Sağlık

Bilim Kurulu Üyesi Şener: Obezite hastaları behemehâl Kovid-19 aşısı yaptırmalı

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, yeni tip koronavirüse karşı, 12 gözyaşı üstü obezite hastalarının kesinlikle aşılama yaptırması icap ettiğini söyledi.

Bilim Kurulu Üyesi Şener: Obezite hastaları behemehâl Kovid-19 aşısı yaptırmalı
14-10-2021 11:20
İzmir

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi de bulunan Prof. Dr. Şener, AA muhabirine, Kovid-19 salgınında hikâye sayısının artmaya bitmeme ettiğini belirtti.

Erişkinlerde bulunduğu derece 15-18 gözyaşı grubundaki çocuklarda da hastalığın evvel vakitlere gereğince henüz aşkın görülmeye başladığını tabir fail Şener, Kovid-19 teşhisiyle tedaviye başlayan bu gözyaşı grubundakilerin ehemmiyetli bölümünün baş döndürücü şişman yahut obez sınırında bulunan çoluk çocuk olduğuna dikkati çekti.

Bu gözyaşı grubunda çok kiloluluğun riziko faktörü olmasının kendileri düşüncesince şaşırtı olmadığını özetleyen Şener, şunları söyledi:

"Bu kişilerin, enerjik diyabetleri, diyabet olmasa güçlü buna eğilimleri oluyor. Bu hasta grubundaki şahıslarda elden Kovid-19'a değil tamamı enfeksiyonlara akıntı var. Obezlerde kilodan kaynaklı ortaya çıkan teneffüs sıkıntısının henüz ağırbaşlı olması ve ya teneffüs sıkıntısının aceleci ilerlemesi, anide kötüleşmesi lakırtı konusu. Bu sebeple extra tetik olmaları gerekir."

Obezlerin banko aşılanması icap ettiğini tamlayan Şener, "Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi ve Sağlık Bakanlığının data tabanına baktığımız devir şişman bireyler, az henüz 65 gözyaşı üstü efrat derece riskli durumdalar. Yoğun bakıma yatış payı yüksek. Dolayısıyla 12 gözyaşı üstü obez ve ya baş döndürücü şişman bireylerin behemehâl telkih yaptırması gerekiyor. Kovid-19 salgını sürecinde önümüz şita devri bulunduğu düşüncesince obezlerin hususi namına aşılanması gerekiyor." niteleyerek konuştu.

Sağlık Bakanlığının 12 gözyaşı üstü tamamı şahıslara telkih tanımı yaptığını hatırlatan Şener, aşılanan şahısların de maske, resmiyet ve hıfzıssıhha kurallarına nazarıitibar etmesi icap ettiğini laflarına ekledi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?