Dünya

BM: Etiyopya'nın Tigray sahasına yardımlar topu topu zamanların en ceninisakıt seviyesinde

Birleşmiş Milletler (BM), Etiyopya'nın kuzeyindeki Tigray sahasına insanca yardımların, çatışmalar zımnında hepsi zamanların en ceninisakıt seviyesinde kaldığını açıkladı.

BM: Etiyopya'nın Tigray sahasına yardımlar topu topu zamanların en ceninisakıt seviyesinde
21-01-2022 11:29
Nairobi

BM'den meydana getirilen açıklamada, besin problemi dolayısıyla bölgedeki 50 binden bir tomar çocuğun ağır derecede besin sıkıntısıyla erinç karşıya kalmış olduğu uyarısı yapıldı.

Açıklamada, Etiyopya ordusu ile Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) üyeleri ortada bitmeme fail çatışmalar dolayısıyla Tigray'daki insanca yardımların en az ölçüde kalmış olduğu belirtildi.

Tigray'da canlı 6 milyon ferdin "neredeyse ağız ağıza tükendiği" tamlanan açıklamada, çatışmalar dolayısıyla kuşatma dibine tahsil edilen bölgelerdeki insanca durumun kötüleştiği vurgulandı.

Açıklamada Tigray'dan apayrı Amhara ve Afar eyaletlerinde de insanca krizin devir geçtikçe arttığı belirtildi.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), 18 Ocak'ta icra ettiği açıklamada, Etiyopya'nın kuzeyindeki çatışmalardan çevre halkın esas keyif hizmetlerini alamadığını ve süreğen rahatsızlığı olanların yaşamını kaybettiğini duyurmuştu.

Etiyopya'daki çatışmalar

Bir yılı bir tomar süredir iç savaşın yaşandığı Etiyopya'da, barışın kasılma edilmesi düşüncesince geçmiş el 29 Aralık 2021'de, 11 insandan oluşan Ulusal Diyalog Komisyonu kurulmuştu.

Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ne (TPLF) ilişkin isyancıları ülkenin kuzeyindeki Amhara ve Afar eyaletlerinden çıkaran Etiyopya, Tigray eyaletine baştan ameliyat planlanmadığını açıklamıştı.

Kuzeydeki çatışmalar, tahminî 2,5 milyon kişiyi yerinden etti, alanda 5 milyondan bir tomar insan de aceleci desteğe gerekseme duyuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?