Dünya

Çin, QUAD ittifakının semt düşüncesince düzenlilik riski oluşturduğu uyarısında bulundu

Çin, QUAD ittifakının semt düşüncesince düzenlilik riski oluşturduğu uyarısında bulundu
06-01-2022 20:59
Ankara

Çin, Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD) ittifakının semt düşüncesince iri birlikte asayiş riski oluşturduğu uyarısında bulundu.

Çin basınına göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, QUAD ittifakı ve bu kapsamda atılmış adımları değerlendirdi.

Vang, QUAD'ın semt devletleri düşüncesince iri birlikte asayiş riski oluşturduğuna işret ederek, bu girişimin düşmanlıkların artmasına sefer açmamasını umduğunu kaydetti.

Pasifik'in sulh okyanusu olmasını dilek ettiklerini vurgulayan Vang, "Devletler arası iş birliği, rastgele birlikte üçüncü tarafın kendilerini gaye kabul etmek yahut sabote etmek adına semt devletleri ortada aykırı önsezi ve itimatı geliştirmeye ve diyalekt sulh ve istikrarı korumaya makul olmalıdır." ifadesini kullandı.

Japonya ile Avustralya, bugün, kuma askeri tatbikatların yapılmasını sağlayacak Karşılıklı Erişim Anlaşması (RAA) imzalamıştı.

Pasifik bölgesinin dü ada ülkesinin Çin'in küsurat diyalekt askeri faaliyetleri karşısında defans iş birliğini güçlendirmenin yollarını aramış olduğu biliniyor.

Diyalog forumundan ittifaka

Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QSD) ve ya "QUAD" namına bilinen, ABD, Avustralya, Hindistan ve Japonya ortada 2007'de başlatılan diyalog forumu, 2017'de "dörtlü ittifak" durumuna dönüştürülmüştü.

Çin'e huzur gayriresmi önemli toplu tartışma namına değerlendirilen ve "Asya'daki Demokrasi Yayı" namına vasıflandırılan ittifak, azda olsa derneşik toplantılar ve bilim alışverişini kapsıyor.



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?