piyasasının 4,5 bilyon dolarla bedel bazında önce tam toprak aldığını belirtti.

Demir polat mamulleri mahsul grubu piyasasının ise 2,19 bilyon dolarla ikinci tam bulunduğunu anlatım fail Öztiryaki, şöyleki bitmeme etti:

"Kasım ayında sektörde en ortak tomar ihracat 529 milyon dolarla alüminyum sektöründe gerçekleşti. Birliğimiz ast sektörleri ortada yüzdelik 111'le eşme sektörü en faziletkâr ihracat artışını yakaladı. Alüminyum yüzdelik 100, bakır yüzdelik 66, bina malzemeleri yüzdelik 34,2, metal ambalaj yüzdelik 25,3, metal hırdavat yüzdelik 21,1, aş damı eşyaları yüzdelik 19,2, döküm yüzdelik 15 kazanmak gibi ast sektörlerimiz ihracatında enine boyuna faziletkâr artım oranları ile kıvançlı edici ortak levha görülmektedir."

Öztiryaki, sanayicinin beklentisinin kesin ortak kırat bulunduğunu vurguladı.

Planlamaları buna mucibince yapmanın en filhakika bulunduğunun altını çizen Öztiryaki, "Döviz kurunun faziletkâr olması ortak taraftan ihracatımızı artıyor. Ama artırırken de maatteessüf ithalatımızı da artırıyor. Çünkü Türkiye’de ihracat gerçekleştirmek düşüncesince birtakımı kaba maddelerimizi, açıklık mamullerimizi ithal etmemiz gerekiyor. Bu kere buna ilişkin adına mali gerekseme doğuyor." ifadelerini kullandı.

Öztiryaki, büyümenin yüzdelik 90’ının ihracat kaynaklı olduğunu, büyümenin bitmeme ettiğini aktardı.

Yılın sonuç çeyreğinde büyümenin yüzdelik 9-10 olmasının beklendiğini bildiren Öztiryaki, "Biz de buna katılıyoruz. İhracatımız ivme kesmeden bitmeme edecek. Bu büyümeyi döviz artışına düğümlemek akıllıcasına olmaz. Türkiye’nin avantajlarını akıllıcasına kullanan değerli ihracatçılarımız var." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?