Ekonomi

Borç yapılandırmasından feyizlenmek düşüncesince erte akıbet gün

Vergi ve gayrı birtakımı borçların yapılandırılmasına bağlı tensikat içeren kanundan feyizlenmek düşüncesince müddet daralırken dakika bakımından 127 bilyon 516 milyon liralık takanak yapılandırıldı.

Borç yapılandırmasından feyizlenmek düşüncesince erte akıbet gün
29-09-2021 16:37
Ankara

AA muhabirinin Hazine ve Maliye Bakanlığından almış olduğu bilgiye göre, 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'un hükümlerinden feyizlenmek düşüncesince öngörülen müracaat ve evvel taksit ifa süreleri Cumhurbaşkanı Kararı ile birer ay uzatılmıştı.

Bu çerçevede yapılandırma kanunundan feyizlenmek isteyenlerin yarın iş saati bitimine kadar ilişik bağış dairelerine müracaatta bulunmaları gerekiyor.

Düzenlemeye mükellefler koyu dikkat gösterdi. Kanundan feyizlenmek düşüncesince bağış dairelerine 5 milyon 36 bin yükümlü başvurdu.

Bu kapsamda esbak itibarıyla 127 bilyon 516 milyon müfret borç yapılandırılırken bu kapsamdaki alacaklara yanıt 11 bilyon 408 milyon müfret tahsilat gerçekleştirildi.

Başvurular, Gelir İdaresi Başkanlığının genel ağ adresi "www.gib.gov.tr" yahut e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden, bağış dairesine gelmiş şekilde yahut kez eliyle yapılabiliyor.

Kanun kapsamında, bağış ve prim borçları özellikle peyda etmek neredeyse aşırı sayıda amme kasıntı ve kuruluşuna bulunan mukannen borçların cezaları kaldırılarak güncelleniyor ve taksit taksit ifa olanağı sağlanıyor. Ayrıca ihtilafların sonlandırılması amacıyla sorun safhasında bulunan alacaklar da yapılandırılarak ödenebiliyor.

Yetkililer, müracaat süresinin baştan uzatılmasına kanuncu olanak bulunmadığını hatırlatarak, toy insan koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla mükelleflerin başvurularını bağış dairelerine gitmeden, elektronik ortamda yapmalarının kendileri ve çalışanlar açısından henüz mıhlı olacağını belirtiyor.

Peşin ödemelerde indirim

Düzenleme kapsamında spot ödemeler ve bir numara taksit ödemeleri düşüncesince akıbet devir 1 Kasım 2021 kendisine belirlendi. İkinci taksitin de 30 Kasım 2021'e denli ödenmesi gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılandırılan borçların evvel taksit yahut spot ödenebileceği müddet de 1 ay uzatıldı. Buna gereğince bağış dairelerine başvuran ve borçları yapılandırılan mükelleflerin evvel taksitlerini, spot ödemeyi yeğleme etmişlerse spot ödemelerini en geç 1 Kasım 2021'e denli yapmaları ehemmiyet taşıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) evvel taksit ödemeleri ise en geç 30 Kasım 2021'e denli yapılacak.

Yapılandırılan borçların spot kendisine 1 Kasım 2021'e denli ödenmesi halinde, hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından yüzdelik 90, yönetsel mal cezalarının aslından yüzdelik 25 iskonto yapılacak.

Yangın ve baskın felaketi dolayısıyla getirilen zorlayıcı etmen şeklinde müracaat ve ödemeler

Yangın ve baskın felaketi dolayısıyla zorlayıcı etmen gayrimeskûn anons edilen yerdeki borçluların da 7326 sayılı Kanun'dan feyizlenmek düşüncesince başvurularını ferda iş saati bitimine denli yapmaları gerekiyor. Buna rağmen zorlayıcı etmen şeklinde bulunan bahis konusu borçlular, taksit ödemelerini, 4419 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile zorlayıcı etmen gayrimeskûn bitiminden itibaren ödenmek neredeyse baştan belirlenen sürelerde yapabilecekler.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?