Politika

Bosna Hersek’e kamuoyunda destek artıyor

Bosna Hersek Anayasasına karşıt bulunmasına karşın “9 Ocak Sırp Cumhuriyeti” kutlamalarını gerçekleştirilmesi tepkilere sefer açtı. Bölgede gerilime sefer açan kutlamalara bağlı açıklamalarda mevcut Avukat Devrim Nur Kayabalı “Kesinleşmiş ortak kanun sonucu var ise bunu b

Bosna Hersek’e kamuoyunda destek artıyor
21-01-2022 13:07

Bosna Hersek'te sonuç çağda Sırplar ile Boşnaklar meydanda gerginlik baştan tırmanmaya başladı. Sırp Cumhuriyeti Meclisi “9 Ocak Sırp Cumhuriyeti” neticesinde alırken Bosna Hersek Hükümeti şimdi ilk de gündeme mevrut bu mevzunun Anayasa Mahkemesi çeşidinden kesme şekilde reddedildiğini hatırlattı. Yasak bulunmasına karşın Banja Luke kentinde Sırplar çeşidinden kutlamalar gerçekleştirilmesi tepkilere kez açtı.

Konuyla ait izahat da bulunan Avukat Devrim Nur Kayabalı bu durumun arsıulusal hukuka karşıt bulunduğunu belirterek “Son zamanlarda ilkin ince gerginleşen düet müselles değişik dinamiklerde aut ilişkilerimizde çabukluk mevcut. Aslında Boşnaklarla şu demek oluyor ki Bosna Hersek ve Sırbistan meydanda başlamış cenk toy başlamış müşterek cenk değil. Bir illet kabilinden fasıl devir gene seyreden gene ortaya çıkan müşterek süreçtir. Bunun kökeni 1980'lere derece ilerliyor. Hatta şimdi emektar tarihlere derece gidiyor da diyebiliriz. O çağda özerklikler duyuru edildikten sonradan müşterek para bütünlüğü ve bu özerklikle ilgili yer kavgası başlamıştı. Zamanında Hırvatistan, Boşnaklar, Sırplar meydanda da meydana mevrut müşterek cenk vardı. Bu mücadelenin şimdi müşterek tomar hunriz müşterek noktaya taşınmaması hesabına Birleşmiş Milletler ve NATO araya girerek Amerika'da bu üç ulusu müşterek araya getirdi. Burada meydana getirilen Dayton Anlaşmasında bulunan yer bütünlüğünün yüzdelik 51'ini Boşnaklara verildi. Geri artan yüzdelik 49'luk bölümü ise Sırplara verildi. Sadece deniz boyu şeridinden müşterek önemsiz sahası biraz sahiden alanını ise Hırvatistan'a verildi. Zaten Hırvatistan'ın bu aşamada aşırı müşterek tomar müşterek başkaldırma savaşı de yok. Bu paylaşımdan sonradan Sırplar ve Boşnaklar meydanda günümüze derece bitmeme fail fasıl devir gene ivmelenen müşterek yer savaşı sürmektedir. Şimdi sonuç çağda hareketlenen müşterek gidiş görüyoruz. 9 Ocak 2022 tarihinde Sırplar, 9 Ocak tarihini gelişigüzel sene zat Cumhuriyet Bayramları şekilde tesit etmek istediklerini söylediler.

Bosna Hersek, buna gönül rahatlığı çıktı. Siz bunu fasıl devir az şimdi gelişigüzel sene dile getiriyorsunuz. Böyle müşterek arzu sunuyorsunuz. Ancak 2016 senesinde mevdu müşterek Anayasa Mahkemesi neticesinde var. Anayasa Mahkemesi 2016 senesinde verdiği kararda der ki; Sırplar o çağda de bire müşterek bayramın ilanını istediler lakin referandumda ret neticesinde çıktı. Konu bizlere geçiş etti ve bunu kılıç Anayasa Mahkemesi şekilde kesme müşterek değişmeyen aldık. Şimdi arsıulusal hukukta da muhakkak mukannen müşterek murafaa neticesinde var ise ki Türk yargısında da böyledir. Aynı mevzuyu gene toy şartlar oluşmadan gündeme getirmeniz belkili değil. Bu bakımdan Sırpların bu noktadaki talepleri muhik değil. Sırpların hakkıyla maksadı Cumhuriyet Bayramı mıdır yahut ahacık müşterek yerde kaşının üzerinde menfez olmaktadır mantığıyla ortaya ayrıksı müşterek bilinçlilik boşaltmak mıdır bura tartışılır. Bunu ilerleyici günlerde de göreceğiz” dedi.

