Gündem

Çırak olarak geldiği işyerinin patronu oldu

Aydın'da rakamları herhangi bir güzeşte güneş mütenakıs pabuç tamircilerinden Murat Yardım, 34 sene geçmiş şakirt olarak geldiği iş yerinin patronu oldu.

Çırak olarak geldiği işyerinin patronu oldu
06-12-2021 13:55

Çalışmayı tek bırakmayan ve işini baş döndürücü sevdiğini tamlayan 34 salname pabuç tamircisi Murat Yardım (46), her insanın işsizlikten ağrı yandığı müşterek devirde en şişman sıkıntının çalışacak öge problemi bulunduğunu belirterek "Maalesef hepsi işsizlikten ağrı yanıyor. Herkesin diploması var. Ama kimesne manzume edinmiyor. Çırak olmadığı düşüncesince bu manzume de finiş noktasına geldi" dedi.

Aydın'ın Efeler ilçesinde canlı 46 yaşındaki Murat Yardım, 4 metrekarelik atölyesinde pabuç tamiri yaparak mesleğini önce günkü coşku ile bitmeme ettiriyor. Çırak olarak girmiş bulunduğu dükkanda eli uz olarak bitmeme fail Yardım, Aydın'da baş döndürücü müşterek tomar onarım ustası kalmadığını ve şakirt yetişmediği düşüncesince akıbet ustaların da gitmesi ile birlikte, bundan böyle vatandaşların eli uz bulamayacağına nazarıitibar çekti.

Efeler'de zamanı Hasır Pazarı içinde daha 11 yaşlarındayken pabuç tamirciliğine süregelen ve o günden buyana mesleğini bırakmayan, Murat Yardım (46), değme çağ 4 metrekarelik atölyesinde pabuç tamiri yapıyor.
Çırak olarak geldiği dükkanı 21 yaşlarında satın alarak işinin patron bulunan Yardım, 24 senedir namına ilişik 4 metrekarelik atölyesinde ailesinin kazancını sağlıyor. “En şişman sermayem" söylediği mesleğini önce günkü heyecanla sürdüren Yardım, dinç yaşta başladığı mesleğini bırakmadan bayıla bayıla sürdürdüğünü belirtti.

“Sabır mucip müşterek iş”
Deneyim kazanmadan eli uz olunamayacağını vurgulayan Murat Yardım; “Bu mesleğe ego ilkokuldan çıktıktan sonradan şakirt olarak başladım. Yaklaşık 8 yıl öğrenme, yamaklık dönemim oldu. Çırak olarak geldim bu dükkanda, eli uz olarak bitmeme ediyorum. Yaklaşık 34 senedir bu dükkanda çalışıyorum. 4 metrekarelik bu dükkanda hakkında teriyle ekmeğimi kazanmaya çalışıyorum. İşimi bayıla bayıla yapıyorum. Ustama bakarak bu işi öğrendim. Bir anda pabuç hazırlamaya başlamadım yani. Deneyim kazanarak eli uz oluyorsun, ansızın eli uz olunmuyor, baş döndürücü dayanak mucip müşterek iş” dedi.

“Tamir yaptırılması şimdi iyi”
Son günlerde kalan zamlar ile baş başa vatandaşların baştan tamirata döndüğünü anlatım fail Yardım; “Burada valiz tamiri, kadın çanta, cilt mont, pabuç tamirleri yapıyorum kısaca cilt üstüne bulunan bir çok aşırı işin tamirini yapıyorum. Hazır imalatların, dizi istihsal mamüllerin yaygınlaşmasından sonradan kullan-at dönemi başladı ve haliyle bizim onarım işlerinde de müşterek azalma yaşandı. Kimse onarım ettirmeye yönlenmez evet ancak akıbet zamanlarda fiyatların artması, vatandaşları baştan tamirata yönlendirdi. Bana sorduğunuzda olması gerekende buydu. Çünkü görülmemiş ayakkabıyı atıp, yenisini kabul etmek yerine, onarım yaptırıp da kullanılması şimdi iyi” niteleyerek konuştu.

“Mesleğimiz finiş noktasında”
Aydın genelinde baş döndürücü beş on eli uz kaldığını ve onların da gitmesi ile baş başa onarım işlerinin biteceğini anlatım fail Yardım; “Artık yurttaşlar eskisi üzere çocuklarını çıraklığa göndermiyor. Bir el zanaatına manzume öğrenmeye göndermiyor. Onun düşüncesince hepimiz de şakirt bulamıyoruz. Bizim mesleğimiz de finiş noktasına geldi. Piyasada kestirmece 20 eli uz kaldık. Bizler de gidince bundan böyle eli uz hatırlamak baş döndürücü çetin olacak. Tamir işi de karşıcı da mümteni bundan sonra. O yönden baş döndürücü üzgünüz” dedi.

“Valizi onarım ettirmeyi yeğleme ediyorlar”
Valiz tamiratının öteki işlere layıkıyla şimdi müşterek tomar bulunduğunu tamlayan Yardım, “Burada pabuç haricinde valiz ve çanta tamiri yapıyorum. Normal valiz tamirleri üniversitenin koyu bulunduğu zamanlarda baş döndürücü oluyor. Üniversite olmadığı devir az buçuk şimdi az oluyor. Birde valiz fiyatlarının da efdal olması nedeniyle bir çok aşırı yurttaş valizini onarım ettirmeyi yeğleme ediyor” biçiminde konuştu.

Uğur Eser

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?