Dünya

Belarus-Polonya sınırındaki göçmenler ormanlık alandaki kampa art döndü

Belarus-Polonya sınırında Avrupa’ya muhaceret arayışındakilerin müşterek bölümü sınır kapısından ormanlık alandaki kampa art dönerken, müşterek bölümü da geceyi buyurmak düşüncesince hazırlanmakta olan mazi hizmet merkeze geçti.

Belarus-Polonya sınırındaki göçmenler ormanlık alandaki kampa art döndü
16-11-2021 19:35
Minsk

Belarus’un Grodno şehrindeki Bruzgi sınırında, çoğunluğu Irak'tan ara sınav alarak Belarus’a gelen, Avrupa’ya muhaceret arayışıyla bu ülkeden Polonya'ya geçmeye çalışanlar, sınır intikal noktasından ayrıldı.

Sınır kapısı civarlarındaki bariyerleri aşmaya etkin gruplara Polonya asayiş güçlerinin müdahalesi sonrası sınır noktasından ayrılanların ortak kısmı, sabık hafta ormanlık bölgede kurmuş oldukları kampa art dönerken, birileri da sınır noktası yakınında dinlenme kampı kurdu.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Grodno Valiliğine, sınırdakilerin geceyi geçirebilmeleri düşüncesince gizli ortak toprak hazırlanması emri verdi. Bunun üstüne sınır noktası yakınında yatak, battaniye ve yiyecek-içecek yardımlarının yapıldığı geçmiş hizmet merkezde ayrılan yere birtakım gruplar yerleşti.

Belarus Sağlık Bakanlığı, kamptaki afiyet problemlerine yönelik, alana dayanak noktası afiyet ekipleri yönlendirdiğini açıkladı.

Belarus Soruşturma Komisyonu, sınırdaki göçmenler ile Polonya asayiş güçleri ortada yaşanmış olan çatışmadan sonraları bölgede tetkik başlattı.

Polonya asayiş güçlerinin Belarus yanındaki gruplara müteveccih müdahalesi ile ilişik kendisine açıklamada olan Belarus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anatoliy Glaz, “Bu çeşit eylemlerin olan düet ve arsıulusal anlaşmaları direkt ihlal ettiğini anlatmak anlamsız. Şahsen benim için, ayrıksı ortak hâkim devletin topraklarında hususi takım kullanımının kuşkusuz açıklanabileceğini hayalet eylemek zor. Bu sebeple tabii bizlerden resmi ortak aksülamel gelecektir.” dedi.

Öte taraftan Belarus Devlet Sınır Komitesinden meydana getirilen açıklamada, "Polonya asayiş güçleri çeşidinden silahsız şahıslara huzur hususi takım ve cephane kullanılmasının kayıtlara geçirildiği" bildirildi.

Ayrıca Irak Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre, Belarus-Polonya sınırında olan 170 insan ülkeye fark eylemek düşüncesince Irak’ın Minsk’teki Büyükelçiliğine başvurdu ve 55 insan düşüncesince transit geçişlik hazırlandı.

Dün, 8 Kasım’dan buyana bebek ve bayanların da aralarında bulunduğu 2 bin civarındaki insan ormanlık bölgede kurduğu kamptan ayrılarak Bruzgi-Kuznitsa sınır arama noktası uğrunda toplanmıştı. Kalabalık, burada oturarak bekleyişe başlamış, geceyi burada kurmuş oldukları çadırlarda geçirmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?