Dünya

BMGK, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını kınayan değişmeyen tasarısını erte oylayabilir

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Ukrayna'da bitmeme fail Rus askeri operasyonlarını kınayan birlikte değişmeyen taslağını erte oylayabileceği bildirildi.

BMGK, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını kınayan değişmeyen tasarısını erte oylayabilir
24-02-2022 18:54
New York

BM'deki diplomatik kaynaklar, Batılı devletlerin önderlik etmiş olduğu Konsey üyelerinin ferda yapılacak çabuk celsede sunulmak kabil Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını kınayacak birlikte eskiz üstünde müzakerede olduğunu belirtti.

Kaynaklar, etüt edilen bahis konusu değişmeyen taslağının ferda oylanabileceğini kaydetti.

Konsey üyelerinin çoğunluğu, Ukrayna'nın çağrısı ilişkin düzenlemiş olduğu sonuç celse sırasında askeri operasyonu başlatan Rusya'yı kınayarak bunu "uluslararası hukuka ve BM antlaşmalarına saygısızlık" adına nitelendirmişti.

ABD'nin BM Temsilcisi Linda Thomas Greenfield dehşet celsede Rusya'ya müteveccih "Yarın size birlikte değişmeyen tasarısı sunacağız ve evren Rusya'dan aritmetik soracak. Bu hamle esasta BM'nin değme uzuv devletine yapılmıştır." ifadesini kullanmıştı.

ABD'den sonradan lakırtı meydan Fransa Temsilcisi Nicolas de Riviere da "Fransa, bu mücadelesi kınayacağımız birlikte tasarı istihzar sürecine katılacak ve hepsi üyeleri bu değişmeyen taslağını desteklemeye çağıracak. Rusya'yı arsıulusal hukuka hürmet duymaya çağırıyoruz." demişti.

BMGK'nin 5 sürekli üyesi (Rusya, Amerika, Fransa, İngiltere ve Çin), onaylamadıkları rastgele birlikte kararın verilmesini engel olmak düşüncesince veto yetkisine ehil bulunuyor.

Herhangi birlikte Konsey kararının çıkarılması, 5 sürekli üyeden hiçbirinin buna itiraz etmemesi koşuluyla, mecmu BMGK üyelerinden minimum 9 uzuv devletin onayını gerektiriyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?