Dünya

BM: Yunanistan'da mültecilerin art itildiğine ilişkin katı kanıtlar alıyoruz

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Hurtado, Yunanistan'ın sonuç devirde mültecileri Türkiye'ye "geri itme" kabil insanoğlu hakları ihlallerine ilişkin, "Yunanistan'daki arka itmelere bağlı tığ de sert kanıtlar alıyoruz." dedi.

BM: Yunanistan'da mültecilerin art itildiğine ilişkin katı kanıtlar alıyoruz
12-10-2021 14:49
Cenevre

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Sözcüsü Marta Hurtado, BM Cenevre Ofisinde planlı matbuat toplantısında, Libya'daki muhacir ve mültecilerin durumundan sonuç etap telaşlı olduklarını belirtti.

Libyalı makamları, "keyfi yerine gözaltına alınan" mülteci ve göçmenleri başıboş bırakmaya çağırma fail Hurtado, "(Libya'da) sonuç günlerde, göçmenleri ve mültecileri erek meydan asıl düzenlilik operasyonları ve baskınlarında gözle görülmekte birlikte artım var. Bunlar ölümlere ve asıl yaralanmalara hastalık oldu." biçiminde konuştu.

Hurtado, iddialara bağlı Libyalı makamlara acil, kapsamlı, özgür ve yansız sormaca çağrısında bulundu.

AA muhabirinin, ilkin Yunanistan'da iktisap kılmak az daha Avrupa Birliği (AB) sınırlarındaki mültecilerin arka itilmelerine bağlı BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisinin hastalık birlikte izah yapmadığı yönündeki sorusuna ise Hurtado, "Yunanistan'daki arka itmelere bağlı kılıç de sert kanıtlar alıyoruz." karşılığını verdi.

Hurtado, "Böyle birlikte nesne olmamalı. Uluslararası sınırları geçmeye etkin rastgele birlikte kişinin, rastgele birlikte göçmenin ferdî kıymetlendirilme hakkı var. Fiilen bu bap üzerine halihazırda AB ile görüşüyoruz. Bu mevzuda devredeyiz." dedi.

Son beş altı aydır Yunanistan'ın mültecileri "geri ittiğine dair" kanıtları tasdik kılmak düşüncesince uğraştıklarını aktaran Hurtado, başkaca AB'nin aut sınırlarındaki arka itmeleri kapatmak düşüncesince neler yapması gerektiği konusunu da izleme ettiklerini laflarına ekledi.

Geri itmeler

AB Komisyonu sözcülerinden Adelbert Jahnz, 7 Ekim'de icra ettiği açıklamada, AB'nin aut sınırlarında hız kullanılarak arka itmelerin toprak almış olduğu sahneler ve raporların "çok düşünce verici" bulunduğunu söylemişti.

Geri itmelerin gayrikanuni bulunduğunu ve millî otoritelerin iddiaları soruşturmakla memur bulunduğunu vurgulayan Jahnz, "Komisyon hem Avrupa Parlamentosu hem Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği çeşidinden maruz kanıtları ve raporları temel alarak asıl endişeler taşımaya bitmeme ediyor." ifadelerini kullanmıştı.

AB Komisyonu içişlerinden mesul üyesi Ylva Johansson da 8 Ekim'de icra ettiği açıklamada, Yunanistan'ı, gayrikanuni arka itmelere müteallik olup bitenleri araştırmaya çağırmıştı.

Yunanistan sonuç çağda Ege'de mülteci botlarını Türkiye'ye "geri itme", göçmenlere gayrikanuni denetleme ve hız az daha insanoğlu hakları ihlalleriyle gündeme geldi.

Birçok arsıulusal iletişim araçları kuruluşu, bahis konusu ihlallerde AB'nin uç esirgeme ajansı Frontex'in de görevi bulunduğuna müteveccih baş döndürücü sayıda bilgi yayımladı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?