Gündem

'Boşnak gaziler' atalarının martir düşmüş olduğu Çanakkale'de

Bosna Hersek Savaşı gazisi Sahudin Kacar, "Aliya İzetbegoviç'in tabanca arkadaşları adına Boşnak şehitleri görüşme etmekten aşırı haysiyetli ve gururluyuz. 18 Mart 1915'te bizim de atalarımız, dedelerimiz buradaydı." dedi.

'Boşnak gaziler' atalarının martir düşmüş olduğu Çanakkale'de
19-03-2022 11:58
Çanakkale

Sahip bulunduğu koyu bilgelik birikimi dolayısıyla "Bilge Kral" namına da anılan Bosna Hersek'in önceki Cumhurbaşkanı rahmetli Aliya İzetbegoviç'in tabanca arkadaşı gaziler, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. sene dönümü doyasıyla geldikleri Gelibolu Yarımadası'nda hissî anlamış olur yaşadılar.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Uluslararası Balkan Kooperatifi ve İzmir Balkan-Boşnak Kültürü Derneğinin "Bosna Gazileri Çanakkale'de Projesi" kapsamında Türkiye'ye mevrut 51 Boşnak gazi, Gelibolu'yu görüşme etti.

Boşnak gaziler, zamanı yarımadadaki Şehitler Abidesi'nin bulunduğu semt ile şehitlikleri dolaşarak Çanakkale Savaşları'nda martir sakıt ataları düşüncesince afsun etti.

Uluslararası Balkan Kooperatifi Başkanı Hamza Yavuz, AA muhabirine, Boşnak gazilerin 10 gündüz süresince Türkiye'de ağırlanacağını söyledi.

Yavuz, Çanakkale Savaşı esnasında 15 bin 700 Boşnak gönüllünün er namına alana geldiğini ve baş döndürücü biraz askerin ülkesine dönebildiğini belirterek, "Yani Çanakkale'de Bosna şehitlerimiz bulunuyor. Bosna Hersek'in önceki Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç'in tabanca arkadaşları da 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. sene dönümünde bizi bekâr bırakmadı." dedi.

Boşnak gazilerin Çanakkale'de duygun anlamış olur yaşadığını özetleyen Yavuz, bahis konusu plan düşüncesince Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ilkin edinmek kadar alın teri dökenlere teşekkürname etti.

"Her sene buraya doğmak istiyoruz"

Bosna Hersek’te, 1992-1995 devrinde yaşanmış olan savaşın gazilerinden Sahudin Kacar da Çanakkale'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"Aliya İzetbegoviç'in tabanca arkadaşları namına Boşnak şehitleri görüşme etmekten baş döndürücü haysiyetli ve gururluyuz. 18 Mart 1915'te bizim de atalarımız, dedelerimiz buradaydı. Gerçekten bütünlük ve el birliği zarfında uğraş ettiler." diyen Kacar, onların anısına geldiklerini anlatım etti.

Kacar, şu şekilde konuştu:

"Her sene buraya doğmak istiyoruz. Birçok defa Türkiye'ye geldim fakat Çanakkale'ye önceki defa geliyorum ve baş döndürücü duygulandım. Ayrıca Bosna gazileri namına Uluslararası Balkan Kooperatifi ve Balkanlar'daki akademisyenlerle kuma emek vermek kararı Türkiye'de Uluslararası Balkan Barış Köyü yapılmasını istiyoruz. Bu mevzuda da Türkiye'den mukteza desteğin verilmesini istiyoruz."

Gençlik ve Spor Bakanlığı görevlisi Elif Güneş ise ulusal içsel değerleri solmamış avlamak düşüncesince bu çeşit planlara ehemmiyet verdiklerini kaydederek, "Bosna'dan mevrut gazilerimizi ağırlamaya çalıştık. Çanakkale Deniz Savaşı'nda Bosna'dan fahri birlikler de vardı. Dolayısıyla o şehitlerin torunlarını da ağırlamış olduk. Bizim düşüncesince öz saygı ve alım çalım verici. Kardeşliğimiz sonsuz olsun." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?