Dünya

BM: Filistin-İsrail barışı düşüncesince iki devletli çözüm sonuncu hedef

Birleşmiş Milletler, Filistin problemininin çözümsüz bırakılmasına üzerine uyarıda bulunarak, sonuncu hedefin, Filistin ve İsrail'in sulh ve asayiş ortamında yaşamasını sağlayacak iki devletli çözüm bulunduğunu vurguladı.

BM: Filistin-İsrail barışı düşüncesince iki devletli çözüm sonuncu hedef
26-07-2022 21:04
New York

New York'taki BM Genel Merkezi'nde, BM Güvenlik Konseyi oturumunda mütekellim Ortadoğu Barış Süreci hususi Koordinatör Yardımcısı Lynne Hastings, BM'nin Orta Doğu'da barışa ulama sağlayacak sonuncu hedefinin "BM kararları, geçmiş anlaşmalar ve arsıulusal ahbaplık doğrultusunda Filistin ve İsrail'de iki devletli çözümün kuruluş edilmesi" bulunduğunu söyledi.

Hastings, "Filistin-İsrail anlaşmazlığının çözümsüz bırakılması şimdi da kötüleşmeye defa açacaktır. Filistinliler ile İsrail arasındaki çatışmadaki esas sorunları çözecek yasal birlikte politik sürecin alternatifi yoktur. Olumsuz eğilimleri bilakis yöneltmek ve Filistin halkını sübvanse etmek düşüncesince acele adımlar atılmalıdır." ifadesini kullandı.

Bu yıl, Filistinlilere dayalı 399 habbe yıkımı ve tahliyesinin 400'den çok Filistinlinin yerinden edilmesine defa açtığını tamlayan Hasting, İsrail yerleşimlerinin genişlemesinin "yaşayabilir birlikte Filistin devleti ihdas umutlarını baltalayacağı" uyarısında bulundu.

Hasting, senelerce Doğu Kudüs de karışma edinmek az daha obstrüksiyon altındaki Batı Şeria'da gayrikanuni yerleşme genişlemesinin bitmeme ederek Filistinlilerin kullanabileceği toprakların dengeli biçimde azaltıldığına ve yaşayabilir birlikte Filistin devleti düşüncesince umutların aşındırıldığına ayraç etti.

Gazze Şeridi'yle dayalı Hasting, "BM ve öbür ortakların çabaları, dirimsel insanca iane ve kalkınma katkısı sağlamaya, kişilerin ve malların antre çıkışına bağlı kısıtlamaları hafifletmeye bitmeme ederken durumun kırılganlığı bitmeme ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Hasting, BM'nin Gazze'ye meydana getirdiği acele besin yardımının sene sonuna derece sürdürülebilmesi düşüncesince 72 milyon dolara gereksinimi bulunduğunu kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?