Dünya

BM Genel Sekreteri Guterres: "Glasgow'daki taahhütler ümit verici ama yetersiz"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP26) sunulan hava taahhütlerinin "ümit verdiğini fakat ehliyetli olmadığını" anlatım etti.

BM Genel Sekreteri Guterres:
12-11-2021 00:15

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dü haftadır İskoçya'nın Glasgow kentinde bitmeme etmekte bulunan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP26) konuştu. Guterres, zirvede maruz taahhütlerinin "ümit verici fakat tam olmadığını" belirterek, "Hükümetler hızı artırmalı, ahenk ve finansman dair istikrarlı beraberinde biçimde lazım hırsı göstermelidir" dedi.

Guterres, Paris Anlaşması'nda belirlenen toptan hararet artışının 1,5 santigrat dereceyle sınırlandırılması düşüncesince büyümekte bulunan ve az ümranlı devletlere finansman sağlamanın hızlanması icap ettiğini vurguladı.
"Her ülke, rastgele şehir, rastgele şirket, rastgele mal kurumu radikal, inanılır ve doğrulanabilir beraberinde biçimde emisyonlarını azaltmalı ve portföylerini şimdiden karbondan arındırmalı" ifadelerini kullanan Guterres, öbür beraberinde taraftan da COP26'da şimdiden ehemmiyetli adımlar atıldığına da uyanıklık çekti.

Guterres, devletlerin hava krizine gönül rahatlığı ortaklık yaptığını belirterek, Amerika ve Çin'in hava krizine gönül rahatlığı ortaklık anlaşmasının “doğru yönde atık ehemmiyetli beraberinde adım” bulunduğunu ve bu işbirliğini kıvançla karşıladığını dile getirdi. Guterres, “Hem hükümetler bununla beraber mevki dışı erkek oyuncular adına açık sıfıra müteveccih eleştiri beraberinde toptan taahhüt kitlesine sahibiz. Hükümetler, mevki dışı erkek oyuncular ve çıplak maşer adına birbirimizi mesul tutmamız gerekiyor" dedi.

İklim Zirvesi ile beraberinde paradigma yurt 2030 yılına derece orman kaybını ve yer bozulmasını kapatmak ve düşüncesince baş başa emek vermek taahhüdü verirken, evren çapında binden aşkın şehir, 2050 yahut henüz geçmiş karbon emisyonlarını açık sıfıra ulaştırmayı taahhüt etti. G20 devletleri denizaşırı kömür finansmanını sona erdirme taahhüdünde bulundu. 44 yurt ve 32 şirket, kömür kullanımını bırakıp bembeyaz enerjiye geçişi taahhüt etti.

Aylin Albayrak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?