Dünya

Belarus-Polonya sınırındaki bekleyiş 'Almanya’da yaşama' umuduyla sürüyor

Belarus-Polonya sınırından Avrupa’ya geçmeyi amaçlayan göçmenler, Almanya’da taayyüş umuduyla sınır bölgesindeki bekleyişlerini sürdürüyor.

Belarus-Polonya sınırındaki bekleyiş 'Almanya’da yaşama' umuduyla sürüyor
21-11-2021 14:49
GRODNO

Belarus'un Grodno şehrindeki Bruzgi sınır bölgesindeki şahısların şişman çoğunluğu Irak’ın kuzeyinden geliyor.

Vize alarak Belarus’a gelen, Avrupa’ya muhaceret arayışıyla bu ülkeden de Polonya'ya geçmeye etkin kişiler, kendileri düşüncesince ayrılan geri hizmet merkezindeki boğunuk bölgede beklerken ümitlerini de kaybetmiyor.

Çok sayıda bebek ve kadının aralarında bulunmuş olduğu 2 bin civarındaki kişi, ülkelerindeki ağır koşullardan çevre elan güzel birlikte yaşantı düşüncesince başta Almanya’ya gitme gibi vatanlarını ayrılma etmiş durumda.

Polonya’nın sınırlarını açarak Almanya’nın menfaatlerini bildirme etmesini gözleyen bu kalabalık, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’in icra ettiği telefon görüşmeleri sonra dikkatlerini AB’den doğacak haberlere çevirdi.

Lukaşenko, Merkel’e Polonya üstünden birlikte aralık açarak sınır boyundaki 2 bin civarındaki göçmenin Almanya’ya gönderilmesi mevzusundaki düzenek önerisinde bulunmuştu. Merkel’in bu öneriyi Avrupa Birliği (AB) ile görüşeceği belirtilmişti.

Göçmenlerin öne sürülen nedeni Irak’ta yaşantı koşullarının ağır olması

AA muhabirine mütekellim Irak Türkmenlerinden Mehmet, Kerkük’ten geldiğini ve Almanya’ya kıymetlendirmek istediğini belirterek “Irak’ta bizlere birlikte bilinçlilik vermeyecekler. Hakkımız bulunmayan orada. O sebepten dolayı buraya geldik.” dedi.

Mehmet, Irak’ın kuzeyinde Türkmenlerin ellerinden haklarının alındığına nazarıitibar çekti.

Almanya’da idman istediğini özetleyen Mehmet, “Orada iş var, orada çalışırız.” sanarak konuştu.

Irak’tan mevrut 13 yaşındaki Fırat, Belarus-Polonya sınırına, Almanya’ya gitme hedefiyle geldiklerini söyledi.

Fırat, Irak’ta yaşamı sürdürmenin zor, eğitimin de çirkin bulunduğunu belirterek “Ben büyüyünce ne olacağım sanarak düşününce korkuyorum Irak’ta. Buraya Almanya’ya kıymetlendirmek düşüncesince geldim. Hedefim büyüyünce hekim olmak. Irak’ta bizim hakkımızı yiyorlar.” sanarak konuştu.

Polonya sınırına andıran ormanlık bölgede 20 çağ beklediklerini hatırlatan Fırat, “Irak’a kıymetlendirmek istemiyoruz. Biz Almanya’ya kıymetlendirmek istiyoruz. Okumak istiyoruz, birlikte yerimiz olsun istiyoruz.” dedi.

Irak'ın kuzeyinden mevrut Royal Abdulvahid Ahmed, Almanya’ya yahut Avrupa ülkelerinden birine kıymetlendirmek istediğini belirterek “Çünkü benim ülkemde sahn yok.“ dedi.

Ahmed, 10 çağ ormanda sınır uzunluğunda yaşadığını tabir ederek kendileri düşüncesince ayrılan boğunuk bölgede uyuyabildiğini dile getirdi.

Göçmenlerden Iraklı Süleyman da Belarus-Polonya sınırında Almanya’ya kıymetlendirmek düşüncesince beklediklerini tabir ederek “Çalışmak için, güzel birlikte gelecek, güzel birlikte iş düşüncesince Almanya’ya kıymetlendirmek istiyoruz. Benim dört başı mamur ümidim bu.” sanarak konuştu.

Ülkesinde güzel birlikte doğacak göremediğini özetleyen Süleyman, sınırdaki bekleyişleri sırasında rastgele birlikte planı olmadığını, geleceklerini Almanya ve Avrupa’nın bildiğini tabir etti.

Süleyman, Avrupa’nın kendilerine iane etmesi şeklinde güzel birlikte geleceğe, ümide ve hayale eş olacağını dile getirdi.

Irak’tan Belarus’a gelmiş olarak Avrupa’ya kıymetlendirmek talip Muhammed de Irak’ta berhayat olmak düşüncesince yeteri derece servet kazanamadıklarını anlattı. Muhammed, “Orada maruz 300-400 dinarla ailemizi geçindiremiyoruz. Sekiz kişiyiz ve kirada kaldığımız düşüncesince sabır edemedik.“ dedi.

Suriye’nin Humus şehrinden mevrut Yusuf Maruf da Almanya’ya kıymetlendirmek istediğini belirterek "Suriye’de evimiz yok. Orada sahn kötü. Benim Almanya’ya gitmem lazım. Ardından akrabalarım Almanya’ya gidecek. Çünkü Suriye’de sahn yok." sanarak konuştu.

Belarus-Polonya sınırında 8 Kasım’dan beri Avrupa’ya muhaceret arayışıyla çoğunluğu Irak ve Suriye'den gelmiş olarak Belarus üstünden Polonya’ya geçmeye etkin kişiler, ormanlık bölgede öz kurmuş oldukları kampta ve sınır uğrunda bekleyişini sürdürüyordu.

Bir müddet önceki bu eşhas sınır uzunluğunda kurmuş oldukları kampı ağız ağıza boşaltarak Belarus hükümetinin bölgedeki hazırladığı boğunuk bölgeye geçmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?