Dünya

BM'den Sudan'ın Mavi Nil dalında sertliği tevkif çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM), Sudan'ın güneydoğusundaki Mavi Nil alanında şiddetin sona ermesi ve hacısı hocası çeşidinden onama edilebilmektedir analizör aranması çağrısında bulundu.

BM'den Sudan'ın Mavi Nil dalında sertliği tevkif çağrısı
21-07-2022 03:03
Birleşmiş Milletler

BM Genel Sekreteri Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, New York'taki BM Genel Merkezi'nde planlı matbuat toplantısında, Mavi Nil bölgesindeki kabilelerin çatışması kararı 105 ferdin yaşamını kaybetmesi üzerine, "Bu çatışmalar, Sudan'daki insanca gereksinimlerin hepsi zamanların en erdemli bulunduğu birlikte sürede geliyor. Şu anda 14 milyondan birlikte tomar insanoğlu birlikte cins sahn kurtaran desteğe gerekseme duyuyor." niteleyerek konuştu.

Haq, BM'nin Sudan düşüncesince insanca dahil planının bu sene arzu edilen kısaca 1,9 bilyon dolarlık bütçenin hoppadak yüzdelik 20'si ile akçalanmış edilebildiğini vurguladı.

Sözcü Yardımcısı, BM İnsani Yardım Koordinatörü Khurdiata Lou Ndiaye'nin çağ meydana getirdiği açıklamada, "Mavi Nil eyaletindeki sonuç mezhepsel hız dalgasında düzinelerce sivilin öldürülmesinden ve binlerce avrat ve kız çocuğunun yerinden edilmesinden yoğun akıl duyuyoruz." ifadesine arazi verdiğini belirtti.

İnsani Yardım Koordinatörünün, hepsi tarafları sertliği durdurmaya ve hacısı hocası kabilinden onama edilebilmektedir analizör aramaya çağırdığı bilgisi paylaşıldı.

Öte yandan, Sudan Sağlık Bakanlığı, Mavi Nil dalında kabileler ortada çıkan çatışmalarda ölmüş sayısının 105, yaralananların sayısının ise 291'e yükseldiğini açıkladı.

Mavi Nil bölgesindeki çatışma

Sudan Sağlık Bakanlığı henüz önce, ülkenin güneydoğusundaki Mavi Nil dalında Hausa ile Berti kabileleri ortada 15 Temmuz'da başlamış olan çatışmalarda 33 ferdin yaşamını kaybettiğini açıklamış fakat birtakımı kaynaklar ölmüş sayısını 65 adına geçmişti.

Hausa ile Berti kabileleri ortada birlikte çiftçinin öldürülmesi kararı çıkan ve başka yerlere de yayılan çatışmalar sonrası baş döndürücü sayıda er alanda konuşlandırılmıştı.

Acil gidiş anons edilen bölgenin Damazin ve Rusayris kentlerinde, 18.00-06.00 saatlerinde sokağa çıkacak yasağı anons edilmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?