Yaşam

Çıldır Gölü'nde bökelik kazandıran vesait ile atlı kızaklar yarıştı

Otomobil sporlarında 2021'de bökelik kazanan, bir tanesi karting iktisap etmek kadar 3 ara bulucu kullanan pilotlar, buzla ciltli Çıldır Gölü üstünde atlı kızakla konkur yaptı.

Çıldır Gölü'nde bökelik kazandıran vesait ile atlı kızaklar yarıştı
05-02-2022 12:20
Kars

Otomobillerin tanıtımını yapmak, araçları ve lastikleri şita koşullarında sınav buyurmak talip bazısı otomotiv şirketleri, Kars çevresindeki türlü parkurlarda araçlarını deniyor.

Bölgedeki nezdinde otomotiv firması de Kars, Ardahan sınırlarında mevcut buzla ciltli Çıldır Gölü'nde ekstrem nezdinde aktiflik gerçekleştirdi.

Otomobil sporlarında 2021'de şampiyona kazanan, bir tanesi karting olgunlaşmak kıl payı 3 ara bulucu buzla ciltli göl hesabına çıkaran pilotlar, burada atlı kızakla yarıştı.

Dört saniyede 100 kilometre hıza vasıl erdemli beygirli araçların, buz kalınlığının 40 santimetreye eriştiği göl hakkında atlı kızakla yarışı soluk kesti.

Atlı kızak, çabuk araçları buz hakkında geride bıraktı

Pilotlar Turgut Konukoğlu, Ertan Nacaroğlu, Zekai Özen'in kullandığı hususi sargaç asılmış vasıtalar ile Sinan Daşdemir'in sürdüğü "Star" isimli sanlı kızak bağlanan at, giriş çizgisi hakkında dizildi.

İşaret verilmesiyle kalkışa güzeşte araçlar, 200 metrelik parkurda akıbet çabukluk ilerledi ve final çizgisini karting ara bulucu 1, atlı kızak 2, off-road ara bulucu 3, makine ise 4. tam tamamladı.

Temsili planlı yarışı izleyenler ateşli anlamış olur yaşadı.

Sürüş eğitmeni ulusal sportmen İbrahim Okyay, AA muhabirine, Çıldır Gölü'nde derinlemesine senelerden buyana pedagoji bilimi düzenlediklerini söyledi.

Donmuş gölde meydana getirilen buz üstü sürüşün, kâffesi dünyada en emin ve en belletmen eğitimler kendisine ikrar edildiğini tamlayan Okyay, şöyleki konuştu:

"Özellikle bu çeşit eğitimler, Norveç, Finlandiya kıl payı İskandinav vatanlarında gerçekleştirilmektedir. Çıldır Gölü dondurulmuş olduğu devir bölge, bu ülkelerdeki pistlere eksiksiz nezdinde seçenek yaratıyor. Biz de bunun tanıtımını gerçekleştirmek ve bu eğitimleri bu alana döşemek istiyoruz. Tam 7 senedir buz hakkında eğitimler yapıyoruz ve herhangi nezdinde sene küsurat nezdinde nazarıitibar var."

"Atlı kızak emniyetsiz nezdinde çabukluk gösterdi"

Sarıkamış ve Çıldır Gölü'nde bazısı etkinlikler yaptıklarına ayraç fail Okyay, şunları kaydetti:

"Çıldır Gölü'nde yaptığımız etkinlik, Türkiye şampiyonu reşit 3 aracımızın, bu bölgenin eğer olmazsa olmazı atlı kızağıyla baş başa 200 metrelik nezdinde konkur yapmasıydı. Biraz coşku gayeli yapsak da herkesi yöneltmek düşüncesince efor sarfiyat ettik. Otomobil ne genişliğinde çelimli olsa da buz hakkında yere tutunması akıbet etap zor. O nedenden çırılçıplak 4 çeker bulunan atlı kızak emniyetsiz nezdinde çabukluk gösterdi. Bu da yarışın enine boyuna şaşırtı nezdinde halde sonuçlanmasına hastalık oldu, aşırı sağlık aldık."

Okyay, etkinlikle bölgenin tanıtımına ulama sunmayı amaçladıklarını anlattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?