Dünya

Çin'in geliştirdiği mRNA aşı adayının yüzdelik 80 ila 95 muafiyet sağlamış olduğu belirlendi

Çin'de geliştirilen mRNA kesiksiz Kovid-19 aşı adayının virüse üzerine yüzdelik 80 ila 95 oranında muafiyet sağlamış olduğu bildirildi.

Çin'in geliştirdiği mRNA aşı adayının yüzdelik 80 ila 95 muafiyet sağlamış olduğu belirlendi
26-01-2022 19:24
Pekin

Caixin'in haberine göre, Walvax Bioteknoloji şirketi, Sucou Abogen Biobilim şirketi ile Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Askeri Bilim Akademisi çeşidinden geliştirilen aşı adayının müşterek numara hamle klinik denemelerinin sonuçları, "Lancet Microbe" dergisinde yayımlandı.

Cıciang eyaletinin merkezi Hangcou'daki Şulan Hastanesinde, 30 Ekim-2 Aralık 2020 tarihlerinde ölçülü denemede 18-59 yaştaki 120 kart deneğe 5 ila 25 mikrogram arası değişik düze aşı, kimilerine arama üzere "placebo" denilen gerçek olmayan düze uygulandı.

28 güneş arayla meri dü düze aşıyı olanlarda doza gereğince mütebeddil derecelerde muafiyet verici antikorların üretildiği görüldü.

En bağan dozun bile yüzdelik 80 muafiyet sağlamış olduğu gözlenirken, 20 gramlık dozun yüzdelik 95 muafiyet payı ile en faziletkâr korumayı sağlamış olduğu saptandı.

Aşı adayının rastgele taraf etkiye kere açmadığı kaydedildi.

İnaktif aşı ve DNA aşıları

Çin'de halen, çare firmaları Sinopharm ve Sinovac'ın ürettiği dü inaktif aşı insanoğlu üstünde uygulanıyor. İnaktif aşılar, formüllerinde virüsün zayıflatılarak tesiri azaltılmış müşterek durumunu barındırıyor.

Ülkede dünkü geliştirilmeye çalışılmış olan mRNA aşısı ise zarfında virüsün insanoğlu vücuduna tutunmasını verici başak proteinin enzimlerini bireşimli adına imitasyon fail DNA devamlı aşılar adına biliniyor. Alman Biontech şirketi ile Amerikan Moderna firmasının geliştirdiği bu türden aşılar dünyada münteşir adına uygulanıyor.

Klinik denemeler 3 evrede yapılıyor

Bir aşının münteşir kullanılabilmesi düşüncesince insanoğlu üstünde 3 evrede sınav edilmesi gerekiyor.

Klinik denemelerin evvel aşamasında, az sayıdaki fahri dosdoğru denek üstünde aşının sakıncasız olup bulunmadığı ve insanoğlu üstündeki beklenen taraf tesirleri araştırılıyor. İkinci aşamada, aşının muaf tepkilerini uyandırmadaki etkinliği 100'den aşkın denek üstünde sınav ediliyor. Üçüncü ve sonuç evrede ise bire müşterek muamelat binlerce denekle tekrarlanıyor. Tüm bu proses aylar, ayrıca seneler alabiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?