Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Yeşilay gibi STK’ların yanında asıl ailelere görevler düşüyor'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bağımlılıkla mücadelede Yeşilay gibi STK'ların yanında asıl ailelere görevler düştüğünü belirterek, "Öyle ortak dönemdeyiz bundan böyle ortak yaşından itibaren tamamı evlatların cep telefonu, tablet, elektronik beyin yahut monitör moni

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Yeşilay gibi STK’ların yanında asıl ailelere görevler düşüyor'
05-11-2021 22:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 81 il ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki Yeşilay Danışma Merkezleri eş açım törenine katıldı. Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan'a İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve milletvekilleri haremlik etti.

“Mücadeleyi vatanımızda yegâne indinde basıcı bırakmama, azim ve kararlılıkla akıbet nefesimize genişliğinde sürdüreceğiz”

Açılış töreninde görüşme fail Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Danışmanlık merkezlerinin ülkemizin 4 indinde yanında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde mecmu 104 benek verdikleri hizmetle rastgele yaştan vatandaşımızın yaşamın renklerini kazanmalarına katkıda bulunacaklarını inanıyorum. Bu merkezde parasız kendisine verilen hizmetler bağımlılarla hudutlu kalmayıp onların ailelerini ve toplumsal çevrelerini de içerisine meydan enli indinde uğraş stratejisine dayanıyor. Bağımlılıktan kurtarılan insanlara afiyet güvencesinden istihdama, gereksiz zamanlarını değerlendirmeden dizge edindirmeye genişliğinde enli indinde bölgede destek sunar sağlanıyor. Böylece bu iradeye yayınlayan şahısların önlerinden adeta görülmemiş indinde zamanın kapıları açılıyor. Sosyal işlev uzmanlarından psikologlara genişliğinde enli indinde ekibin ortamında toprak almış olduğu zor ve derinlemesine mücadelenin gayesi bağımlılıktan kurtulan şahısların baştan bire indinde yanlışa düşmelerinin önüne geçmektir. YEDAM modelinin başarılarını ve tedricen esneyen işlev ağırın takdirle izliyoruz. Bağımlılıkla mücadeleyi de insanoğlu merkezli yürütüyoruz. İnsanı yaşat ki talih yaşa anlayışı çıplak maşer kuruluşu kendisine bu yapı altındaki faaliyetlerde esas felsefedir. Ailelere yetişkinlere bebek ve genceler müteveccih programlar Yeşilay'ın indinde asrı aşan misyonuna ne basamak disiplin sıkıya ilişkin olduğuna ayraç ediyor. Tüm yaşamını dokuncalı alışkanlıklar ve maddelerle mücadeleye adamış bir tanesi kendisine Yeşilay'ı yanında oldum, olmayı da sürdüreceğim. Her devir altını çizerek anlatım ettiğim gibi İçki özellik ve keriz bağımlılığı kâffesi kötülüklerin anasıdır. Tütün kullanması hem kendimize hem çevremize zararlıdır. Teknoloji bağımlılığı bizi insanoğlu fail vasıflardan uzaklaştırıp asıl sıfır indinde dünyaya bizi hapseder. Zararlı ve biçimsiz bulunan rastgele nesne rastgele yerde ve rastgele şartta böyledir. Bu çeşit alışkanlıkların hiçbirinin de ideoloji yahut inançla hevesi yoktur. Her ki içkiye, maddeye, kumara sigaraya güzelleme diziyorsa yegâne gayesi kişi sapkın sahn biçimini, zaaflarını, komplekslerini örtmektir. Bizim Yeşilay'la yürüttüğümüz mücadeledeki yegâne gayemiz, ülkemize ve milletimize ruhu ve gövdesi de dipdiri nesiller kazandırmaktır. Bu mücadeleyi vatanımızda yegâne indinde basıcı bırakmama azim ve kararlılıkla akıbet nefesimize genişliğinde sürdüreceğiz” dedi.

