Politika

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Emanet kalkanla siber güvenliğimizi mükemmel namına sağlayamayız

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Emanet kalkanla siber güvenliğimizi birlik kendisine sağlayamayacağımız gibi, bu kalkanı markajcı el de dışa basıcı olamaz." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Emanet kalkanla siber güvenliğimizi mükemmel namına sağlayamayız
22-11-2021 15:30
Ankara


Oktay, Siber Güvenlik Haftası kapsamında ATO Congresium'da planlı "Milli Siber Güvenlik Zirvesi ve Fuarı"nda konuştu.

Kovid-19 salgınının etkisiyle yaşamın değme güzeşte çağ az buçuk şimdi sayısal bölgeye taşındığını vurgulayan Oktay, siber tehditlere erinç ehlî ve ulusal koruyucu yetiştirmek ve siber vatanda birlik hükümran peyda etmek düşüncesince kaybedilecek indinde dakikanın caba olmadığını tabir etti.

Dijitalleşme, nesnelerin interneti, kaygı enformatik sistemleri ve 5G-6G amacıyla çalışmalarda sağlanan global aşama kaydetmelerin değme güzeşte çağ ilerlediğini aktaran Oktay, bu mevzuda alınacak şimdi baş döndürücü biçim bulunduğunu belirtti.

Fuat Oktay, şunları kaydetti:

"Maryland Üniversitesi çeşidinden meydana getirilen Siber Güvenlik Araştırması'na göre, evren genelinde değme 1,12 saniyede bir, şu demek oluyor ki az şimdi değme saniye, indinde siber asayiş saldırısı gerçekleşmektedir. Her güzeşte çağ sayısı kalan siber ihlallerle baş başa evren genelinde siber asayiş harcamalarının önümüzdeki sene kestirmece 135 bilyon dolara ulaşacağı kestirim ediliyor. Bu öngörülerin arkasındaki sebep, değişik şimdi baş döndürücü fiziki bilginin sayısal ortama aktarılması, etkileşimlerin dijitalleşmesi ve nesnelerin de bundan böyle internete bağlanıyor olmasıdır. Teknolojiye ve veriye hükmeden, veriyi sayısal ortamda üreten, kullanan ve koruyan unsurlara da hükmedebilmektedir.

Bu gidiş asayiş anlayışını da değiştirmiş bundan böyle fiziki güvenliğin siber güvenlikle, ehlî yazılımla, sentetik zekayla ve sayısal sanayiyle takviye edilmesi mecburi bir duruma gelmiştir. Siber yurt sınırlarımızı korumak, topraklarımızın değme indinde karışını destek peyda etmek genişliğinde önemlidir. Siber teknolojilerde mürşit pozisyona geçmekse, ulusal uygulayım bilimi hamlemizin en ehemmiyetli parçalarından birisidir. Bu doğrultuda hassaten sonuç ilkokul sene zarfında nazik altyapılarımızın korunmasının yanında, siber yetenek inşasına ve tehditleri en aceleci biçimde belirleme yazar engellememizi sağlayıcı teknolojik tedbirlere hassaten bükülmüş durumdayız."

"Global Siber Güvenlik endeksi"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu içerisinde çalışkanlık sürdüren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi tarafından, 110 binin üstünde dokuncalı bağlantının belirleme edilerek kontrollerinin yapıldığını ve enfrastrüktür seviyesinde erişimlerinin önlendiğini bildirdi.

Oktay, şunları kaydetti:

"Ayrıca, USOM çeşidinden 28 binin üstünde siber asayiş bildirimi ait gurur ve kuruma bildirilerek mukteza önlemlerin katılması sağlanmıştır. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği çeşidinden hazırlanmakta bulunan Global Siber Güvenlik Endeksi'nde 200 diyar zarfında 11'inci sıraya yükselmiş durumdayız fakat bu yetmez. Yerli ve ulusal projelerle, siber tehditlerin minimum maliyetle, en çelimsiz müddette belirleme edilmesini ve önlenmesini sağlıyoruz. AVCI uygulaması ile dokuncalı yazılım mülemma sistemlerin ve kumanda arama merkezlerini belirleme ediyoruz. AZAD uygulaması ile sentetik zeka kullanılarak kul bilgisayarları buluyoruz. İnternete bariz kaynaklara dair strateji faaliyetlerini de KASIRGA ile gerçekleştiriyoruz. Bu bahsettiklerim, millî hareketli altyapıya Wi-Fi bağlayıp gösteri hazırlamaya benzemez. Her birinde emek, envestisman ve görünüş bulunan inkılap durumunda adımlardan bahsediyorum. Bu ehlî ve ulusal altyapılar sayesinde, 700'den değişik güçsüzlük tipi diyar genelinde sabah akşam kendisine arama ediliyor ve günce kestirmece 4 milyon gerçek olmayan web sitesinin kontrolü yapılmaktadır. Bu imkanlarımızla diyar genelinde kullanıcılara ve enformatik sistemlerine meydana getirilen saldırılar bir çok aşırı devir art planda kelimesiz ötümsüz biçimde önlenmektedir.

