Dünya

BM iklim zirvesinde 100'den aşkın şef 2030'a derece orman kaybını durdurmayı üstenme etti

İklim değişikliğiyle savaşım kapsamında 100'ün üstünde önder 2030'a denli orman kaybını durdurmayı, bu bölgede 12 bilyon dolar amme ve 7,2 bilyon dolar hususi kesim finansmanı sağlamayı üstlenme etti.

BM iklim zirvesinde 100'den aşkın şef 2030'a derece orman kaybını durdurmayı üstenme etti
02-11-2021 01:59
GLASGOW

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) 26. Taraflar Konferansı'nda (COP26) 100'den çok reis "Ormanlar ve Arazi Kullanımına İlişkin Liderler Bildirgesi"ni imzaladı.

Liderler, beyanname kapsamında 2030'a denli orman kaybını ve toprak bozulmasını durdurmayı ve bu vaziyeti bilakis çevirmeyi üstenme etti. Liderler başkaca bu gayeye müteveccih 12 bilyon dolar amme ve 7,2 bilyon dolar hususi dal finansmanı aktarmayı vaat etti.

Bildirgede, ormanları ve başka berri ekosistemleri dayanaklık etmek olmak ve restorasyonlarını hızlandırma, sürdürülebilir kalkınmayı heveslendirme fail ve millî tecim politikalarını yaşama geçirme, rustik barışma kaynaklarının geliştirilerek dayanıklılığın artırılması, sürdürülebilir ekincilik ve besin güvenliğini heveslendirme edecek politikaların tasarlanması, yerli topluluklar düşüncesince dayanaklık etmek sağlanması ve finansmanın arsıulusal hedeflerle ahenkli duruma getirilmesinin kolaylaştırılması düşüncesince taahhütte bulunuldu.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Küresel Orman Uygulamaları Lideri France Price, bildirgeye değgin açıklamasında, ormansızlaşmanın durdurulmasına müteveccih sunulan taahhütlerin çabucak uygulanması gerektiğine ayraç ederek, "Ormanlar, insan, iktisadi ve toplumsal bolluk düşüncesince ciddi ciddiyete erbap ekosistem hizmetleri sağlamaktadır fakat ormanlarda fikir donör boyutlardaki zayi bitmeme ediyor." ifadesini kullandı.

Hükûmetlerin katılımı, aritmetik verebilirliği ve şeffaflığı artırarak toprak ve orman yönetimini düzeltme çabalarını hızlandırması icap ettiğini kaydeden Price, "Hükûmetleri, zaman açıklayan orman ve toprak kullanması taahhütlerini iddialı, vakte değgin hedefler ve bu hedeflerin izlenmesi ve doğrulanması düşüncesince eş müşterek saydam çerçeveyle tamamlamaya çağırıyoruz. Kaybedecek çağımız yok. Uygulama, huy açısından müspet müşterek geleceği garanti dibine borç neticeler elde etmenin anahtarı." değerlendirmesinde bulundu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?