Dünya

Belçika'da binlerce işçiden hükümete: Her bilinçlilik zamlanıyor, ücretlerimiz hariç

Belçika'nın başkenti Brüksel'de binlerce işçi, ücretlerin artırılmasına uç getiren yasayı ve avlu pahalılığını protesto buyurmak düşüncesince gidiş düzenledi.

Belçika'da binlerce işçiden hükümete: Her bilinçlilik zamlanıyor, ücretlerimiz hariç
06-12-2021 16:25
Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Belçika'nın değişik kentlerinden mevrut işçiler, Brüksel'deki Kuzey Tren İstasyonu uğrunda toplanarak Merkez İstasyona yürüdü.

Yeşil ve al şapkalar, maskeler ve montlar giyerek sendikalarını anabolizma fail flamalarla trafiğe mülga açık caddelerde revan göstericiler, 1996'da çıkarılan ve iştirakçi ücretlerine mahsus müşterek orandan müşterek tomar zam yapılmasını kırıcı yasayı protesto etti.

1996'da çıkarıldığı düşüncesince "96 yasası" namına aşina kanun, zam oranını en müşterek tomar yüzdelik 0,4 namına belirlediği düşüncesince işverenler bu sınırın üzerinde ecir artışı yapamıyor.

Göstericiler, ilkin acemi insan koronavirüs (Kovid-19) salgını çağında yaşanmış olan müşkülat ve şişkinlik cezaevi önüne alındığında bu oranın ehliyetsiz bulunduğunu aktardı.

Binlerce işçi, "Her bilinçlilik zamlanıyor, ücretlerimiz hariç", "Yasayı behemehâl değiştirin", "Sendikal direniş" bağlanmış dövizler taşıdı.

Sendika üyesi Werner van Heetvelde, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, "İnsanlar bundan böyle sağlam aşırı şeyi alamaz duruma geldi. En şişman sorunlardan birisi aşırı şişman miktarda kalan erke fiyatları." dedi.

Hükümetin sendikaların işverenlerle araştırma etmesini olanaksız duruma getirdiğini tamlayan van Heetvelde, "Burada olmamızın öteki sebebi de demonstrasyon düzenleyen sendika personellerinin sabık eylemlerde ukubet almış olması. Protesto hakkımız düşüncesince buradayız." niteleyerek konuştu.

Mathilde Delsoir da "Hepimiz burada toplandık zira şimdi güzel varidat için, satın bildirme etme gücümüz düşüncesince protesto ve iş bırakımı hakkımızı müdafaa etmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Belçika'da canlı Türklerden Mehmet Demir de sendika delegesi bulunduğunu belirterek yüzdelik 0,4'lük zam oranını protesto ettiklerini söyledi.

Stephanie Bouchat da akıbet protestodan bu yana hükümetin tavrında farklılık olmadığını belirterek şunları kaydetti:

"Başta fuel oil edinmek kıl payı gelişigüzel bilinçlilik pahalandı fakat mutluluk zam oranını yükseltmiyor. İşverenler zam yapmayı bildirme ediyor. Ancak kanun buna bariyer oluyor."

Avrupa'da ilkin sonbahardan bu yana tabii safi yel yağı lambası ve canlılık kadar erke ürünleri tutarları çabucak yükseliyor. Bu durum, şita aylarında faziletkâr faturalarla karşılaşan tüketicileri huzursuz ediyor.

Sendikalar, 24 Eylül'de de binlerce bireyin katılımıyla bire müşterek taleplerle demonstrasyon düzenlemişti.

Avro Bölgesi'nde enflasyon

Avro Bölgesi'nde, teşrinisani bakımından salname şişkinlik yüzdelik 4,9 ile akıbet 25 senenin en faziletkâr seviyesinde ulaşmıştı.

Kasımda şişkinlik Almanya'da yüzdelik 6, İspanya'da 5,6 ve Belçika'da 7,1'e çıkmıştı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?