Türk Silahlı Kuvvetlerine dair Siber Güvenlik Komutanlığı da beşinci harekat endüstrisi kendisine vasıflandırılan siber uzayda harekât yeteneklerini değme güzeşte çağ geliştirmektedir. Diğer yandan millî siber asayiş teknolojisi kapasitemizi yükseltmek düşüncesince AR-GE teşvikleriyle, TÜBİTAK ve KOSGEB destekleriyle ve Kalkınma Ajansı projeleriyle siber uygulayım bilimi piyasasının topu topu paydaşlarını destekliyoruz. Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi de elhak bu desteğimizin iyi indinde örneği. Kümelenme bugün 192 örgen firması, 275'in üstünde ulusal verim ve 400'den indinde tomar faaliyeti ile siber asayiş sektöründe başarılara imza atmaktadır. Siber Güvenlik Haftası kapsamında, kuruluşların muvaffakiyet hikayelerine, dünyaya gezinti adımlarına ve siber asayiş ekosisteminin doğacak vizyonuna oturumlar mukassem olması da sevinme vericidir. Etkinlikler kapsamında evcil üreticinin evcil alıcıyla buluşmasıyla dal güçlenecek ve ehlî ulusal siber asayiş ürünlerinin vatanımızda yaygınlaşarak siber vatanın zılgıt ve asayiş duvarları şimdi sarsılmaz bir duruma gelecektir. Yerli mamüllerin amme kurumları ilkin peyda etmek amacıyla siber asayiş altyapımızda kullanımını heveslendirme etmeyi ve ihracattaki payının artmasını hassaten desteklemeyi sürdüreceğiz."

"Kamu hizmetlerinin tamamına yakını dijitalleştirilmiş durumda"

"Kamu hizmetlerinin az şimdi tamamına yakınını dijitalleştirmiş olmaktan, 57 milyonun üstünde e-devlet kullanıcı sayımızdan gururla bahsedebiliriz." diyen Oktay, üniversite-özel dal ve amme iş birliğinden global siber asayiş şeriklik indekslerinde önceki 15'e giren kuruluşların çıkmak olmasının da iftihar deposu bulunduğunu aktardı.

Oktay, şu biçimde bitmeme etti:

"Siber alan, kilometrelerce engin indinde hareketle sisteminizi çalışmaz bir duruma getirebilen, en emniyetli denilen yazılımların, kuruluşların beklenmedik yerden vuruş almış olduğu indinde bitmeyen riskler alanıdır. Evet teknolojiye, dijitalleşmeye envestisman deneyelim sonuna genişliğinde da destekleyelim zorla siber egemenliğin temeli insandır. Kaliteli insanoğlu kaynağıdır. Bu doğruyu cezaevi arkası edemeyiz. Emanet kalkanla siber güvenliğimizi birlik kendisine sağlayamayacağımız gibi, bu kalkanı markajcı el de dışa basıcı olamaz. Siber asayiş dalında ulusal hassasiyetlere ehil kalifiye uzmanlar yetiştirmeye sonuç etap ehemmiyet veriyoruz. Türkiye'nin önceki siber asayiş lisesi bulunan Pendik Teknopark İstanbul Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerimiz amacıyla gençlerimizin gözlerindeki ışık, coşku ve azmi gördükçe geleceğe çevrik umutlarımız indinde kat şimdi yeşeriyor.

Yine BTK Akademi'nin, 'Siber Güvenlik, Veri Bilimi ve Çocuklara Yönelik hususi Robotik Kodlama Eğitimleri' amacıyla terbiye içerikleri sunan portalına mukayyet mektepli sayısının 747 bini aşmış olması da beşeri sermayemiz açısından ehemmiyetli indinde gelişmedir. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nin,'81 İl'de 81 Siber Kahraman Projesi', 'Siber Güvenlik Eğitimleri', 'Siber Zeka Bilgi Yarışmaları', 'Hack İstanbul' ve 'Hack Zeugma' amacıyla yarışmaları ile gençlerimizin siber uygulayım bilimi sahasına yatkınlığı gelişmektedir. Yükseköğretim programlarımız gine bu doğrultuda geleceğin mesleklerine ahenkli biçimde güncellenmektedir. Siber asayiş dalında beşeri sermayemizin yazılım alanlarının yanı esna sentetik zeka, otomobil öğrenmesi ve nesnelerin interneti amacıyla alanlarla multidisipliner indinde yaklaşımla gelişeceğinin farkındayız."

Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi'nin topu topu paydaşlarını siber asayiş dalında bilirkişi yetiştirmeye, insanoğlu kaynağının büyümesine yardım vermeye çağırma fail Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, laflarını şu biçimde tamamladı:

"Önümüzdeki günlerde Ulusal Yapay Zeka Stratejisi Yönlendirme Kurulu'nun önceki toplantısını gerçekleştirecek ve astronomi gündemimizde sentetik zekanın siber güvenliğe tesiri ve bu bölgede kalifiye insanoğlu deposu yetiştirilmesi mevzularını da rüçhan kendisine gündemimize alacağız. Deepfake, iri kabiliyetli DDoS saldırıları ve siber yıldırı eylemleri amacıyla dönüşen tehditlere, ehlî ulusal beşeri sermayemiz ve uygulayım bilimi ürünlerimizle müstelzim yanıtı vereceğiz. Tüm bu çalışmalara gurur ve kuruluşlarımız çeşidinden mukteza hassasiyetin gösterileceğine, teşrikimesai içerisinde kümelenmede açılan ahengin süreceğine içten inanıyorum. Milli Siber Güvenlik Zirvesi'nde, burada oluşturduğunuz görevdaşlık gösteriyor ki kamu-özel dal ve darülfünun eş güdümü, dünkü muvaffakiyet öyküsünü siber asayiş dalında yazmaya hazır. Teknoloji girişimcisinden cümle yatırımcısına, yazılımcısından mühendisine, siber asayiş dalında vatanımızda çelimsiz müddette sağlanan ilerlemelere yardım verici topu topu siber kahramanlarını kutlama kartı ediyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?