Dünya

Blinken: Rusya Ukrayna'ya saldırırsa hararetli birlikte cevap vermeye kararlıyız

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ukrayna krizini diyalog ve diplomatlık kanalıyla çözmeye azimli olduklarını vurgulayarak, "Rusya Ukrayna'ya saldırmaya değişmeyen verirse müşterek, aceleci ve hararetli ortak cevap vermeye de kararlıyız." dedi.

Blinken: Rusya Ukrayna'ya saldırırsa hararetli birlikte cevap vermeye kararlıyız
21-01-2022 16:16
Cenevre

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Ukrayna krizini görüşeceği derinti İsviçre'nin Cenevre kentinde başladı.

Toplantı evveliyat dü icra vekili çelimsiz izah yaptı.

Blinken, toplantının Ukrayna krizinden kaynaklı tansiyonun düşürülmesi ve "Rusya'nın Ukrayna'ya gönül rahatlığı saldırganlığının önüne geçilmesi" çabalarının ortak parçası bulunduğunu söyledi.

Ukraynalı yetkililer müdahale ABD'nin ortakları ve müttefikleriyle görüşmeler yaptıktan sonradan Cenevre'ye geldiğini tamlayan Blinken, "Hepimiz farklılıklarımızı (sorunlarımızı) diplomatlık ve diyalog eliyle çözmeye güç açıklamak düşüncesince denktaş kurda kararlıyız. Ancak bunun olanaksız bulunduğu ortaya çıkarsa ve Rusya Ukrayna'ya saldırmaya değişmeyen verirse müşterek, çabuk ve hararetli ortak yanıt vermeye de kararlıyız." ifadelerini kullandı.

Toplantıyı "kritik ortak an" yerine niteleyen Blinken, "Bugün burada farklılıklarımızı çözmeyi beklemiyoruz. Ancak diplomatlık yahut diyalog yolunun açıkça durum kalmadığını imtihan edebileceğimizi umuyorum ve bekliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Görüşmelerin ortak dönüm noktası olmasını beklemiyoruz"

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise düzenlilik garantilerine ilişkin tekliflerin konuşulması düşüncesince Cenevre'de müzakere teklifinden dolayı Blinken'e teşekkürlerini sundu.

Blinken'in Cenevre'deki görüşmeden "dönüm noktası" beklemediğine ilişkin açıklamalarını değerlendiren Lavrov, "Biz de bu görüşmelerin ortak dönüm noktası olmasını beklemiyoruz. Sadece taleplerimize konkre yanıtlar bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Lavrov, "Taleplerimiz oldukça konkre ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nda güvenliğin bölünmezliği üzerinde sunulan vaatlere akıllıca yerine konkre yanıtlar umuyoruz ki tek ülke, ortak bambaşka ülkenin güvenliği pahasına özlük güvenliğini güçlendirmesin." açıklamasını yaptı.

Pek aşırı zamanı görüşmenin gerçekleştiği Cenevre'deki President Wilson Hotel'deki görüşmenin arkası sıra Lavrov TSİ 15.00, Blinken'in ise 15.30'da matbuat toplantısı düzenleyecek.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?