Teknoloji

Çin’in Ay’dan getirmiş bulunduğu kaya örneklerinin 2 bilyon yaşlarında bulunduğu ortaya çıktı

Çin’e ilişik “Çang’ı-5” sezme aracının Ay’dan toplamış bulunduğu kaya örneklerinin, 2 bilyon yaşlarında bulunduğu belirlendi.

Çin’in Ay’dan getirmiş bulunduğu kaya örneklerinin 2 bilyon yaşlarında bulunduğu ortaya çıktı
08-10-2021 11:05
Ankara

BBC’nin haberine göre, Aralık 2020’de Ay’a gönderilen “Çang’ı-5” his aracının getirmiş bulunduğu taş ve arazi örneklerinin beklenenden henüz gailesiz bulunduğu bildirildi.

Bilim insanları, Ay’ın Dünya'ya icra vekili yüzeyindeki Procellarum sahasından toplanan, püskürtü akımıyla oluşan bazalt kayalarının 2 bilyon yaşlarında bulunduğunu açıkladı.

Bilim insanları, geç volkanik aktiviteyi belirtmek düşüncesince Ay'ın bu sahasında ısı sağlayıcı birlikte obje olması icap ettiğini söylüyor.

Manchester Üniversitesinden Dr. Katherine Joy, "Belki Ay zat yörüngesinde encam arka sallanarak medcezir ısınması kendisine adlandırdığımız meal ortaya çıktı." dedi.

Joy, Ay'ın Dünya'da medcezir dalgaları oluşturması örneğinde bulunduğu kabil Dünya'nın tasrif gücünün Ay'ı gerip esnetmiş ve bu yolla ovuşturma kaynaklı erimeye hastalık ergin olabileceğini belirtti.

Çalışmanın bilgileri “Science” dergisinde yayınlandı.

Daha evvela Apollo astronotları çeşidinden birleşen kaya örneklerinin 3 bilyon yaşın üstünde bulunduğu bildirilmişti.

Çin'in Ay'dan taş ve arazi örnekleri dercetmek az daha yollamış bulunduğu "Çang'ı-5" gök uzlaştırıcı 16 Aralık 2020’de dünyaya dönmüştü.

İniş ve kalkış aksamları, peyk ve sağlam modülünden oluşan gök uzlaştırıcı 24 Kasım 2020'de Uzun Yürüyüş 5-Y roketiyle Hainan eyaletindeki Vınçang Uzay Merkezi'nden fırlatılmıştı.

Çang'ı-5, ABD'nin 1970'lerdeki Apollo ve Sovyetler Birliği'nin Luna görevlerinden bu yana, 40 yılı fazla devir sonradan Ay'dan Dünya'ya sağlam getiren evvela gök uzlaştırıcı oldu.

2019'da Çang'ı-4 robotik aracını Ay'ın ziyasız yüzüne indiren Çin, bunu başarabilen evvela diyar olmuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?