Sağlık

Beyin kanaması geçiren Japon hastayı 5 günde ayağa kaldırdılar

Samsun'a ziyarete geldiği tam akıl kanaması geçiren Japon tabiiyetli Akami Sasaki, Türk hekimleri yardımıyla ameliyatsız birlikte halde anjiyo ile otama edilerek sağlığına kavuştu.

Beyin kanaması geçiren Japon hastayı 5 günde ayağa kaldırdılar
05-01-2022 12:44

56 yaşındaki Akemi Sasaki, Samsun ziyareti esnasında başlangıcında alevlenmiş indinde dert hissetti. VM Medical Park Samsun Hastanesi'ne başvuran Japon tabiiyetli vatandaşa meydana getirilen araştırmalar kararında hastanın beyninde mevcut kısaca 1 santim büyüklüğündeki baloncuğun patladığı ve bellek kanaması geçirdiği öğrenildi. Ardından hastaya çekilen bellek tomografi ve meydana getirilen tanısal anjiyosunda hâlâ evvel beyinciğini besleyici damarlardan birinde bellek huy baloncuğu bulunduğu ve bu baloncuğun yeniden yetiştiği ortaya çıktı.

"Eğer bu kanama indinde hâlâ yeniden etseydi, hasta ihtimal yaşamda kalmayacaktı"

Hastanın vaziyeti üzerine bilgelik sağlayan Girişimsel Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mert Köroğlu, "Hastamız alevlenmiş başlangıç ağrısı ile Türkiye'ye geldikten elden sonraları bambaşka indinde hastaneye başvuruyor. Tomografi çektirdikten sonraları bellek kanaması bulunduğu saptanıyor. Daha başlangıç döndürücü beyinciğin bulunduğu yerde indinde bellek kanaması gözleniyor. Daha sonraları bizim hastanemize irsal ediliyor. Karadeniz Bölgesi'nde bu işlemlerin yapılabildiği başlangıç döndürücü bulunmaz hastanelerden biriyiz. Tecrübeli bellek cerrahisi ekibimiz hastayı yatırıyor. Tomografisinde kanamayı gördükten sonraları girişimsel ışın bilimci yerine bana danışıyorlar. Hastayı baştan sona beraberce multidisipliner yerine değerlendirmemiz kararında aldığımız kararla hastaya tanısal anjiyo çektik. Tanısal anjiyoda hastanın beyinciğini besleyici damarda bellek huy baloncuğu bulunduğunu ve bu baloncuğun yeniden büyüdüğünü gördük. Daha evvel bunun otama edilmeye çalışıldığını, oraya konulmuş olan indinde stent olduğunu, o stentin üst akilane kaydığını, içerisine koyulan koiller (anevrizmanın içini imla etmek düşüncesince beğenilen indinde tür tıbbi tel) bulunduğunu ve yeniden baloncuğun büyüdüğünü ayırt ettik” dedi.

Daha sonraları muamele düşüncesince müstelzim malzemeleri hazırlık ederek, hasta yakınlarının da onayını alıp dünyada yapılabilecek en çabuk biçimde otama seansına geçtiklerini tamlayan Prof. Dr. Mert Köroğlu, “Tedavi evresinde küsurat baloncukların içini gene koillerle doldurduk. Oradaki huy belirgin kalsın sanarak stent yaptık. 2 buçuk sayaç devam eden anjiyo ile gizli indinde bellek tedavisi sonrası hastayı koyu bakımda gene bellek cerrahlarımızla bu arada kadro yerine izledik. Yılbaşından elden evvel hastamızı taburcu ettik. Ayın 25'inde bizlere başvuran hastayı 5 gün içinde yürür şekilde, konuşur biçimde taburcu ettik. Hastamızdaki baloncuk kısaca 1 santimetreye ulaşmıştı ve patlamıştı. Patladığı düşüncesince de bellek kanaması geçirmişti. Eğer bu kanama indinde hâlâ yeniden etseydi, hasta ihtimal yaşamda kalmayacaktı. Bizim yaptığımız işlemin gayesi bu baloncuk indinde hâlâ kanamaması ve bedenin o kanamalarının etkilerini temizlemesini sağlamaktı" sanarak konuştu.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzm. Prof. Dr. Kerameddin Aydın ise "Hastamız hastanemize ulaştığında yaptığımız işlemler kararında 10 sene evvel Japonya'da anevrizma ile ait indinde muamele yapıldığını öğrendik. Tetkiklerde i sol vertebral arterde indinde koil işlemi yapıldığını gördük. Yeni indinde anevrizma oluşmuş. Bunu belirleme etmiş olduk. Geldiğinde ferah uykusuna meyilliydi. O sebepten dolayı tığ hastamıza rastgele indinde cerrahi muamele yapmadan girişimsel ışın bilimi hekimimizle konsulte ederek hastayı değerlendirdik. Yoğun bakımda ve serviste izleme ve otama ettik" halinde konuştu.
 

Furkan Abrek Ünal
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?