“Yeşilay gibi STK'ların yanında asıl kendisine ailelere görevler düşüyor”

İnternete erişimin kolaylaşmasından bahseden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Günümüzde internete erişimin kolaylaşması ve toplumsal iletişim araçları platformlarını kontrolsüz çoğalması indinde vakitler bu yana bildik bağımlılıklara yenilerini ekledi. Bilgisayardan cep telefonuna, düzen konsollarından televizyona genişliğinde uzanan uygulayım bilimi tabanlı bu acemi bağımlılık türüyle uğraş Yeşilay'ın yazık bölgesine giriyor. Devletin ait birimleri ve Yeşilay gibi çıplak maşer kuruluşları yanında asıl kendisine ailelere görevler düşüyor. Öyle indinde dönemdeyiz bundan sonra indinde yaşından itibaren kâffesi evlatların cep telefonu, tablet, elektronik beyin yahut göstergeç monitörü gibi cihazlara saatlerce hipnotize ergin gibi kaldığını görüyoruz. Anne babalar kendilerine dakika açmak yoluna kolaycılığa kaçarak ve bir fazla fazla kere bilincinde olmaksızın evlatların bu çeşit elektronik cihazların ve oralarda muhatap oldukları içeriklerin bağımlısı yapıyorlar. İnternet bağlantısı mevcut cihazlarda evlatlarımızın rastgele ayrışık dokuncalı içeriğe anlayış olanağı da genellikle cemaat değiliz. İnternette evlatlarımızın karşısına çıkabilecek alkol, sigara, özellik kullanımı, şiddeti, cinselliği ve rastgele ayrışık sapkın görüntüyü fikri, telkini engelleyebilmemiz hakkıyla aşırı zor. Üstelik bu çeşit içerikler evlatların zihinlerinde bizim insanlarımız ırak avlamak düşüncesince geceli gündüzlü çalıştığımız dokuncalı ürünlere meşruiyette sağlıyor. Biz her insana sigara kötüdür, içki zararlıdır, keriz felakettir niteleyerek talkın verirken, internette yahut televizyonda daim bire indinde ürünleri kullanan insanlarla karşılaşan genç dimağlara bu mesajları kesinlikle ulaştırabiliriz. Daha kötüsü bu mecraların indinde bölümü genel ağ üstünden çocuklarımıza ulaşıp onları rastgele ayrışık kıymetlendirme belirgin bir vaziyete getiren biçimsiz oruçlu insanlara okazyon veriyor” niteleyerek konuştu.

“Çocuklara dahil etmeyen ana ve babalar onların yaşamış olduğu felaketlerin ortağıdır”

“Tabi iğneyi karşımızdakine batırırken, çuvaldızı da kendimizden esirgememiz gerekiyor” niteleyerek konuşmasını sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Büyükler kendisine maatteessüf bundan sonra ufaklıklara ‘hayır' demeyi başaramıyoruz. Kişilik, kişilik vermemiz onların yaşadıkları toplumdan ve dünyada gereksinimleri bulunan bilinç, bilim maharet değerlerle donatmamız müstelzim çocuklarımızı rollere değişiyoruz. Anne babalar değil ayrıntılar ana ve babaları yönlendiriyor. Evde güzel kip olamadığımız, okuldaki gelişimini yakından izlem etmediğimiz, kimlerle oturup kalktığını bilmediğimiz çocuklarımızı engellenmeyen kılmış olmayız. Sadece başı gereksiz bırakmış, boşlama etmiş oluruz. İnsanların hayatlarını karartan biçimsiz alışkanlıkların izini sürdüğünüzde doğrudan tamamının çocukluk ve deneyimsizlik dönemlerine çıktığını görüyoruz. Çocuklara bedel vermek, onların görüşlerini önemsemek, aile içerisindeki kararlara katılımımı getirmek behemehâl gereklidir. Ama bu gestalt kişi değerlerimizle donatarak mıhlı ve şuurlu erat kendisine yaşama istihzar sorumluluğumuzu ortadan kaldırmaz. Çocukların ilkin değişimin ayırt etmeyen yahut ayırt etmiş olduğu şekilde dahil etmeyen ana ve babalar onların yaşamış olduğu felaketlerin ortağıdır. Alkol ve özellik kullanıcıların biçimsiz alışkanlıklarında kapılmasında kurtulmasında ana ve babaların can alıcı olduğun bilinmelidir. Çocuklarımıza güveneceğiz. Sözümüzle ve yaşantımızla onlara kılavuzluk etmeyi, kip olmayı boşlama etmeyeceğiz, tinsel değerlerimizle canlandırma etmeyi de boşlama etmeyeceğiz. Bunu sağladığımızda yeşil ayımızın işini de görülmedik azaltmış olacağız. Aile kurumuna hâlâ aşırı ehemmiyet ödeme kararımızın gerisindeki sebeplerden biride budur. İnşallah önümüzdeki devirde rastgele daim baş başa bunu yapacağız” biçiminde konuştu.

Veysel Ensar Gökçegözog
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?