Gündem

Bodrum'un Mumcular Barajı'ndaki su düzeyi yüzdelik 62'ye yükseldi

Turizm kenti Bodrum'un su ihtiyacını karşılayan Mumcular Barajı derin yağışlar yardımıyla yüzdelik 62'lik seviyeye yükseldi.

Bodrum'un Mumcular Barajı'ndaki su düzeyi yüzdelik 62'ye yükseldi
13-01-2022 16:17
Muğla

Muğla'nın Bodrum ilçesinde kısaca 13 milyon metreküp su sübvansiyon kapasitesi mevcut Mumcular Barajı'ndaki su düzeyi yükseldi.

Barajda güzeşte sene eylülde yüzdelik 10'luk seviyelerin dibine sakıt barajdaki su düzeyi yağışlarla baştan emektar seviyelerine çıktı.

1955'te yapıldığı ve o zamanlarda Ege Bölgesi'nin kiremit ihtiyacını karşıladığı tamlanan üretimevi kalıntıları ile emektar yağız yolu ise suyun altında kaldı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Mumcular Barajı'nda gazetecilere icra ettiği açıklamada, hava değişikliğinin etkilerinin Muğla'nın herhangi birlikte muhtelif hissedildiğini söyledi.

Muğla genelinde yağışların sansasyonel bulunduğunu özetleyen Özçelik, "Bölgede mahmul ve koyu sağanaklar meydana geldi. Yağışın olumsuzluklarının birlikte müspet tesirleri de oldu. Geçtiğimiz sene Mumcular Barajı'nda bire birlikte günde doluluk payı yüzdelik 28'ler civarındaydı. Bugün ise yüzdelik 62 seviyesine kazanmış durumda. Bu 12 milyon metreküplük suya karşılama ediyor." dedi.

Yer altı su seviyesinde artışların bahis konusu olduğuna da dikkati çekici Özçelik, Milas Geyik Barajı'nda da suyun yüzdelik 59 seviyesinde seyrettiğine aksan yaptı.

Rehavete kapılmaması gerektiğine dikkati çekici Özçelik, şu şekilde konuştu:

"Bir an evvel kentsel altyapımızı mücehhez bir hale getirmemiz gerekiyor. Bunu müspet vaziyete getirip çalışmalarımızı birlikte an evvel gerçekleştirmemiz lazım. Mumcular Barajı'nda şu an düşüncesince 12 milyon su uydurma konusu. Bunun 6 milyon metreküpünü zirai amaçla kullanıyoruz geriye 6 milyon metreküp kalıyor. Büyük miktarda kaybolma gümrüksüz uydurma konusu. Bu mevrut miktarın birlikte kısmı gereksinimi karşılıyor lakin hepsini karşılamaz. Yapacağımız obje enfrastrüktür çalışmamız, arttırma su kaynaklarını realizasyon etmemiz gerekiyor."

Öte taraftan barajdaki su yoğunluğu ile etrafında sular altında artan zirai alanlar, drone ile açıktan da görüntülendi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?