Ekonomi

Covid- 19, açlıkla yüz yüze olanların sayısını artırdı

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle ortak ileti yayımladı. Eroğlu, "Salgından ilk 690 milyon bireyin vakayiname açlıkla yüz yüze bulunduğu anlatım ediliyorken, Covid-19 salgının bu sayıyı 83-132 milyon elan artt

Covid- 19, açlıkla yüz yüze olanların sayısını artırdı
16-10-2021 10:00

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Eroğlu mesajında, 16 Ekimin, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü 'nün (FAO) 1945 yılındaki yapı haset olup 1981 yılından itibaren Dünya Gıda Günü yerine gelişigüzel sene belirlenen müşterek ana özellik ile kutlandığına uyanıklık çekerek şöyleki dedi:

“2020 ve 2021 yıllarını tesiri dibine düzlük pandemic, oluşturduğu esenlik sorunlarının yanı esna besin güvenliği, tagaddi ve anlaşma kaynaklarına erişimde de teessürat oluşturmuştur. Ülkelerin içerisine kapanması ve arsıulusal ticaretteki yönelimler ilkin besin arzı dair yalnız başına yetemeyen kazançlı yerine çelimli devletlerde bile ağır müşterek maslahat biçimine gelmiştir. Bu deneyim bizlere besin güvenliği ve güvencesinin sebepli önemli müşterek özellik bulunduğunu müşterek kat şimdi hatırlatmıştır.

Salgından önceki 690 milyon ferdin vakayiname açlıkla yüz yüze bulunduğu anlatım ediliyorken Covid-19 salgının bu sayıyı 83-132 milyon şimdi arttırdığı düşünülmektedir. Konu hoppadak vakayiname açlıkla sınırlanmış olmayıp FAO çeşidinden açıklayan sayılara mucibince evren genelinden 3 milyardan çok insanoğlu dosdoğru beslenememektedir, ki bu az şimdi mecmu nüfusun yüzdelik 40'ını oluşturmaktadır."

Bu dayanıklı süreçte bulunan ekincilik ve hayvancılık varlıkları yardımıyla üstesinden gelinemeyecek teessürat yaşamamış olsa da çiftlikten sofraya denli olan hepsi süreçlerde girdi maliyetlerinin artmasına ilişkin yerine besin fiyatlarında dram müşterek artım yaşandığına uyanıklık çekici Eroğlu şöyleki bitmeme etti:

"Bu gidiş ilkin namüsait gelirli yurttaşlarımızın dosdoğru ve besleyen gıdaya erişimini yıldırma etmektedir.
Sürdürülebilir müşterek tarım-gıda sisteminin uygulanması dosdoğru ve yaratıcı müşterek doğacak düşüncesince dirimlik ehemmiyet taşımaktadır. Küresel hava değişikliği, kuraklık, aceleci popülasyon artışı, göçler, müsriflik ve zoonoz emraz besin üretimi ve tüketiminin önündeki esas riskler yerine karşımıza çıkmaktadır. Dünya nüfusunun 2050 senesinde 10 milyar, TÜİK projeksiyonuna mucibince Türkiye nüfusunun, 2029 senesinde 92,4 milyon, 2039 senesinde 99,7 milyon olması beklenmektedir. Dolayısıyla bugünden alacağımız tedbirler gelecekteki durumumuzu belirleyecektir.
Bu bağlamda FAO çeşidinden 2021 Dünya Gıda Günü teması; “Eylemlerimiz geleceğimizdir - Daha güzel üretim, şimdi güzel beslenme, şimdi güzel müşterek mekân ve şimdi güzel müşterek dirim yerine duyuru etmiştir.

Sürdürülebilir müşterek tarım-gıda sistemi; yeterli, besleyen ve emin gıdaların hacısı hocası düşüncesince erişilebilir müşterek fiyata bulunan olduğu, tek kimsenin aç kalmayacağı, çıtırbom beslenmeye ilişkin mesail yaşamadığı müşterek düzenek yerine anlatım edilmektedir.

Dolayısıyla, sürdürülebilir tarım-gıda sistemleri, doğacak nesiller düşüncesince ekonomik, toplumsal ve çevresel temellerden karşılık vermeden hacısı hocası düşüncesince dosdoğru ve kifayetli gıdayı sağlamayı hedeflemektedir. "

Eroğlu, Türk Veteriner Hekimleri Birliği yerine dosdoğru ve kifayetli gıdanın ülkede sürdürülebilir müşterek halde üretimin sağlanması düşüncesince şu önerileri sıraladı:

"İnsan ve efsanevi sağlığını etkileyen, istihsal yitirilmesine bozukluk olan zoonoz hastalıklarla çalışan müşterek halde mücadeleye bitmeme edilmesi, Çiftçi ve üreticinin emeğinin karşılığına kusursuz yerine alabilmesine olanak sağlayacak halde ekincilik ve hayvancılıktaki destek, destekleme ve planlamaların gerçekleştirilmesi, Hayvancılıkta ilmî icraat doğrultusunda mekân dostu ve velut istihsal modellerinin isteklendirme edilmesi, Hayvansal üretime olan aracısız destek sunar ile bu alanlardaki girişimcilik ve ilmî çalışmalara olan teşviklerin arttırılarak bitmeme ettirilmesi, Sağlıklı müşterek topluluğun fakat dosdoğru müşterek çevre, dosdoğru hayvan bilimi ve emin gıdalar ile cins olabileceğinden hareketle ülkemizde, baytar hekimler ile insanoğlu hekimleri ve mekân sağlığı dair olgun dizge gruplarının teşrikimesai zarfında çalışmasına olanak tanıdığı olan Tek Sağlık konseptinin mevzuat ve kurumlarıyla beraberce operasyonelleşmesi gerekmektedir.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak; gelişigüzel insanoğlunun dosdoğru ve kifayetli tagaddi hakkına ehil olduğuna inanıyoruz. Bugünden alınacak tedbirler ile besin üretiminde sürdürülebilir, erişilebilir ve adaletli müşterek sistemin yaşama geçirilmesi kanalıyla açlığın Dünya ve Türkiye gündemden çıkmış bulunduğu müşterek geleceğin özlemiyle çiftçilerimizin, üreticilerimizin, sanayicilerimizin, baytar hekimlerin ve milletimizin 16 Ekim Dünya Gıda Gününü kutluyoruz. "

Hidayet Türkyılmaz
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?