Ekonomi

Çiftçiye dönüm başı 100 bin liralık kazandıracak projede evvel hasat yüzleri güldürdü

Bursa'da Tarım ve Orman Müdürlüğünce düzenlenen plan kapsamında 2 ay geçmiş ekimi meydana gelen ve dünyanın en fiyatlı bitkileri ortada arazi düzlük safranın hasadı yapılıyor.

Çiftçiye dönüm başı 100 bin liralık kazandıracak projede evvel hasat yüzleri güldürdü
05-11-2021 12:26
Bursa

Tarım ve Orman Bakanlığınca desteklenen projede Yenişehir ve İnegöl ilçelerinde 6 çiftçi ile teşrikimesai yapılarak ekilen safranın eskiden hasadı gerçekleştirildi.

Bölgede etraflıca seneler ruhsuz artmış toprakların ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan projede safranın semt şartlarına uygunluğu ve verimi yüzleri güldürdü.

Yumrusu, stigması (bitkinin faydalanılan en altın kısmı) ve yaprakları değişik değerlendirilen safrandan, dönüm başı 100 bin liranın üstünde dirimsel elde edilmesi hedefleniyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, AA muhabirine, safranın akıbet adım ehemmiyetli müşterek verim bulunduğunu fakat Türkiye'de baş döndürücü müşterek tomar yetiştirilmediğini söyledi.

Aygül, safranın maşer kabilinden bilinirliliğinin artmasıyla bakma kabilinden mevzuyla ilişik plan yürütüldüğünü belirterek, "Projeyi İnegöl ve Yenişehir ilçesinde başlattık. Safranı İnegöl ve Yenişehir civarında kümelendirmeyi ve üretimi şimdi baş döndürücü artırmayı hedefliyoruz." dedi.

Safranın efdal dirimsel getirdiğini vurgulayan Aygül, şöyleki konuştu:

"Özellikle cansız ve kumsal topraklarda güzel yetişiyor. Safran dünyanın en fiyatlı baharatı. Geniş müşterek tasarruf piyasası var. Güçlü müşterek renklendirici ve hoş kokulu özelliklere sahip. Antioksidan ve çelimli afrodizyak tesiri de var. Tıbbı tedaviden tutun da yiyeceklere genişliğinde baş döndürücü değişik bölgelerde geçer müşterek bitki. Biz bu projeyle ilimizde safran bitkisinin tarımını geliştirmek, koyu talebi karşılamayı hedefliyoruz. Şu anda şimdi eski zamanlarda denemelerle beraberce ilimizdeki safran üretim piyasası 7 dekara çıktı. Hedefimiz beş altı sene içre 100 dekara ulaşıp hem ülkemizin ukde ihtiyacını istikbal etmek bununla beraber çiftçilerimizin ünite alandan baş döndürücü efdal gelire ulaşmasını sağlamak."

Aygül, plan kapsamında 6 çiftçiye dayanaklık etmek sağladıklarını anlatarak, laflarını şöyleki sürdürdü:

"2 ay ilkin ektiğimiz mamüllerin hasadına başladık. İnşallah ters gelirli ıvır zıvır fasile işletmelerine ehemmiyetli müşterek dirimsel sağlayacağı kanaatindeyiz. Hedefimiz eskiden evrede ektiğimiz 3 dekar bölgede 3. senenin nihayetinde 7,5 titrem ukde ve 7,5 kilo safran stigması üretmek. 3. senenin nihayetinde mecmu 1,3 milyon teklik dirimsel elde edeceğiz. Yılda dekar başına 100 bin liranın üstünde dirimsel elde etmeyi hedefliyoruz. Yenişehir ve İnegöl şartlarında bu baş döndürücü güzel müşterek rakam. İnşallah böylelikle ilimize dünkü müşterek ürünü katmış oluyoruz."

Safran üreticilerinden Tuğba Tarım da İl Tarım ve Orman Müdürlüğüyle teşrikimesai yaparak bu ürünü ektiğini söyledi.

Safranla ilişik tetkikat yaptığını tamlayan Tarım, "Yenişehir'in safran dair kılavuz kaptan merkezler ortada arazi alması düşüncesince çalışıyoruz. 2 dönümlük müşterek bölgede teşrinievvel gerçekleştirmiştik. Şimdi hasadına başladık, girdisi efdal müşterek ürün." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?