Politika

Canikli'den İBB'ye ihale eleştirisi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Nurettin Canikli, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1 Temmuz 2019 ile 21 Kasım 2021 ortada hep 11 bin 415 ihale yapmış. Bu ihalelerin bin 624 tanesini belirgin ihale yöntemiyle gerçekleştirmiş. 9 bin 791 kapalı, kesim yahut ç

Canikli'den İBB'ye ihale eleştirisi
07-12-2021 22:18

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Nurettin Canikli, TBMM Genel Kurulunda, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi üstünde AK Parti Grubu yerine meydana getirdiği konuşmada, bütçelerin ehemmiyetli ortak kaleminin de belediyelere aktarıldığını söyledi. Belediyelere dökme kaynakların durumunda kullanılıp kullanılmadığının ehemmiyet sunma ettiğini tamlayan Canikli, Meclis şekilde İstanbul Büyükşehir Belediyesine aktardığımız bu kaynaklar, elbette kullanılıyor. Mal ve hizmetler elbette satın alınıyor, bunun az buçuk detayına tahavvül etmek istedik. evvel şurası belirtiyim amme kurumları masraflarını amme ihale mevzuatının belirlediği kökler çerçevesinde oradaki kökler kurallarına mucibince yaparlar. Doğal şekilde muhalefette ilkin amme ihale mevzuatının belirgin ihale yönteminin aşırı ortak tomar uygulanmadığı filen boğunuk yöntemlerin şimdi ortak tomar uygulanmış bulunduğu halinde kesif pıtrak eleştiriler gündeme getirirler. Sayın Kılıçdaroğlu ve öbür muhalefete mensup altın ihvan gündeme getirirler. Bu anlamda değerlendirdiğimizde İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1 Temmuz 2019 zamanı ile 12 Kasım 2021 ortada mecmu 11 bin 415 pare ihale yapmış kısaca kontrat yapmış. Bu ihalelerin bin 624 tanesini belirgin ihale yöntemi ile gerçekleştirmiş. 11 bin 415 ihalenin bin 624 tanesini belirgin ihale yöntemi ile kısaca rekabetin, müsabakanın sağlandığı yöntemle gerçekleştirmiş. 9 bin 791 ihale ise boğunuk ihale formül ile yapılmış. Yani direkt patronaj dünyalık ve misyon satın alacağı insana çağrılık yolluyor yada onları pazarlaya çağırıyor. 11 bin 415 ihalenin bin 624 tanesi belirgin ihale yöntemi ile 9 bin 791 tanesi boğunuk ihale yöntemi ile yapılmış" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesince meydana gelen birtakımı ihalelerde usulsüzlükler bulunduğunu korumak için çaba sarfeden Canikli, otobüs bakım ve tamir hizmetleriyle ait ihaleleri Ulaşım İç ve Dış Ticaret AŞ isminde ortak firmanın aldığını anlattı. Canikli, 7 ihalede averaj kestirmece maliyete mucibince iskonto oranının yüzdelik 1 bulunduğunu kaydetti. Nurettin Canikli, AK Parti devrinde bu ihalelerin averaj iskonto oranının yüzdelik 22 olduğuna dikkati çekerek, "Yarışmanın bulunduğu tek alışılagelen ihalede, ihale rakamı banko kestirmece maliyet rakamına yaklaşmaz. Onun aşırı altındadır” niteleyerek konuştu.

Sistematik ortak aranjman bulunduğunu kail Canikli, “Sadece mahsus şirketler giriyor, o firmalara diyorlar ki 'Siz, kem doküman verin, ihale dışı kalın'. Tek başına ihaleyi meydan o firmaya da kestirmece maliyet rakamı hile kabilinden bildiriliyor, söyleniyor. Yoksa o rakamı yakalaması gibi değil, eşyanın tabiatına aykırı, milyonda ortak ihtimal. Hepsinde dört dörtlük ortak tezgah kurulmuş. Saadet zinciri. Müthiş ortak organizasyon” dedi.

Canikli, şunları söyledi:
“Maliye müfettişliği vazifesinde bu cins soruşturmaları aşırı yaptım. Kanuna, mevzuata aykırılıklarla karşılaştık, gereği yapıldı. Sistematik ortak yolsuzlukla tek karşılaşmadık bugüne kadar. Tarihin en şişman yolsuzluğu. Sadece 7 ihale. 1993'teki İSKİ skandalı bunun yanı sıra önemsiz kalır. Sizin de sorumluluğunuz var. 'Duymadık, bilmedik' demeyin, onun düşüncesince söylüyorum. Şimdi yapılması müstelzim şu; gideceksiniz, matematik soracaksınız. Tamam, Sayın Kılıçdaroğlu TÜİK'e gidin fakat ilk baskını buraya yapın. Şu aralık kılıç bu görüşmelere bitmeme ederken orada ihale yapılmaktadır ve belediye, mutluluk soyuluyor. Bugüne denli bu kuruluşa 1,8 bilyon müfret ihale verilmiş.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yağız şita fonundan bahsettiğini anımsatan Canikli, “700 milyon ortak tomar ifa var. Gidin alın. Belediye sizin belediye. Hırsızlık var, nahak yere çıkar var. Belediye, mutluluk zarara uğratılıyor. Gidin alın, yağız şita fonu şekilde kullanın. Uzağa gitmenize ister yok." ifadelerini kullandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi devralındığında 23 bilyon müfret bulunan borcunun 2020 sonu sebebi ile 45 bilyon liraya çıktığını, şu anda 100 bilyon lirayı geçtiğini ve borcun katlandığını vurgulayan Canikli, yatırımların, toplumsal harcamaların azaltıldığını belirtti. Canikli, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin koalisyonla yönetildiğini dile getirerek, “Parlamenter meslek vakasını ortak defa şimdi düşünün. Bir koalisyon hükûmeti hükûmeti bahis konusu olduğunda elbette ortak patronaj seçimi ortaya çıkıyor İstanbul Büyükşehir Belediyesinde bunu konkre şekilde gördük, yaşıyoruz. Türkiye geriye gitmeyecek. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Türkiye büyümeye, güçlenmeye bitmeme edecek. Türkiye branşında ve toptan ölçekte düzen müessis ortak yurt olmaya bitmeme edecek. Kim ne derse desin Türkiye'nin bu yürüyüşünü tek kimesne durduramayacak” niteleyerek konuştu.

Musa Erdoğan

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?