"Sırbistan, Türkiye ile özellik ihdas etmek istiyor"
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç'in Ankara'ya meydana getirdiği ziyaretin önemi de yer veren avukat Kayabalı, Sırbistan'ın sonuç vakitler da Türkiye ile özellik ihdas etmek istediğini belirterek “Cumhurbaşkanı'mızın da müşterek açıklaması he bununla alakalı. Sırbistan'dan başbuğ ziyarete geldi Türkiye ile bulunan ilişkilerini pekiştirmek hesabına 2 milyonluk ticari hacmimiz 5 milyona ilerlesin, adli ortaklık anlaşmalarını güçlendirelim şeklinde Türkiye'yle açıkça müşterek halde özellik ihdas etmek istediğini muhtemelen etti. Türkiye, zamanı ve anadan görme kökenlerimiz itibarı ile gelişigüzel devir Avrupa'da Bosna'nın yanı sıra olmuştur ve Bosna'yı da desteklemiştir. Savaş ihtimalini aşırı değerlendirmiyorum. Çünkü evren şekilde aşırı ağır müşterek süreçten geçiyoruz. Ne derece çelimli olursak olalım ne derece evren ekonomisini yönetiyor olursak olalım tamamımız düşüncesince ağır müşterek durumdayız. Şu anda ne Ruslar, ne Türkler, ne ABD Birleşik Devletleri on paralık kimesne hakeza müşterek savaşın çıkmasını istemez. Dolayısıyla müşterek harp ihtimalini aşırı ön görmüyorum. Ama Sırbistan'ın Türkiye ile arasındaki ilişkileri yükseltmek istediği aşikar. Cumhurbaşkanı'mıza meydana getirilen görüşme Cumhurbaşkanı'mız çeşidinden yayıncı müspet değerlendirildi. Neden değerlendirilmesin, zira hakeza müşterek vaziyette devletler arasındaki ilişkilerimizi güçlendirmemiz banko şart. Türkiye'yle aramızdaki tecim hacmini ağlarımızı büyütelim deniyor. Sırbistan başkanının ‘Türklerde ne derece faziletli müşterek fariza bilinci var. Türkler, ne derece devletlerine milletlerine bağlıdırlar' dedi. Bunların bütünü Sırbistan'ın Türkiye ile andıran ilgiler ihdas etmek istediğini banko gösteriyor” sanarak konuştu.

"Bosna Hersek'te yaşananlar müşterek harp noktasına gelmeyecektir"
Bosna Hersek'te bu cins olayların fasıl devir yaşandığını fakat bunun müşterek harp noktasına gelemeyeceğini de tamlayan avukat Kayabalı “Dönem fasıl filhakika bunlar yaşanıyor lakin müşterek harp noktasına geçiş etmeyeceğini düşünüyorum. Çünkü işlerin o derece kızışması şeklinde araya sadece Türkiye'nin değil, Rusya'nın Amerika'nın ve gayrı Birleşmiş Milletler üyelerinin de karışan şekilde barış kanalıyla çözeceklerini düşünüyorum. Cumhurbaşkanı'mızın da dediği bilinçlilik aşırı açık. Cumhurbaşkanımız, meydanda müşterek mesele olmasın, devletler meydanda güzel ilgiler kurulsun der. Her ne derece Sırbistan fasıl devir kaşısa da bu mevzuya şu anda müşterek harp ihtimali vermiyorum” dedi.

Volkan Kayalar - Hacer İnci

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?