Gündem

Bayburt’ta yarım asırlık dükkânda ahşap ürünler zanaatkarın elinde hayat buluyor

Bayburt'un en emektar dükkanlarından bulunan Kodan Marangoz Evinde ahşap ürünler zanaatkarın elinde hayat buluyor.

Bayburt’ta yarım asırlık dükkânda ahşap ürünler zanaatkarın elinde hayat buluyor
17-10-2021 09:03

Bayburtlu Osman Kodan, unutulmaya beniz tutmuş marangozculuk mesleğini sürdürmeye bitmeme ediyor. Yarım asırdır vatandaşa misyon vermeye bitmeme fail dükkanda, ırgatlık malzemeleri ilkin iktisap etmek üzere, hediyelik ahşap eşyalar, siniler, sepetler, sandalyeler üretiliyor. İki kuşaktır bu mesleği sürdürmeye çalıştıklarını anlatım fail dükkan işletmecisi Osman Kodan, ata mesleğini elinden geldiğince bitmeme ettireceğini söyledi.

Babası Hakkı Kodan'ın tahminî 70 senedir bu mesleği yaptığını, babasından mesleği devralarak 12 senedir da kendisinin bitmeme ettirdiğinin altını çizen Osman Kodan, "Babadan kalma mesleğimiz, babam 70-80 sene burada çalışmış, yaşlandığı ortamında bu mesleği bundan sonradan ego bitmeme ettiriyorum" halinde konuştu.

Yaklaşık 12 senedir bu işle uğraştığını tamlayan Osman Kodan, "Küçükken okuldan kazanç dükkana babama iane etmeye gelirdim, babam yaşlandıktan sonradan işi ego devraldım, benden sonrada bu mesleği bitmeme ettirecek kimesne yok, ömrüm yettikçe, gücüm enikonu babadan kalma bu mesleği unutturmayacağım, bitmeme ettireceğim" dedi.

Eskisi kabil ahşap ürünlere ilginin az bulunduğunu vurgulayan Kodan, kişilerin başlangıçta toprak sinilerinde aşındırmak yediğini, tepsi kültürünün yerini aşındırmak masalarına bıraktığını dile getirerek, bu nedenle sinilere bulunan ilginin azaldığını kaydetti. Kodan, henüz aşırı tarımsal ve ırgatlık ürünlerinde istihsal yaptıklarını belirtti.

Öznur Demir
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?