Yaşam

Bedensel sakat baba azmiyle evlatlarının "kahraman"ı oldu

Van'ın Tuşba ilçesinde kasalı motosikletiyle çıkmaz sokak dolaşarak çöplerden geri döşümde beğenilen atıkları toplayan bedenî özürlü Çetin Atırak, kazanılmış olduğu parayla hem ailesini geçindiriyor bununla beraber 5 çocuğunu okutuyor.

Bedensel sakat baba azmiyle evlatlarının
15-10-2021 13:50
Van

Altıntepe Mahallesi'nde oturan 41 yaşındaki Atırak, benzeri ve 5 çocuğunun geçimini iletmek düşüncesince 28 senedir çöplerden plastik, çıpa ve kağıt atık topluyor.

Her devir güneşin batışıyla 15 yaşındaki oğlu Vedat Atırak ile mesaiye başlamış bulunan baba, kasalı motosikletiyle ilçenin topu topu sokaklarını gezerek yararsız konteynerlerini arama ediyor.

Gece süresince demir, plastik, mızrap eşyalar ve kağıt atıkları toplayan baba ve oğlu, iri mesai vererek biriktirdikleri malzemeleri evlerinin bahçesinde ayrıştırıp istifledikten sonradan satıyor.

2016'da malzeme toplarken müşterek otomobilin çarparak kaçması kararı ayağı hassas ve üç defa cerrahi müdahale bulunan Atırak, hastalıklı kalmasına karşın çalışmaya bitmeme ederek ailesini geçindiriyor.

Sabah namazıyla güne başlamış bulunan ve bu arada kahvaltı meydana getirdiği çocuklarını okula uğurlayan esirgemez baba, ortaöğretim müşterek numara sınıfta okuyan kızı Eylem'i de değme devir motoruyla 10 kilometre mesafedeki Spor Lisesine götürüyor.

Çocuklarının eğitiminin aksamaması düşüncesince güç sarfiyat fail baba, gösterdiği azimle çevresindekilerin merakını topluyor.

"Pisliğin içerisine girmezsek ekmeğimizi kazanamayız"

Baba Atırak, AA muhabirine, 13 yaşından bu yana hurda biriktirerek geçimini sağladığını ve çocuklarını da bu işten kazanılmış olduğu parayla büyüttüğünü söyledi.

Çocuklarının başkasına kadın olmaması düşüncesince elinden geleni gösterdiği tamlayan Atırak, "Her devir sabahleyin namazını kıldıktan sonradan Kur'an-ı Kerim okuyorum. Çayı demledikten sonradan çocuklarımı uyandırıyorum. Beraber kahvaltı yaptıktan sonradan onları okula hazırlıyorum. Bir kızımı da eve 10 kilometre uzaklıktaki liseye bıraktıktan sonradan günce işlerimi yapıyorum." dedi.

Akşam saatlerinde oğlu Vedat ile sokaklardaki yararsız konteynerlerinden geri dönüşüm malzemeleri topladığını özetleyen Atırak, şunları kaydetti:

"Mahallelerde muhtemelen noktalar var, çoğu defa oralardaki çöplerden atıkları alıyoruz. Ekmek düzeltmek bundan sonradan o denli bedava değil. Allah iane ediyor. Haram yemedik, rızkımızı en helal yoldan kazanmaya çalışıyoruz. Çocuklarımı en dobra biçimde okutmaya çalışıyorum, inşallah dobra bölgelere gelirler. Kışın bu işi gerçekleştirmek elan güç zira çöpler donuyor. Malzemeleri ayrıştırmak güç oluyor. Kırmızı ışıkta aşkın bana çarpıp kaçtı. Ayağımdan üç defa cerrahi müdahale oldum ancak gine de çocuklarım başkasına kadın olmasın diyerek çalışıyorum. Motorumla ekmeğimin peşimdeyim. Bazen bu işi yaptığımı gören insanoğlu küçümseme ediyor ancak umursamıyorum. Bu işle hem çevreye hayır olduğumu bununla birlikte topluma dayanıklı olduğumu düşünüyorum."

"O benim en iri kahramanım"

Llise müşterek numara derslik talebesi Eylem Atırak ise "En küçük müşterek ihtiyacımız olduğunda babam doğrudan yardımımıza koşuyor. Okul malzemelerimizi tek fire etmiyor. Bizim düşüncesince iri güç sarfiyat ediyor. O benim en iri kahramanım. Çünkü geceli gündüzlü bizi okutmak düşüncesince savaş ediyor. Biz okuyalım diyerek geceleyin geç saatlere denli çalışıyor, tığ uyuduktan sonradan eve geliyor. Bizi utandıracak müşterek nesne yapmıyor, karşı teriyle kazanarak okumamız düşüncesince elinden geleni yapıyor. Onunla değme devir alım çalım duyuyoruz." biçiminde konuştu.

Vedat Atırak da "Okuldan geldikten sonradan babama iane ediyorum. Zor iş ancak ekmeğimizi kazanıyoruz. Bu işi yaptığımız düşüncesince utanmıyoruz. Babamın meydana getirdiği fedakarlıklar baş döndürücü büyük. Onun alın terini boşa çıkarmamak düşüncesince derslerimize baş döndürücü fiilen okulda kalburüstü olmaya çalışıyoruz. İyi müşterek manzume sahibi adına babamın emeklerinin karşılığını vereceğim." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?