Magazin

Çağrı Erceber: 'Setlerde can güvenliği, rollerden daha önemli'

Oyuncu ve oyunluk dövüşleri eğitmeni Çağrı Erceber, taraça kazalarına nazarıitibar çekerek, “Hiçbir dizi, tek film ve tek rol, müşterek taraça personelinin yada oyuncunun hayatından önemli değil.” dedi.

Çağrı Erceber: 'Setlerde can güvenliği, rollerden daha önemli'
28-10-2021 11:25
Çağrı Erceber, en sonuç bereketli eylem sahneleri bulunan ‘Akıncı' dizisinde nezdinde anti-kahramanı canlandırmıştı. Geçtiğimiz aylarda çekilen dizinin bitiş bölümündeki nezdinde dövüş sahnesinde adlı sanlı oyuncunun alnı kırılmıştı. Aynı sürede oyunluk dövüşleri eğitmeni bulunan ve oynadığı dizinin dövüş koreografilerini tasarlayan aktör Erceber'in alnında üç fay oluşmuştu. Geçtiğimiz günlerde de Amerikalı adlı sanlı aktör Alec Baldwin, film setinde kurusıkı tabancanın biberli alması kararı kaynak yönetmeni Halyna Hutchins'in ölümüne ve direktör Joel Souza'nın yaralanmasına sefer açmıştı. Bu ve gibisi teras kazaları, teras işçilerinin ve oyuncuların çekimler esnasındaki güvenliğini gündeme getirdi.

“Büyük fedakarlıklarla ve risklerle fariza yapıyoruz”

Ünlü aktör Erceber, setlerde karşılaştıkları riskler gönül rahatlığı değerlendirmelerde bulundu. Erceber, kol ve film platolarında oyuncuların ve çalışanların şişman fedakarlıklarla ve şişman riskler ortamında fariza yaptığını vurguladı. Kendisinin de geçtiğimiz aylarda sette yaşamış olduğu kazayı hatırlatan Erceber, “Alnımın kırıldığı sahnede adeta hayret yaşadım, ne işe yaradığını anlayamadım. Alnımdaki kırığı ayırt ettiğimde şişman ürkü yaşadım, nezdinde an görme engelli olabileceğimi düşündüm. Alın bölgemde 3 fay belirleme edildi” dedi.

Bu vakaya gibisi nice teras kazasına delil olduklarına ayraç fail Erceber, “Bu mevzuda muktezi önlemlerin katılması düşüncesince ilgilendiren gurur ve kuruluşlarla nezdinde emek vermek yapmalıdır” halinde konuştu.

“Stres altında emek vermek nedeniyle tepkiler yoğunlaşabiliyor”

Film ve kol çekimleri bulunan zamanlarda teras işçilerinin değme günlerinin rahatsızlık ortamında geçtiğine ayraç fail Erceber, “Fiziksel ve zihnî adına kavi nezdinde dönem. Yorgunluğun kuru iş yüküne mucibince değişse de genel anlamda derinlemesine emek vermek saatleri nedeniyle uykusuzluk ve derişik olamama kabilinden sorunlara şahit oluyoruz. Ayrıca, çok stresli nezdinde ortamda çekimleri adına getirmeye çalışıyoruz” diyerek konuştu.

Erceber laflarına şu şekilde bitmeme etti: “Bunlar haricinde teras kazalarının da şişman riziko oluşturduğuna ayraç ederek, şu detayları verdi: “Ön görülemeyen emek vermek programları ve derinlemesine müddet ayakta emek vermek kabilinden sebepleler uyanıklık problemleri ortaya çıkıyor. Bu durum, kimi teras kazalarına çağrılık çıkarıyor. Stres altında emek vermek nedeniyle tepkiler de yoğunlaşabiliyor. Bu nedenle şişman ve önemsiz avarız yahut yaralanmalar olabiliyor. Bu risklere gönül rahatlığı müdebbir iktisap etmek zorundayız.”

“Can güvenliğini güvence edemiyorsak riskler bitmeme eder”

Setlerdeki can güveliğine uyanıklık çekici aktör Erceber, “Uzun emek vermek saatleri ve itimatsız emek vermek koşullarına gönül rahatlığı devletin ilgilendiren kurumları ve taharri memuru polis maşer kuruluşları kuma nezdinde emek vermek yapmalıdır. Azami emek vermek süresi 10-11 sayaç olmalıdır. Setlerde ön tedarik çalışmalarına tam aralık ayrılmalıdır. Ayrıca, keyif ve asayiş risklerine gönül rahatlığı iş güvenliği standartları uygulanmalıdır. Çalışan kadroya iş güvenliği eğitimleri verilmelidir. Özellikle de coşkun silahlar, yanıcı maddeler ve tutuşan dekorlar kabilinden mevzularda fevk dozaj asayiş önlemleri alınmalıdır” açıklamasında bulundu.

Erceber laflarını şu şekilde tamamladı: “Benim kabilinden eylem sahnelerinde rol meydan aktör dostlarım ile baş başa ilçe risklerinin farkındayız. Bazen riskli roller de alabiliyoruz. Bazen görünüş yahut rol kaynaklı avarız olabiliyor. Bu nedenle teras ekipleri adına değme devir müdebbir iktisap etmek zorundayız. Hiçbir dizi, tek film ve tek rol, nezdinde teras personelinin yahut oyuncunun hayatından önemli değil. Eğer teras personellerinin ve oyuncuların can güvenliğini güvence edemiyorsak, setlerdeki riskler artarak bitmeme edecektir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?